#LumiaMegaTest: díl 8. – čas cloudu

24

Cloudová úložiště začínají být samozřejmou součástí našeho digitálního bytí. Nebo ne a vše je jen zbytečnost? Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje osmým dílem, který se zaměřuje právě na cloud, jeho používání a postřehy našich testerů.

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

TIP: víte, že si můžete fotografie z telefonů prohlížet i v galerii katalogu mobilů?

8. díl – čas cloudu

V dnešním díle se zaměříme na cloud. Jaká je jeho integrace a využitelnost v praxi v telefonech Lumia? Schází v tomto ohledu něco podstatného nebo je spolupráce příkladná? K čemu naši testeři cloud používají a jaké mají postřehy?

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Výhody cloudu jsou asi všem známé, jednoduše máte vše na jednom místě a můžete ke svým datům přistupovat odkudkoli (kde je internet). V případě Onedrive tohle tvrzení platí do slova, nejenže jsou dostupné aplikace pro všechny konkurenční mobilní platformy, což konkurence nemá, dokonce je i aplikace pro Samsung SmartTV, takže můžu svůj oblíbený film dokoukat na tabletu, když je potřeba uvolnit televizi. Přistupovat k Onedrive je samozřejmě možné i přes internetový prohlížeč. Aplikace Onedrive pro Windows Phone nedávno obdržela update přinášející redesign. Nový vzhled se mi nelíbí, aplikace vypadá, jako by byla pro Android. V levém horním rohu je menu v podobě tří čárek, které jde proti designovému Windows Phone. A celkově působí Android dojmem.

OneNote, poznámkovou aplikaci od Microsoftu, používám hlavně na zachycení delších myšlenek nebo na spolupráci s ostatními na různých projektech, mimochodem i pro LumiaMegaTest. Pro mě je plně dostačující a žádná funkce mi nechybí. Aplikaci OneNote pro WP nemám co vytknout, snad jen to, že při označení slova nejde Shiftem zvětšit první písmeno nebo celé slovo. Cloudové služby od Microsoftu dávají velký smysl při používání WP nebo Microsoft zařízení, ale pokud je nemáte, nemají Microsoft služby nějakou zásadní výhodu.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

Cloud [klaud], respektive OneDrive je služba, která bude za pár let naprostý standart, nebo spíše povinnost. Neříkejte, že ji nechcete, nebo že ji nepotřebujete, dokud jste ji nezkusili. Když lajkovi vysvětluji co to ten cloud je, říkám, že je to taková minimálně 15GB "fleška", kterou dostaneš zdarma od Microsoftu. Ten se ti o ní stará a můžeš se k ní připojit odkudkoli na světě. Jediné co potřebuješ, je internet a prohlížeč, případně stejnojmennou aplikaci která existuje napříč platformami. Od doby co mám WP, používám OneDrive hlavně na zálohování fotek a videí. Když už si nastavíte v telefonu/tabletu odesílaní na OneDrive, zvolte si nahrávání v plném rozlišení, vše se nahrává výhradně, když jste připojeni na Wi-Fi. Na počítači si pak fotky prohlížejte, nebo stáhněte a datový kabel se pro vás stane zbytečností. Hlavně si zvolte silné heslo, přece jen si fotíte kde koho a kde co.

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Cloud, věc o které velké množství lidí dnes ještě neví nebo si myslí, že je to zbytečnost. Osobně si dnes bez cloudu už nedokážu představit používání telefonu, tabletu a PC. Microsoft má pro své cloudové potřeby OneDrive a Azure. Ale pro normální uživatele je tu OneDrive. A co že je vlastně cloud/OneDrive je? Dá se to popsat jako velký záložní disk, který je pro vás přístupný online. Můžete ho použít buď jen jako vaší zálohu pro fotky nebo hlavně jako nástroj pro sdílení. V Lumiích je už OneDrive připraven, a díky dostupnosti na všech ostatních systémech, můžete ukládat vše co máte v telefonu, tabletu (a to s Windows, iOS, Android) PC a sdílet to mezi všemi zařízeními.

OneDrive je výborný nástroj, osobně ho používám denně. Vše co dělám na PC neukládám ani do složek na discích ale rovnou do složek ve OneDrive, vše mám pak neustále přístupné v tabletu, ale hlavně v Lumii kterou mám sebou vždy a všude, takže když mi někdo zavolá, že něco potřebuje, mám vše u sebe. Skrze OneDrive se také synchronizují poznámky z OneNote, a mohou i všechny soubory z Office 365. Je to jednoduché, praktické a funguje to. A co se týče velikosti paměti, kterou máte k dispozici? K Lumii dostanete vždy 15 GB, pokud povolíte automatické ukládání fotek na OneDrive, tak dostanete dalších 15 GB. Pro uživatele Office 365 je k dispozici za nějakých 2 500 korun ročně nebo 249 korun měsíčně k dispozici další 1 TB volného místa + v ceně je licence na 5 PC a 5 mobilních telefonu či tabletů na Office 365. Jedná se tak dnes o nejvýhodnější placenou cloudovou službu na internetu.

Využívání cloudu je velmi pohodlné a užitečné a řešení od Microsoftu opravdu funguje.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Na cloudové úložiště Microsoftu jsem přešel kvůli pořízení Lumie, jelikož je zde OneDrive integrován všude možně. Předtím jsem využíval Dropbox, kde mám 22 GB prostoru. Postupně jsem se na OneDrive propracoval na 81 GB volného prostoru, což mi umožňuje si sem zálohovat celou sbírku fotek, které mám navíc všude při sobě, což je výhoda, když se chcete pochlubit třeba zážitkem z výletu.

Co trošku snižuje využívání cloudu jako úložiště u nás jsou nízké limity FUP (i když větší tarif si můžete koupit vždy), ale hlavně kvalita mobilních sítí. Přece jen na EDGE zobrazování obrázků trvá opravdu dlouho. Doufejme, že se to zlepší a cloud se stane plnohodnotnou pamětí i v telefonu.

Například v práci máme s kolegy na OneDrive nasdílené mezi sebou předpisy a jiné pracovní pomůcky a stáhnout si je může každý z nás odkudkoliv díky tomu, že OneDrive je dostupný prakticky pro všechny hlavní platformy (zde opět plány kazí kvalita sítí operátorů). Během #LumiaMegatestu jsem objevil zároveň i kouzlo OneNote. Psaní poznámek kdekoliv a potom si je kdekoliv číst nebo upravovat je opravdu jednoduché a hlavně dobře použitelné. Já jsem totiž člověk, který co si nenapíše, tak zapomene. Jasně, existuje množství úkolovníků, nicméně tato funkce je integrována přímo ve WP8.1 a dostupná prakticky na všechny platformy. Další cloudovou službou by se dal nazvat kalendář. Sice to není to nic nového pod sluncem a mají to takto i Apple nebo Google, ale mít všechny události v kterémkoliv kalendáři (PC, tablet, smartphone, web) a tam je i upravovat, je také velmi užitečné a pohodlné.

Co se týká třeba Office 365, neměl jsem příležitost je otestovat, ačkoliv například naše univerzita nabízí bezplatné předplatné pro své studenty po dobu studia, je čas to tedy v brzké době napravit... Všechny vyjmenované funkce jsou dostupné opět i pro nejlevnější Lumii 530 za 2 500 Kč a tyto služby vedle HERE map nebo svižného systému tvoří další přidanou hodnotu tomuto velmi dostupnému smartphonu.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

Cloud je v poslední době čím dál tím rozšířenější fenomén, a není se čemu divit. Nabízí permanentní přístup k vašim datům odkudkoliv, jediné co potřebujete, je připojení k internetu. Jelikož to je na mobilech dnes už samozřejmostí, máte přístup ke svému úložišti i na chytrém telefonu. V případě Microsoftu a jeho technologií jde o službu OneDrive. V podstatě získáte díky svému Microsoft účtu vše sjednoceno a dokážete to spravovat kdekoliv a kdykoliv. Na vyhození Androidu z řetězce jsem se velmi těšila, nyní mám trio notebook – tablet – mobil „naladěné“ na správný účet a všechna zařízení mezi sebou dokáží inteligentně komunikovat.

Co by mohlo spoustu lidí nezkušených s platformou Windows Phone nalákat, je podpora kancelářské sady aplikací Office. Nejspíš je jasné, že prezentaci a dokument ve Wordu na svém telefonu vytvářet pravděpodobně nebudete, ale mnoho lidí shledá užitečnou už jen tu plnou podporu, kdy si bez problému cokoliv stáhnete, poté otevřete v kompetentním programu a můžete kupříkladu dělat drobné úpravy. Nejvíce mě asi zaujal v podobném scénáři Excel, ten díky svým buňkám funguje na dotyk přesně, mnohem lépe než dokument ve Wordu se svým textem.

Považuji ještě za důležité zmínit OneNote, co by multifunkční poznámkový nástroj. V současné době má pro mě ze všech aplikací Office nejširší možnost použití a největší potenciál stát se skutečně využívaným všemi kategoriemi uživatelů. Bezesporu je mým nejoblíbenějším, píši na něm poznámky ve škole i všechno, co by se mi jinak na lepících papírcích na pracovním stole ztratilo.

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Pokud se bavíme o Windows Phone v souvislosti s cloudem, je jasné, že jde o OneDrive. Není to tak dávno co Microsoft ve svém codu zrušil limit pro předplatitele Office 365. Tak pokud mezi ně patříte, můžete si do cloudu uložit cokoli. Pokud nemáte 365ky předplacené, máte na One Drive základních 15 GB zdarma. Gigabajty lze přikupovat a získávat různými bonusy. Není snad nic lepšího než mít své dokumenty stále po ruce. Někdy je zbytečné tahat těžké knihy a skripta, pokud si nejste jistí, jestli je budete ten den potřebovat. Aplikace jak pro desktop, tak pro Windows Phone je přehledná a dělá přesně to co se od ní čeká.

Součástí ekosystému Microsoftu je i One Note, není to pouhá služba na psaní poznámek zálohovaných právě do One Drive. Pohodlně se tu dají psát delší texty, které začnete psát doma na klávesnici a dokončíte je cestou do práce v MHD. Ve One Note jsem napsal všechny články o Lumii 635. Psal jsem v metru, ve škole a dohromady je kompletoval doma. Práci kdykoli přerušíte a o nic nepřijdete a pokračovat můžete na dalším zařízení díky okamžité synchronizaci. S cloudem je vše jednodušší a pohromadě, proto doporučuji jediné One...

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Lumia 930 bohužel postrádá slot pro paměťové karty a člověk by řekl, že si s interní pamětí 32 GB musí vystačit. Opak je ale pravdou. Nabízí se totiž alternativní řešení v podobě internetového úložiště OneDrive, které v základu poskytuje 15 GB pro vaše soubory a dokumenty. V nastavení telefonu doporučuji zapnout automatické odesílaní fotek a videí do cloudu, tím se váš prostor rozšíří ještě o dalších 15 GB. Dobré je, že automatické odesílaní můžete povolit jen přes Wi-Fi, takže ušetříte svůj datový limit (viz přiložený obrázek). Po předplacení kancelářského balíčku Office 365 se vaše úložiště stane neomezeným.

OneDrive je přehledný, jednoduchý a vše si můžete jednoduše rozsložkovat podle svého. Musím pochválit skvělou synchronizaci, všechny soubory uložené v cloudu můžete zobrazit na každém zařízení, na kterém se přihlásíte. Skvělá je integrace do galerie ve Windows Phone 8.1, v galerii totiž najdete album OneDrive a můžete si své zážitky uložené v cloudu připomínat přímo v telefonu. Zajímavé je také provázaní s OneNote, kde své poznámky píšete online, takže můžete psát bez problémů z libovolných zařízení na etapy, stačí se kdekoliv jen přihlásit a můžete pokračovat. Lze v něm vytvořit i sdílené poznámky, což se hodí například pro nějaký společný projekt. OneNote je na poznámky skvělý a používám ho téměř každý den, i kdyby jen na nákupní seznam.

Jediná moje výtka směřuje k uploadu, ne vždy se povede větší soubor nahrát napoprvé a akce se musí opakovat. Podle mého názoru je OneDrive nejlepší internetové úložiště a to hlavně pro uživatele produktů a služeb od Microsoftu.

Diskuze ke článku
Daniel Kmec
Daniel Kmec
mám dotaz... chcem si ešte len kúpiť Lumiu takže neviem ako to chodí...
ak urobím fotku mobilom, odošlem ju do OneDrive a potom ju vrámci šetrenia miesta v mobile vymažem ostane mi fotka na OneDrive, alebo zmizne ?
grco
Trochu mimo mísu. Je lepší telefon s w asi mumie, a nebo vzít raději tablet 8“ s w? 4,5“ - 5“ se zdá být malý na užití pro net, mail atd. díky
Marek
Jestli si microsoft nekope trochu hrob, když onedrive i onenote jsou dostupné i pro konkurenční OS...
Fero
Chidte uz doprdele s tymi lumiami wp je mrtvy OS ziadne apps ziadny dizajn, vyzera ako z alzy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze