LG V10: novinka se dvěma displeji a třemi fotoaparáty

27

Jihokorejské LG dnes překvapivě představilo nový mobilní telefon, který se snaží být originální a rozhodně byste si jej neměli plést s jinými modely. Jeho trumfy v rukávu jsou hned dva displeje, přičemž se oba nachází na čelní straně a duální kamerka nad displejem pro kvalitnější selfies. Výbava pak vychází z vlajkového modelu LG G4, ale je podpořena lepším zpracováním.

LG V10

Jistě jste již zaznamenali názory, že telefony dnešní doby jsou si podobné jako vejce vejci a nějaká originalita se zcela vytratila. Do jisté míry to pravda může být, avšak občas se zajímavého přírůstku dočkáme. Příkladem může být dnes představené LG V10. Na první pohled byste nad ním však mohli mávnout rukou. Tvarově totiž připomíná vlajkovou loď LG G4. Výrobce nicméně nasadil ocelový rám a na zadní stranu použil protiskluzový materiál, což přispěje k lepšímu držení. Bytelnější konstrukci dokazuje i fakt, že LG uvádí schopnost přežít pád až ze 120centimetrové výšky.

I přesto je zadní část telefonu odnímatelná a měnit si uživatel může i baterii, která má kapacitu průměrných 3 000 mAh. Nechybí ani rychlé nabíjení, kdy za 40 minut získáte 50 % kapacity baterie. Zamrzí chybějící bezdrátové nabíjení. Vraťme se však na čelní stranu, neboť právě na ní se nachází hned dva displeje. Ten hlavní je typu IPS, má úhlopříčku 5,7 palce a QuadHD rozlišení, díky kterému se jemnost vyšplhala na 513 ppi. Nad tímto velkým displejem se nachází displej druhý. Jde o tenký proužek s úhlopříčkou 2,1 palce a rozlišením 160 × 1 040 pixelů, jemnost je opět 513 ppi. Sekundární displej funguje nezávisle na hlavním a bude zobrazovat veškeré praktické informace, jako je čas, zmeškané události, zástupce aplikací, ovládání hudebního přehrávače nebo počasí. Výhoda je nasnadě – úspora energie.

Pod kapotou najdeme v podstatě současný vlajkový model, což může být menším zklamáním. Osazen je totiž procesor Snapdragon 808. Chuť spraví 4GB operační paměť nebo 64GB úložiště, které je navíc rozšiřitelné až 2TB paměťovými kartami. Prostředí dostal na starost Android ve verzi 5.1 Lollipop. Ovládání prostředí zajistí také tlačítka, která jsou u LG tradičně na zadní straně. Zcela nově je do odemykací klávesy integrována také čtečka otisků prstů, a LG se tak připojuje k řadě výrobců, kteří čtečku umisťují na zadní stranu.

Hlavní fotoaparát by měl, jak je u LG dobrým zvykem, potěšit kvalitou. Disponuje 16 megapixely, světelností f/1.8, optickou stabilizací i laserovým ostřením. Na čelní straně se pak nachází hned dva fotoaparáty, těsně vedle již zmíněného druhého displeje. Oba mají 5 megapixelů a díky jejich přítomnost bude možné tvořit selfies se záběrem až 120°. Na jeden snímek se vám tak vměstná více přátel.

V další výbavě si LG nemohlo dovolit žádné přešlapy, a tak nechybí podpora NFC nebo LTE Cat 6. U telefonu, který se snaží být pokrokový, však trošku zamrzí nasazení obyčejného microUSB konektoru. Rozhodně bychom se nezlobili za nový typ USB-C.

Nové LG V10 bude k dispozici v černé, bílé, béžové, opálové modré a oceánové modré již tento měsíc na korejském trhu. Následovat má čínský trh, USA, Latinská Amerika či země Středního východu. O Evropě se LG prozatím vůbec nezmiňuje a nám nezbývá doufat, že se k nám zajímavá novinka dostane alespoň později.

Technické parametry LG V10

Kompletní specifikace
Konstrukce159,6 × 79,3 × 8,6 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×2 GHz + 4×2 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostprosinec 2015,

Zdroj: Tisková zpráva LG

Diskuze ke článku
mental.disease
Zaujímavý fonik. Na ten sekundárny displej by sa hodila technológia OLED, ale zrejme to bude IPS.
Josef
Je to zajímavé a chválim LG za inovaci i když na zadní e-ink displej ála Yotaphone to nemá. Ten zobrazuje informace neustále, ve velkém formátu a při minimální (téměř nulové) spotřebě. Škoda že se toho nechytlo více společností. Věřim ale, že Yotaphone 3 už nabídne lepší kvalitu e-ink displeje (bez duchů) a že bude konečně podsvícený (podle potřeby) pro noční čtení. To by byla dokonalost..
Crozz
líbí se mi moc :-)
drak
No...tak to je opravdu krasnej phone. Doufam ze bude i u nas. Vida vida.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze