Microsoft oficiálně představil aktualizaci Windows 8.1 Update 1

Na konferenci BUILD Microsoft oficiálně představil dvě novinky. Windows Phone 8.1 a aktualizaci Windows 8.1 Update 1, o které nyní bude řeč. Tato aktualizace upravuje uživatelské rozhraní Modern UI (Metro) tak, aby bylo lépe ovladatelné klávesnicí a myší, což samozřejmě ocení především vlastníci nedotykových zařízení.

Microsoft se systémem Windows 8 poprvé více zaměřil na dotyková zařízení, ovšem tak nějak zapomněl, že to co lze dobře ovládat dotykem, není tak pohodlné ovládat i klávesnicí a myší. Proto na vývojářské konferenci BUILD představil novou aktualizaci jednoduše pojmenovanou Update 1. Touto aktualizací se Microsoft snaží o co nejlepší kompromis mezi používání klávesnice a myši, ale i dotykového panelu. Aktualizace také přináší nové funkce pro firemní zákazníky a snižuje náklady na pořízení nového zařízení s tímto systémem.

Na obrazovce Start nyní nalezneme tlačítko pro vypnutí systému a také tlačítko lupy, které slouží k vyhledávání. Díky těmto novým tlačítkům se musela fotografie vašeho účtu přesunout více doleva, jelikož jinak by nebylo na nová tlačítka místo. Pokud však máte raději uživatelské prostředí plochy, tak vás určitě potěší nová funkce, díky které můžete připnout aplikace z prostředí Modern UI (Metro) na lištu Start.

Lepší ovládaní klávesnicí a myší

Jedná se o takový kompromis ze strany Microsoftu, ale nabídka Start se jednou vrátí. Pokud máte na liště Start připnutý například přehrávač hudby, tak podobně jako Windows Media Player můžete i u aplikace Hudba ovládat přehrávání tlačítky umístěnými pod miniaturou aplikace, která se zobrazí při přesunutí kurzoru myši na ikonu, což je při používání klávesnice a myši velice praktické.

Změny na obrazovce Start

Pokud jste v některé aplikaci určené pro Modern UI a přejedete kurzorem do horní části obrazovky, tak se vám zobrazí tradiční tlačítka minimalizovat a zavřít, což je podstatně pohodlnější, než aplikaci „chytat“ a vypínat ji stažením ke spodní hraně obrazovky. Uživatele, kteří disponují jen klávesnicí a myší potěší také fakt, že nyní stačí kliknout na libovolnou dlaždici pravým tlačítkem myši a objeví se nám klasická kontextová nabídka.

Snadnější cesta k nalezení nových aplikací

Okamžitě po instalaci systému se vám objeví na liště Start ikona obchodu Windows Store, který slouží k instalaci nových aplikací do systému. Pokud ale nechcete mít dlaždici připnutou, tak ji lze snadno odstranit stejně jako každou jinou aplikaci připnutou na obrazovce Start.

Nově instalované aplikace

Další novinka spočívá v tom, že pokud nainstalujete novou aplikaci nebo hru, tak se vám v levém dolním rohu zobrazí počet nově nainstalovaných aplikací a díky tomu máte vždy přehled o tom, kolik aplikací jste to vlastně nainstalovali.

Inteligentnější Internet Explorer

S novou aktualizací přichází i vylepšený prohlížeč Internet Explorer, který nyní lépe detekuje vaše zařízení a dokáže tak správně upravit rozložení aplikace, které bude jiné u 8" dotykového tabletu a jiné u stolního počítače s 24" monitorem.

Internet Explorer 11 napříč ekosystémem Microsoftu

Internet Explorer nyní umí lépe měnit velikost prvků na webových stránkách, také lépe přizpůsobuje velikost písma, takže pokud máte malý tablet s vysokým rozlišením, tak nebude písmo titěrné, ale půjde bez problému přečíst. Jak je vidno, tak změny se odehrály především uvnitř aplikace a samotné prostředí se příliš nezměnilo.

Vylepšení pro firemní zákazníky

Pro Microsoft jsou velmi důležití i firemní zákazníci, kteří tvoří velký podíl na zisku společnosti. Ve vylepšeném prohlížeči Internet Explorer nyní nalezneme novou funkci „Enterprise Mode“, což je vylepšení kompatibility se staršími weby, které nejsou připraveny na novou verzi prohlížeče. Dále je možné vytvářet si vlastní licenční podmínky, které budou vyhovovat dané firmě. Ku příkladu může firma dát svému zaměstnanci firemní tablet, ale ten musí přijmout určité licenční podmínky, které například nedovolí užívání některých aplikací, jelikož by mohly narušit bezpečnost společnosti.

Nová levná zařízení

Microsoft s novou aktualizací také podstatně snížil hardwarové požadavky systému, které jsou nyní mnohem přívětivější a systém tak bude funkční i na pomalejších strojích. Systému bude stačit pouhý 1 GB operační paměti a 16 GB vnitřního úložiště je také dostačujících, ovšem pro systém, kolik prostoru zbyde uživatelům, není známo. Tímto krokem se Microsoft snaží snížit ceny tabletů a dalších zařízení se systémem Windows 8.1.

Aktualizace Windows 8.1 Update 1 je již nyní dostupná pro předplatitele MSDN a pro běžné uživatele Windows 8.1 a Windows RT 8.1 bude dostupná již 8. dubna přes Windows Update, přičemž aktualizace proběhne automaticky. Pokud stále používáte Windows 8 nebo Windows RT, tak budete moci aktualizovat systém pomocí Windows Store, taktéž 8. dubna.

Zdroje: theverge.com, techcrunch.com, blogs.windows.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze