LTE frekvence 900 MHz u Vodafonu končí, dominuje 800 MHz

10

Zpočátku investoval Vodafone nemalé prostředky do rozšiřování LTE skrze specifickou frekvenci 900 MHz. Nyní, jak napovídají čísla, je tomu konec. Z celkových 4 500 vysílačů je pouze 10 laděno na frekvenci 900 MHz, zbylé již pracují s frekvencemi, které umožňují rychlejší surfování a stahování dat.

Před zhruba 2 až 3 lety zažívala Česká republika pravý boom, co se pokrývání LTE týká. Operátoři vydražili potřebné frekvence a začali plnit požadavky ČTÚ. Vodafone šel na pokrývání trochu jinak než konkurence, signál začal šířit skrze méně standardní frekvenci 900 MHz (Band 8), která nenabízí tak vysoké přenosové rychlosti (maximálně 20 Mb/s, většinou však ani ne polovina). Vodafone zpočátku rychleji pokrýval především venkovské oblasti a menší města, a to ještě před vydražením důležitějších pásem, na které postupně migroval. Vodafone záměrně nazýval svůj internet „Turbo Internetem“ a do rychlého stahování řadil jak LTE na frekvenci 900 MHz, tak také sítě třetí generace. Z tohoto důvodu byl sice v pokrývání LTE zpočátku nejrychlejší, avšak přenosové rychlosti se těm aktuálním rovnat nemohly. „To pravé“ LTE to zkrátka nebylo.

TIP: Pravda o rychlosti LTE u operátorů: marketing versus realita

Vlevo je pokrytí frekvencí 800 MHz, vpravo (neaktuální) pokrytí pomalou 900 MHz frekvencí LTE

Vodafone aktuálně provozuje už pouze 10 vysílačů na frekvenci 900 MHz z celkem 4 500. Vodafone jedním dechem navíc dodává, že zbylé vysílače rušit nebude, navíc i ty v sobě ukrývají vrstvu na šíření skrze frekvenci 800 MHz (Band 20).

Pokud jste se tedy doposud řídili před nákupem nového telefonu frekvencí 900 MHz, již nemusíte. Vodafone již pokrývá celou republiku frekvencí 800 MHz, která je u našich operátorů nejrozšířenější.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Mirek
Hmm o novych datovych tarifech ani zminka :-(
Redmarx
Chlapi obcas zkuste u tech clanku myslet. Preci snad muzete chapat, ze to s tim, ze 900MHz nenabizi vysoke rychlosti je uplna volovina. To preci neni kvuli tomu, ze to bezi na 900MHz, ale kvuli vyhrazene sirce pasma.
Ales
Mozna by jeste stalo za to pripsat ze vdf jen ,,prepnul nastaveni,, takze krom prace technika je zmena frekvence zadarmo...
Petr
Diky bohu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze