Máte rádi droptesty? Podívejte se, jak „dopadl“ iPhone z Boeingu 737 MAX 9

Máte rádi droptesty? Podívejte se, jak „dopadl“ iPhone z Boeingu 737 MAX 9
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • iPhone si užil takřka 5kilometrový volný pád, přesto zůstal funkční
  • Během pádu dosáhl tzv. terminální rychlosti

Jednou z nejzajímavějších zpráv posledních dní je bezpochyby nehoda Boeingu 737 MAX 9 patřícího letecké společnosti Alaska Airlines, viz prohlášení alaskaair.com. Incident, který se naštěstí obešel bez zranění na životech, je v současnosti vyšetřován, kromě šoku přítomných pasažéru, respektive celé posádky, má však přeci jen několik obětí, naštěstí však jen materiálního rázu. Jednou z nich je iPhone, který během letu z díry v trupu vypadl. Jak „dopadl“?


Zmíněný iPhone vcelku náhodou našel Seanathan Bates, který se o svůj nález okamžitě podělil na sociální síti X (dříve známé jako Twitter). K jeho překvapení byl iPhone bez viditelného poškození, přestože si užil takřka 5kilometrový volný pád. Podle The Verge, které se odkazuje na wired.com, to lze vysvětlit tím, že podle zákonů fyziky (v tomto případě se konkrétně jedná o tzv. terminální rychlost) nemůže iPhone během pádu zrychlovat donekonečna. Tíhová síla a odporová síla se vyrovná a iPhone od určitého momentu již nezrychluje, což je právě terminální rychlost.

Zásadní podíl na tom, že iPhone přežil bez poskvrny pochopitelně mělo i měkčí travnaté prostředí, do kterého dopadl, či fakt, že byl opatřen ochranným pouzdrem. Na snímku lze shodou okolností zahlédnout účtenku za zavazadla od společnosti Alaska Arilines, avšak značka pouzdra zůstává zahalena tajemstvím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze