Microsoft učí Cortanu správně zdravit, patent už je dávno na světě

3

Asistentka Cortana se zřejmě brzy stane více upovídanou a také chytřejší. Microsoft již v dubnu podal patent na „personalizované pozdravy“, které by Cortaně měly zajistit další krok k věrohodnosti, asistentka se naučí zdravit jako kterýkoli člověk.

Cortana

Ať už se jedná o Siri, S Voice či Cortanu, cíl těchto robotických asistentek ve vašem zařízení je jediný. Být vám k ruce, ulehčit práci, vyhledávání a podobně. Přesto, že u nás si prozatím asistenky nezískaly mnoho úspěchu zejména kvůli chybějící podpoře češtiny, ve světě jsou často využívané.

Každý ze stvořitelů asistentek se snaží o všemožná vylepšení a přidání nových jazyků. Právě Cortana se v letním Anniversary Updatu dočkala 13 nových řečí a Microsoft databázi ještě plánuje rozšiřovat. Mimo rozšiřování jazyků ale pracuje i na dalších vylepšeních, což potvrzuje i nový návrh na patent.

Možná se to zdá jako v celku banální záležitost, ale od něčeho se začít musí. Aby byla Cortana věrohodná, Microsoft ji učí správným pozdravům. Cíl je naučit ji, jak vás má přivítat. Jedná se tedy o personalizovaný pozdrav určený přímo vám. Cortana bude čerpat z nabitých informací, jako jsou například narozeniny. V den vašich narozenin přistoupíte k zařízení a Cortana vám popřeje vše nejlepší. To samé byste měli tedy čekat, pokud zapnete Cortanu v telefonu, což by ale nebylo logické. Cortana už vám tedy nebude podruhé přát k narozeninám, ale pozdraví vás stále v kontextu s danou situací. Například „Doufám, že máte skvělý den!“.

TIP: Windows 10 Creators Update: další velký update oficiálně

Cortana

Personalizované pozdravy ze sebe asistentka bude chrlit i za běžných situací. Sleduje tedy vaše každodenní chování a pokud zpozoruje opakující se tendence, je schopna vytvořit pozdrav přímo pro vás. Situace tedy může být taková, že vždy když odpoledne dorazíte domů z práce, díváte se na počasí. V takovém případě od Cortany rovnou uslyšíte: „Vítejte doma! Očekávaná teplota bude 20 stupňů.“

Patent Microsoftu je datován na 28. dubna tohoto roku a obsahuje ještě celou řadu částí, jako je ústřední seznam pozdravů, jejich ukládání do mezipaměti a podobně. Kdy Microsoft tuto novinku do asistentky nasadí, prozatím není jasné. Mnozí tuzemští uživatelé by ale více ocenili podporu češtiny, která Cortaně stále chybí.

Zdroje: mspoweruser.com, patentscope.wipo.int

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Hej Cortana kedy bude nový mobilenet.cz ktorý sa chystá už snáď vyše roka a tvrdili že bude "na podzim" a za chvíľu je tu zima 2016 a nikde nič ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze