Majitelé Samsungu Galaxy Nexus sepsali petici za Android 4.4

30

Minulý týden Google představil novou verzi operačního systému Android. Konkrétně 4.4 KitKat. Vzápětí však dokázal zklamat všechny majitele dva roky starého zařízení Samsung Galaxy Nexus, neboť pro něj ukončil podporu. To se samozřejmě uživatelům nelíbí a rychle se hlasitě ozývají s nesouhlasnou peticí.

S podporou zařízeních pracujících na operačním systému Android to bylo a je vždy složité. Díky mnoha nadstavbám se výrobcům do příprav nové verze mnohdy nechce. Jiná jsou v tomto ohledu zařízení Nexus, která obsahují čistý Android a o jejichž aktualizace se stará samotný Google. Navíc si připočtěme, že jednou z výhod nové verze je, že ji Google optimalizoval pro zařízení s pouhými 512 MB RAM. Přesto museli uživatelé dva roky starého Galaxy Nexusu, což je třetí Nexus v pořadí, skousnout hořkou novinku, že podpora pro jejich zařízení končí.

Samsung Galaxy Nexus

Sám Google uvedl, že aktualizace nebude dostupná pro zařízení starší 18 měsíců, do kterých bohužel již Galaxy Nexus spadá. Přitom po stránce výkonu hardwaru by tento model rozhodně problém neměl. Proto se uživatelé rozhodli, že sepíší petici, ve které žádají o připravení aktualizace na Android 4.4. Během krátké chvíle ji svým podpisem podpořilo 14 000 uživatelů a 3 400 ještě připojilo i komentář. Nyní je balíček s peticí na cestě k Sundaru Pichaovi, který Androidu šéfuje. Podpisy přibývají i nadále a petice, pod kterou se můžete podepsat také, čítá již přes 20 000 podpisů.

Naděje tedy uživatelům ještě zcela nezhasla, nicméně Google se zřejmě obmolit nenechá. Proti aktualizaci totiž hraje i fakt, že by se do celého procesu musel zapojit výrobce procesoru v Galaxy Nexusu, kterým je Texas Instruments, což aktuálně není pravděpodobné.

Technické parametry Samsung Galaxy Nexus

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 67,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,65" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 13 499 Kč

Zdroje: phonearena.com, change.org

Diskuze ke článku
Lukáš
S tím ať nepočítají, to by google musel vše prehodnotit a to po vydání nexusu5 opravdu nehrozí. Asi nechápe kolik lidí tím naštve a takhle si o googlu lze myslet, že na své zákazníky pěkně kálí. Dát za telefon takové peníze a vědět, že za rok a půl bude bez podpory je mizérie. Oproti iphonu je to směšné když apple své telefony podporuje klidně 48 měsíců.
Lopez
Mám obavy, ze Sundar Picha se tím zabývat nebude....
Janko Kvasko
Janko Kvasko
V tomto prípade by som im napísal niečo ako " Priatelia , takto ten kapitalizmus nevybudujeme . Kúpete si prosím Nexus 5 " :))
Karel
Podepsal jsem to už jen z toho důvodu že jsem majitelem Nexusu 4 a děsí mne představa že 4.4 by byl poslední velký update :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze