LG KM900 Arena: letmý dotek dokonalosti
recenze

LG KM900 Arena: letmý dotek dokonalosti

63

Klíčový model LG pro tento rok přináší intuitivní dotykové ovládání, příjemné prostředí s působivými efekty a v neposlední řadě špičkovou výbavu, čítající Wi-Fi, 5Mpx fotoaparát nebo GPS. Jak se Arena ovládá? Co vše nabídne? Jak si vede ve srovnání s Apple iPhonem? To vše prozradí naše recenze LG KM900 Arena.

LG KM900 je spolu se Samsungem Ultra Touch jedním z neobletovanějších telefonů tohoto období. Nástupce loňského KU990 láká na špičkový displej, povedené uživatelské prostředí a bohatou výbavu, která je oproti KU990 bohatší například o GPS nebo Wi-Fi. Není však Arena ideálním telefonem jen na papíře? Jak se telefon v reálu používá a jak uživateli poslouží? To jsme se snažili odhalit v naší recenzi.

Za zapůjčení děkujeme LG Czech republic


LG KM900 Arena - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 106 x 55 x 11,95 mm
Hmotnost 105 gramů
Konstrukce klasická s dotykovým displejem
Barevné provedení stříbrné, titanově-černé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,0"
Paměť 8 GB vnitřní + paměťové karty microSD (až 32 GB)
Otevřený operační systém ne / (prostředí LG 3D S-Class)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, světový čas, záznamník
Multimédia hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videa (DivX a XviD), 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), LED dioda, digitální zoom, geotagging
nahrávání videa (720 x 480 px, 30 snímků/s) či QVGA se 120 snímky/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (download až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 230 minut, pohotovostní režim: až 300 hodin
Cena a dostupnost 10 tisíc Kč
2.čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • český návod a instalační CD se softwarem
  • stereo headset
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 1000 mAh
  • USB kabel

Pro koho je LG Arena?

  • Pro ty, kteří chtějí stylový dotykový telefon.
  • Pro všechny, kterým nestačí funkce iPhonu, nebo jim vadí jeho omezenost
  • Pro ty, kteří si potrpí na kvalitní displej, video nebo fotografie

Pro koho naopak LG Arena není?

  • Pro náruživé psavce, kteří denně napíší mnoho zpráv – psaní na Areně totiž není příliš spolehlivé a rychlé.
  • Pro ty, kteří si chtějí telefon s provázáním na Facebook, obchod s aplikacemi a dalšími službami
  • Pro ty, kteří vyžadují od telefonu maximální rychlost

Design, konstrukce – jsem dotykové a chci být vidět

Minimalistický, elegantní a ušlechtilý. Tak lze definovat design nového LG KM900 Arena, které se nesnaží napodobit design jablečného telefonu, ale jde svou vlastní, povedenou cestou. Design není kontroverzní a díky kovovému vzhledu a líbivým tvarům zaujme každého a zároveň nikoho neodradí.

Rozměry 106 x 55 x 11,95 mm a hmotnost 105 gramů lze vzhledem k výbavě považovat za vynikající. Konkurenční dotykové telefony jsou větší a hlavně mnohem těžší. Pro srovnání, Apple iPhone 3G je s rozměry 115,5 x 62,1 x 12,3 mm těžčí o 28 gramů, což už je v kapse poznat. Konstrukci telefonu sice z větší části vládnou plasty, ale například kryt baterie je kovový. Arena je jedním z nejpevnějších telefonů, se kterým jsem měl možnost se v poslední době setkat. Působí velmi kompaktně a ani při nejsilnějším promačkání všech částí se odnikud neozve žádné skřípání. Za zpracování si tak Korejci zaslouží velkou pochvalu.


Balení telefonu je opravdu povedené


Kovová krása s dotykovým displejem, výborným zpracováním a příznivými rozměry

Přední části dominuje třípalcový dotykový displej se špičkovým rozlišením a barevným podáním, nad kterým nalezneme senzor regulující podsvětlení a čidlo blízkosti tváře. Pod displejem se pak nenápadně ukrývá trojice senzorových tlačítek a mikrofon. Horní strana skrývá dobře přístupné vypínací tlačítko, kterým se zároveň aktivuje displej. Plusem je přítomnost standardního 3,5 mm Jacku pro připojení vlastních sluchátek.

Kryt baterie je vyroben z hliníku a naprosto pevně drží na svém místě. Po jeho sejmutí nalezneme kromě baterie s kapacitou 1000 mAh též slot pro paměťové karty microSDHC. Těmi lze rozšířit vestavěnou velkorysou 8GB vnitřní paměť. Zajímavostí je, že SIM kartu lze ze svého uložení vysunout i bez vyjmutí baterie. Pro notorické měniče SIM karet bohužel telefon není, protože po vložení nové SIM karty je potřeba telefon restartovat, jinak kartu nezaznamená. Na zadní straně nalezneme už jen LED diodu a čočku fotoaparátu, která není nijak chráněna. Ve spodní části zadní strany se dále nalézá druhý mikrofon, mající na starosti zachytávání zvuku při natáčení videa.

Boky telefonu jsou čisté, s minimem prvků. Na pravé straně nalezneme užitečná tlačítka pro regulaci hlasitosti a taktéž stříbrnou spoušť fotoaparátu, která, ač se nezdá, je dvoufázová a zajistí tak pohodlné fotografování s automatickým zaostřováním. Levou stranu okupuje jednotný konektor pro připojení nabíječky nebo USB kabelu. Konektor je chráněn posuvnou plastovou krytkou, která je velmi praktická a snadno se s ní manipuluje.

Baterie a výdrž – žádný zázrak

Li-Ion baterie s kapacitou 1000 mAh nalezneme pod zadním krytem, který ve svém umístění drží jako přikovaný. Výrobce slibuje pohotovostní dobu 300 hodin, což je ale v reálném provozu pochopitelně utopií. U LG Arena, stejně jako u ostatních multimediálních telefonů, velice záleží, jak ji používáte. Velký dotykový displej s vysokým rozlišením je velkým žroutem energie. Pokud navíc používáte telefon v síti 3G, využíváte datové přenosy pro stahování emailů a surfování na webu a občas si ještě poslechnete hudbu či rádio, výdrž se rapidně zkrátí.

Reálně jsem se s Arenou dostal na zhruba jeden pracovní den (cca od 08:00 do 19:00) na jedno nabití průměrného používání v síti 3G. V průběhu dne jsem měl zapnutou průběžnou kontrolu emailů, poslouchal jsem zhruba 20 minut hudbu, načetl několik stránek v prohlížeči a RSS čtečce a samozřejmě psal SMS, emaily a provedl zhruba 20 minut hovorů. Vzhledem k nepříliš velké použitelnosti emailového klienta jsem časem automatickou aktualizaci přestal používat a výdrž telefonu se prodloužila zhruba na 30 hodin. Pokud nemáte 3G operátora, nebo bydlíte v oblasti bez pokrytí signálem 3G, můžete si přičíst ke všem hodnotám mnoho hodin k dobru.

Zvuk - lepší průměr, ale bez ekvalizéru

Telefon má společný reproduktor pro hovory i přehrávání zvuků. Kvalita reprodukce hudby je mírně nadprůměrná. Oceňuji zejména čistotu zvuku a i přes absenci basů a přílišné výšky nezní zvuk jako z tranzistoráku. Hlasitost je pak standardní a zařadí se do horní poloviny průměru.

K telefonu jsou přibalena špuntová sluchátka, které hrají poměrně dobře. Díky 3,5 mm Jack konektoru a podpoře Bluetooth A2DP profilu lze připojit jakákoliv svá vlastní drátová i bezdrátová sluchátka. Proto velmi zamrzí absence ekvalizéru, kterým by bylo možné zvuk nastavit. V přehrávači nalezneme pouze 3 předpřipravené volby, které však zvuk tak zkreslují, až se to skoro nedá poslouchat. Na standardní nastavení však zvuk průměrného posluchače určitě uspokojí.

Displej, prostředí, ovládání – S-Class boduje

O displeji Areny pějí všíchni samou chválu a já nebudu výjimkou. Špičkové rozlišení 480 x 800 nechává iPhone daleko vzadu a na úhlopříčce 3 palce se díky vysokému rozlišení nesetkáme s okem viditelným rastrem. Displej zobrazí 262 tisíc barev, přičemž barevné podání je velmi dobré. Barvy jsou syté, a přitom věrné. Displej je kapacitní, může se pochlubit dobrou reakcí na dotyk a nechybí ani multitouch, díky čemuž lze fotky nebo webové stránky přibližovat pomocí dvou prstů stejně, jako v případě iPhonu. Jediná disciplína, kde iPhone v porovnání s Arenou vítězí, je čitelnost na přímém slunci. Se zpracováním textu a běžným používáním není na Areně problém, ale fotky či jinou grafiku si na sluníčku příliš neprohlédnete.

Jak již bylo řečeno, displej je kapacitní. Stejně jako například u iPhonu, ani zde se příliš často nesetkáme s tím, že by displej volbu nezaznamenal. Problémem je pouze rychlejší psaní, o čemž se ale zmíním dále v textu. Obecně tedy stačí pouze lehký dotyk a telefon volbu zavibrováním potvrdí. Ovládání je tak velmi pohodlné.


První dvě strany krychle poskytují rychlý přístup k vlastnímu menu a oblíbeným skladbám a fotografiím

LG KM900 přináší nové uživatelské prostředí S-Class, jehož menu je plné barviček, animací a zajímavých nápadů. Mnoho prvků je však viditelně inspirováno iPhonem, který před dvěma lety udal cestu, a výrobci nyní úspěšné prvky kopírují. Nechybí typické pružení na konci seznamu, přechodové efekty, samočinné rolování při rychlejším pohybu prstu a další z iPhonu známé grafické vychytávky. Každý dotyk je doprovázen sympatickým zavibrováním, které někdy slouží i jako stylový doplněk některých funkcí. Například vibrace při ladění rádia kolečkem jsou velmi povedené. Jak se tedy Arena ovládá a jakou má strukturu menu? To nejlépe napoví přiložené HD video, ale i já se vše pokusím alespoň stručně popsat.


Druhé dvě strany okupují widgety a oblíbené kontakty

Odemknutí telefonu lze provést dvojitým stiskem vypínacího tlačítka, anebo pokud displej ještě není zhasnutý, přidržením tlačítka pro odemknutí na displeji. Po efektní animaci se dostaneme na základní modrou obrazovku, na které nalezneme upravitelné zástupce nejpoužívanějších funkcí. V zápatí pak vidíme 4 malé ikonky, které jsou neměnitelné a na svém místě setrvávají i na ostatních stranách krychle.

Na ostatní strany krychle se lze přesunout jednoduše tažením prstu ze strany na stranu. K dispozici je i mnohem efektnější, avšak v praxi zbytečný způsob. Přidržením střední senzorové klávesy se zobrazí malá rotující krychle, se kterou lze rychle pohybovat a dostat se tak na kýženou stranu. Tento wow efekt je spíše dobrý v případech, kdy se s Arenou chcete předvést před kamarády.


Přechod na jiné strany krychle je možné i skrze rotující wow efekt

Druhou stranou krychle je obrazovka s widgety, kterých si lze přidat až deset. Pokud se vám na obrazovku nevejdou, lze je pohodlně naskládat i níže a stránkou se posouvat. Po kliknutí se widget aktivuje, zvětší se a lze jej ovládat. K dispozici je například náhled na kalendář, standardní i světový čas, rádio nebo spouštěč her. Praktický přínos však widgety příliš nemají. Užitečné jsou snad jen poznámky nebo kalendář. Jejich použitelnost degraduje zejména poměrně dlouhá doba, než se widgety na obrazovce načtou (zhruba 5 vteřin).

Další stranou krychle jsou oblíbené kontakty, kterých může být až třicet. Uspořádat si je můžete klasicky do matice, nebo do efektního, ale méně praktického karuselu, kterým posléze můžete rychle nebo pomalu točit a najít tak daný kontakt. Podobně funguje i poslední strana krychle, obsahující oblíbenou hudbu a obrázky. Obě média mají vlastní jednoduchý přehrávač, který není nijak propojen s hlavním přehrávačem. Jedná se o praktickou, rychlou a efektní možnost, jak přátelům ukázat své oblíbené fotografie z poslední party nebo pustit oblíbenou skladbu bez toho, abyste se museli probojovávat skrze menu. Stačí stisknout a oblíbená multimédia máte na dosah.


Funkční menu - hlavní menu - ukázka podmenu

Menu - Krychle je však pouze jakýmsi rychlým rozcestníkem. Standardní hlavní menu telefon pochopitelně obsahuje také. Ikony jsou zde tematicky uspořádány do 4 řad, kterými lze posouvat. Stejně jako všechno u Areny, i menu je efektní a často se přistihnete, jak si s řadami ikonek jen bezcílně hýbete a hrajete. V menu navíc funguje pohybový senzor. Po natočení telefonu se zobrazení efektně překlopí a zobrazí se menší, tentokrát neposouvatelné ikonky. Toto zobrazení ale vzhledem k malé velikosti ikonek není praktické.

Multitasking - Celé menu a všechny funkce jsou ale velmi dobře a přehledně zpracovány a oceňuji především jednotnost ovládání a celkovou pochopitelnost. Přítomen je i multitasking, avšak pouze v omezené formě. Schopnost minimalizovat se má pouze 9 předem vybraných aplikací (Kontakty, zprávy, Java, e-mail, webový prohlížeč, hudba, FM rádio, organizér a poznámky) a současně mohou běžet pouze dvě. Do správce úloh se lze dostat přidržením středního senzorového tlačítka. Ve správci lze aplikace ukončovat, pokud neodpovídají a samozřejmě se mezi nimi přepínat, přičemž aktivní aplikace si pěkně pohopsávají. Škoda omezení na 2 souběžně běžící funkce, mohlo se jednat o velmi dobrý multitasking mezi telefony s uzavřeným operačním systémem.

Rychlost telefonu - Dlouho jsem se rozmýšlel, jaký verdikt nad Arenou v této disciplíně vlastně vyřknu. Jednoznačné hodnocení rychlosti totiž nelze podat. Telefon je obecně přijatelně rychlý a chvilkové načítání je vždy zamaskováno efektními a elegantními přechody, které neomrzí. Některé funkce a aplikace se však načítají déle, než by bylo praktické a příjemné. To platí například u widgetů, jejichž několikavteřinové načítání z nich nedělá příliš praktické společníky. Prodlevami trpí i další strany krychle, kterým trvá při jejich zaplnění déle, než se načtou. Déle se bohužel načítají například i klíčové aplikace jako kontakty nebo hudební přehrávač a pomalá je i práce s kalendářem nebo emaily.

Psaní textů – Na telefonech bez klávesnice je vždy trochu problém s psaním. I když si na zadávání znaků na dotykovém displeji zvyknete, hardwarová klávesnice je téměř vždy jistější a rychlejší. Záleží pak už na výrobcích telefonů, jak moc se budou snažit udělat zadávání skrze dotykový displej pohodlné a použitelné.

Rovnou mohu říct, že pokud jste náruživý psavec SMS zpráv a vaším denním chlebem je vzít do ruky telefon, během několika vteřin naťukat desítky znaků a zprávu rychle odeslat, tak pro vás Arena není tím pravým telefonem. Psát lze pomocí zobrazené alfanumerické či QWERTZ klávesnice, přičemž v prvním případě může pomoct i slovník T9. Kupodivu nejpomalejším způsobem psaní je QWERTZ klávesnice. Telefon nespolehlivě rozeznává znaky a rychlé psaní pomocí dvou prstů je zhola nemožné. Překážkou je také pomalá odezva, kdy telefon nestíhá psát a pomalu dodatečně dopisuje znaky, navíc často nesprávné. Časem jsem tedy začal používat výhradně alfanumerickou klávesnici, která spolu se slovníkem T9 poskytuje alespoň průměrný komfort psaní. Na rychlé vyťukávání dvěma prsty však zapomeňte i tady. Přecházíte-li z telefonu s klasickou klávesnicí, může pro vás být nepohodlné zadávání textů poměrně problém. Apple iPhone je tedy v disciplíně zadávání textů dokonalejší a píše se na něm mnohem lépe.

Se zadáváním textů souvisí možnost jejich kopírování a vkládání. Tato funkce funguje poměrně dobře a žádnému telefonu by chybět neměla.

Fotoaparát: 5 megapixelů se zvučným jménem

Fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů disponuje optikou zvučného jména od výrobce Schneider KREUZNACH. Samozřejmostí je automatické zaostřování. K dokonalosti chybí jen xenonový blesk, který je zde nahrazen pouze jednou, průměrně silnou LED diodou. Telefon produkuje velmi dobré fotografie za příznivého osvětlení a i za zhoršených světelných podmínek překvapí nízká úroveň šumu a celkově dobrá kresba fotografie. I ve špatně osvětlené místnosti tak lze pořídit na mobil nadprůměrné fotografie. Problémem je ne vždy spolehlivé ostření, které selhává typicky při focení pohybujících se blízkých osob například v tmavém klubu. Telefonu se za těchto podmínek málokdy podaří zaostřit napoprvé a rozmazaných a neostrých fotek je tak poměrně dost. Ukládání probíhá poměrně rychle, naopak zaostřování trvá telefonu déle, než u konkurence. Kratší by mohla být i prodleva mezi domáčknutím spouště a vyfocením snímku.

Prostředí fotoaparátu je opět po grafické stránce zpracováno špičkově. Na jemném displeji vše vypadá velmi dobře. Veškeré nastavení se provádí pomocí obdoby kruhového voliče ze skutečných fotoaparátů. Řešení je to nápadité, ale než se člověk dostane ke kýžené funkci, chvíli to trvá. Možnosti nastavení jsou nadprůměrně široké a nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, ISO, ruční ostření, možnost zaostření na obličej, samospoušť a další funkce. Jistě se bude hodit i geotagging.

Hudební funkce: hudbu přijímá i vysílá

Jak již bylo řečeno, LG Arena nehraje špatně a plusem je i 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek. Zamrzí naopak absence grafického ekvalizéru. Pojďme se podívat, jak se ovládá a co umí hudební přehrávač. Skladby řadí podle interpretů, alb nebo žánrů, přičemž si většinou poslední řazení a pozici telefon pamatuje. Někdy však hudební přehrávač načítá vše znovu a zobrazí opět jen seznam se všemi skladbami. Také není příliš praktické, že telefon zobrazuje jména samotných souborů skladeb a nikoliv popis dle ID3 tagů. Mnohdy tak v seznamu nevíte, kterou píseň zvolit, protože mají všechny soubory v albu stejný počáteční název.


Přehrávač nabídne volbu z několika vzhledů a umí hrát na pozadí. Chybí však vlastní ekvalizér a také rychlost ovládání mohla být vyšší

Zajímavé je, že je přehrávač rovnou součástí seznamu skladeb. Po zvolení souboru se přímo v seznamu skladeb zobrazí rozšířený pruh s přehrávačem. V průběhu přehrávání skladby lze samozřejmě hudebními soubory dále procházet a nechybí možnost přehrávání na pozadí. Volit lze mezi několika vizualizacemi, ale raději bychom viděli přítomnost ekvalizéru. Pokud se vám zvuk nebude líbit, nic s ním neuděláte. Praktický je naopak FM vysílač, který se hodí například v autě.


Hudební přehrávač na šířku - FM rádio - FM vysílač

FM rádio má velmi povedené prostředí s efektním laděním. Nechybí RDS, automatické vyhledání stanic a 6 míst v paměti pro oblíbené stanice

Multimédia a hry: JAVA, tu iPhone nemá

Hudbou samozřejmě multimediální schopnosti nekončí. Radost dělá hlavně integrovaná 8GB paměť, která dává skutečně mnoho prostoru pro uložení hudby, fotografií, videí, her a aplikací. Komu by však 8GB nestačilo, přichystán je slot pro paměťové kart microSD, do kterého lze vložit až 16 GB kartu. Telefon pak vždy zobrazuje obsah z obou pamětí současně.


Galerie v zobrazení na výšku i šířku

V galerii se zobrazují fotky a videa současně, přehledně zobrazené a setříděné dle data. Při otočení telefonu na šířku se dočkáme efektní animace a zobrazení fotek v několika karuselech dle data. Obě zobrazení jsou přehledná a snadná na používání. Fotky lze typickým „iPhone“ způsobem zvětšovat pomocí přibližování prstů na displeji. Procházení obrázky pak probíhá klasicky tažením prstu ze strany na stranu. Odezvy při prohlížení obrázků jsou uspokojivé, iPhone však fotografie načítá rychleji, zřejmě i kvůli hrubšímu displeji a fotografiím s mnohem menším rozlišením.

V telefonu nalezneme tři předinstalované hry M-Toy, které využívají pohybové čidlo. Tyto hry jsou zde napevno a nedají se odstranit, ale zřejmě ani žádné přidat. Vyznačují se perfektní grafikou a ovládání pomocí natáčení pohybu je zajímavé, leč ne vždy praktické a celková hratelnost těchto vestavěných her není příliš vysoká. Mezi hrami nalezneme pinkání tenisovým míčkem, přičemž čím prudčeji telefonem pohybujete vertikálně a trefíte se přitom do okamžiku dopadu míčku na raketu, tím výše míček poté vyletí a vy dostanete více bodů. Nechybí ani klasická JAVA, přičemž hry lze instalovat při stažení z internetu nebo z počítače. Pokud není hra uzpůsobena na dotykový displej, objeví se na obrazovce virtuální klávesnice, pomocí které lze funkce ovládat.

Integrované GPS a navigace: Google maps k vašim službám

LG KM900 Arena má ve výbavě také vestavěný GPS přijímač, který je průměrně citlivý. V základu však GPS příliš nevyužijete. Vestavěné Google Maps poslouží pro určení polohy nebo jednoduchou orientaci či plánovaní cesty. Navigaci ani další pokročilé funkce ale bohužel nezvládne. Díky GPS lze při fotografování využít geotagging a k fotkám přiřadit hned místo pořízení. Zajímavé, ale málokdy telefon určí tak rychle polohu po vyjmutí z kapsy.

Telefonní seznam a telefonování: tisícovka s efekty

Při vstupu do telefonního seznamu se mi opět okamžitě vybavil iPhone, inspirace je zde znát. Seznam kontaktů pruží na konci a dá se s ním rychle rolovat. Vyhledání konkrétního písmene však není příliš rychlé, po straně chybí rychlé záložky. Místo toho však lze kontakt vyhledat pomocí více znaků. Odezvy by však mohly být rychlejší, což platí obecně pro práci s kontakty a zprávami. Pokud chcete volat vybraný kontakt, obrňte se trpělivostí. Někdy trvá několik sekund, než telefon začne číslo vytáčet.

Do paměti telefonu se vejde 1000 kontaktů, přičemž ke každému kontaktu lze kromě čísel přidat řadu informací, včetně adres, poznámek, narozenin, výročí apod. Synchronizace s počítačem je bezproblémová, ale zdlouhavá.

Kvalita hovoru je standardní, stejně tak hlasitost sluchátka. Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete dopřát videohovory. Prostředí je intuitivní a zvolit lze kromě kvality a efektů i obrázek, který se má druhé straně zobrazit.

Zprávy: pomalé psaní a omezený klient

Prostředí zpráv je opět velmi pěkně zpracováno, ale opět bych ocenil rychlejší odezvu, a to zejména při načítání emailů. Do paměti telefonu lze uložit až 500 zpráv. Škoda, že nejsme omezeni pouze volnou sdílenou pamětí nebo paměťovou kartou. O psaní na dotykovém displeji jsem psal výše, v kapitole věnované obecně ovládání telefonu. Odezvy nejsou vždy dobré a v režimu na šířku se na QWERTY klávesnici téměř nedá rozumně psát. iPhone má jednoznačně psaní intuitivnější. V editoru se neodpočítávají znaky a při psaní se slovníkem T9 se diakritika ořezává, zprávu tak zbytečně nezkrátí. Odeslání urychlí možnost výběru z oblíbených kontaktů. Velmi rychlá a pohodlná je práce s multimediálními zprávami. V momentě přidání obrázků či dalšího obsahu se typ zprávy automaticky změní na multimediální a jednoduše lze dále přidávat další strany a obsah.

Emailový klient mě bohužel zklamal a jednalo se o jednu z funkcí telefonu, kterou jsem běžně nemohl používat. Celkový počet emailů ve všech schránkách je totiž omezen na maximálně 300. Tento počet se pracovně vytíženějším lidem nasbírá během několika dnů a pokud si manuálně emaily neodstraníte ze serveru, máte smůlu, telefon další emaily odmítne načíst. Pomalé a nepříliš spolehlivé je i načítání jednotlivých emailů. Funkce klienta jsou přitom celkem povedené. Nechybí možnost stahovat hlavičky, či rovnou celé emaily a samozřejmostí je též práce s přílohami. Potěší také vestavěná možnost synchronizace s Exchange serverem.

Organizační funkce: plánujte, jak je libo

Modernímu telefonu nesmí chybět organizační funkce a Arena nabídne v této povinné disciplíně celou škálu aplikací. Nejdůležitější složkou je kalendář, který lze synchronizovat s počítačem, nabídne měsíční, týdenní i denní grafický a textový pohled a možnost zadat mnoho typů událostí, kterých paměť telefonu pojme maximálně 500. Jeho ovládání je poměrně intuitivní, ale velkým problémem jsou pomalé reakce, které jsou markantní zejména při množství uložení událostí. Než se načtou události daného dne nebo otočí list na další měsíc, vždy to hodnou chvíli trvá. Kalendář lze zobrazit ve formě widgetu i na jedné z domovských obrazovek, ale práce s ním je také značně pomalá.


Kalendář je povedený, ale pomalý

Samozřejmě nechybí úkolovník (maximálně 150 záznamů), stopky nebo budík, který je obzvláště povedený a nastavování času buzení je vždy doprovázeno efekty a vibracemi. Nesmíte však zapomenout po nastavení času a uložení ještě budík aktivovat, jinak vás nevzbudí. Celkem lze nastavit až 11 různých budíků.

Součástí výbavy je také světový čas, který je sice opět graficky pěkně povedený, ale nepříliš praktický. U každého města je nutno zvlášť nastavit případný letní čas. Zobrazený čas v daném místě se tak může od toho skutečného o hodinku lišit. Kalkulačka si kromě základních operací poradí v pokročilém módu i s goniometrickými funkcemi. Celkově tak sice nabídne Arena veškeré organizační funkce, ale téměř vždy s nějakým ale. Nejvíce však zamrzí pomalá práce s kalendářem.

Internet a datové funkce: s trpělivostí na web

S počítačem lze Arenu spojit skrze dodávaný USB kabel a proprietární konektor, který slouží i pro nabíjení. Mnohem raději bych ale na těle telefonu viděl standardní mini-USB nebo microUSB konektor. K 8GB multimediální paměti Areny i paměťové kartě lze přistupovat i jako k disku. Samozřejmě ale nechybí ani Bluetooth 2.0.

Co se síťových datových funkcí týče, je na tom LG Arena tak, jak se na telefon této kategorie sluší a patří. Přítomno je kvarteto v podobě GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, které je doplněno o Wi-Fi.

Sítě Wi-Fi může telefon vyhledávat automaticky na pozadí, nebo lze sítě vyhledat manuálně. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.

Nyní tedy k samotným síťovým funkcím telefonu. Na rozdíl od ostatních konkurenčních telefonů s dotykovým displejem zde nenalezneme žádnou provázanost s internetovým obchodem s aplikacemi, Facebookem, dalšími sociálními sociálními sítěmi a službami. Veškeré síťové funkce zajišťuje tedy pouze webový prohlížeč a RSS čtečka.

Samotný prohlížeč zobrazuje stránky velmi pěkně a nijak je nedeformuje. Problémem je jeho rychlost, respektive pomalost. Načtení a zpracování stránky trvá velmi dlouho i při WI-Fi připojení a následné odezvy při zoomování nebo posunu stránky pomocí prstů nejsou nijak oslnivé. Občas prohlížeč při zpracování informací zamrzne a reagovat začne až po dlouhé chvíli. Při prohlížení graficky náročnějších stránek je tak třeba obrnit se trpělivostí. RSS čtečka je velmi jednoduchá a kanály v podstatě zobrazí pouze ve vestavěném prohlížeči, a to navíc dost malým písmem.

Zhodnocení: povedená dotykovka s několika ale

LG Arena je velmi povedený dotykový telefon s úžasným grafickým zpracováním menu, kapacitním displejem s perfektním rozlišením a výbornou funkční výbavou. V mnoha ohledech Arena překonává iPhone, a to jak celkovou výbavou, tak širšími možnostmi nastavení funkcí. Celkový dojem však kazí zejména pomalost telefonu v některých částech menu a aplikacích. Pomalé jsou taktéž odezvy při psaní a ve webovém prohlížeči. Není to však nic, na co by se nedalo časem zvyknout. Pokud si však potřebujete rychle zavolat nebo zadat poznámku do kalendáře, dokážou prodlevy pořádně naštvat. Další disciplínou, ve které iPhone vyhrává je provázanost s internetovými službami, která Areně jednoduše chybí. Záleží tedy, čemu dáte přednost. Pokud se váš mobilní život točí kolem psaní zpráv a internetu, ať už je to Facebook, emaily nebo prohlížení mnoha internetových stránek, bude lepší volbou iPhone. V dalších disciplínách však vítězí Arena, která mnohdy není tak omezena a navíc přináší možnost větší paměti, kvalitní fotoaparát a video, FM rádio, FM vysíláč, plnohodnotné Bluetooth nebo JAVU.

lg-km900-arena
Klady
  • příznivé rozměry a hmotnost
  • velmi kvalitní konstrukce
  • kromě 8GB vnitřní paměti i slot pro paměťovou kartu
  • přítomnost 3,5 mm Jacku na těle telefonu i na dálkovém ovládání headse
  • špičkový kapacitní displej s výborným rozlišením
  • graficky prvotřídní uživatelské prostředí S-Class s mnoha efekty a pěk
  • pohodlné ovládání, přehledné prostředí
  • relativně kvalitní fotoaparát i videokamera
  • spolehlivý hudební přehrávač, FM rádio s RDS i FM vysílač
  • vestavěné GPS a Google Mapy
  • rychlé datové přenosy HSDPA, přítomnost Wi-Fi
Zápory
  • občasná pomalost telefonu v klíčových aplikacích –
  • web, zprávy, kontakty, kalendář apod.
  • kapacita a výdrž baterie mohly být delší, i za cenu tlustějšího telefo
  • nejisté a pomalé psaní na klávesnici, v praxi pro rychlé psaní téměř n
  • Chybí grafický ekvalizér pro hudební přehrávač
  • omezený emailový klient
  • těžkopádný webový prohlížeč
Diskuze ke článku
MonikaSh
Docela přehledná recenze, jen by mě zajímalo, jestli trpí stejnou "vadou" jako starší LG, tedy, zda jde použít česká T9 v java aplikacích jako je Oskárek nebo Opera? HTML emaily zobrazuje jako tet, tedy i s html příkazy? A když máte nesmazanou sms, zobrazí se vždy po přečtení nově doručené zprávy? A ještě mě napadá, KF700 při hovoru zamkne mobil, takže se musí odemknout a pak jde teprve přijmout hovor, během hovoru se zase zamkne a ukončit hovor jde až zase po jeho rozsvícení a odemknutí. Dělá to tahle dotykovka taky?
Koukol
Rychlost telofonu podstatným způsobem vylepšila aktualizace firmware, kterou lze stáhnout ze stránek výrobce.
Jinak mně osobně psaní na obou klávesnicích Areny velmi vyhovuje, takže je to spíše subjektivní záležitost. Problémem je ale virtuální klávesnice v JAVĚ, která zobrazuje pouze číslice bez znaků, takže pokud některá Java-aplikace vyžaduje přes tuto klávesnici psát text, je nutné si pamatovat rozmístění písmenek.
Martin Pultzner
Dobrý den,

telefon již nemáme v redakci, takže odpovědi nemohu ověřit, ale alespoň, co si pamatuji:
- T9 lze použít téměř všude při zadávání standardního textu, tedy i v JAVA aplikacích
- HTML emaily telefon nepodporuje a zobrazí je pouze jako běžný text, dokonce myslím, že bez odkazů.
- Displej telefonu se při hovoru zamkne z důvodu, aby uživatel omylem neukončil hovor tváří. Po oodálení telefonu od ucha a podržení tlačítka na displeji lze displej odemknout a používat.

s pozdravem

Martin Pultzner
veronika
chtela bych se zeptat jak je to s nabijenim areny, je moznost i klasicke zasuvkove nabijecky nebo jen pres usb? dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze