LG BL20: poslední mohykán
recenze

LG BL20: poslední mohykán

Než se fanoušci řady Chocolate naplno vrhnou na zlomový model BL40, který by měl rozvířit stojaté vody Black Label značky, neměli by minout poslední model ze staré školy - BL20, který rozhodně má co nabídnout. Kdo by ostatně nechtěl stylový vysouvák s 5 MPx fotoaparátem, slotem pro paměťové karty a slušnou výbavou?


oficiální obrázky modelu BL20

V dnešní době dotykových smartphonů, multi-touch technologií a všemožných blbůstek, které si do svého plechového miláčka můžete stáhnout, se klasické telefony drží jen stěží. Stejně, jako Kája Gott stabilně dostává Zlatého slavíka, ať se děje co se děje, tak i některé společnosti spoléhají na dlouhotrvající sérii a početnou skupinku fanoušků a uživatelů, které ji finančně vždy podpoří. Mezi ně patří i výrobce LG se svou značkou Black Label, neboli Chocolate, jejíž kousek, konkrétně model BL20, vám dnes představíme v recenzi.

Technické parametry

Rozměry 106,9 x 50,8 x 12,3 mm
Hmotnost 115 gramů
Konstrukce vysouvací
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4", senzorové klávesy
Paměť 60 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 8 GB))
Otevřený operační systém ne
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, stopky, časovač, diktafon, převodník jednotek, organizér
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora souborů MP3, AAC, AAC+, WMA), přehrávač videa (podpora formátů H.264, WMV, MP4), Java 2.0
Fotoaparát 5 Mpx (2560 x 1920 px), autofocus, LED dioda
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s)
GPS navigace ne / Google Maps
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 12), UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 900 mAh
Doba hovoru: až 300 minut, pohotovostní režim: až 450 hodin
Cena a dostupnost 3490 Kč s DPH
zima 2009

Pro koho je LG BL20 Chocolate?

  • pro ženy
  • pro ty, co si zakládají na stylu
  • pro ty, co nechtějí moc sáhnout do peněženky

Design a konstrukce: čokoláda jak má být

Svůj přitažlivý a stylový design si čokoládová řada zachovává již od roku 2006, v čemž úspěšně pokračuje i recenzovaný model. BL20 při vysouvací konstrukci příjemně tenký (pouhých 12,3 mm) a v ruce se drží velmi pohodlně. Ostatní rozměry (106,9 x 50,8) jsou veskrze průměrné, což jen znamená, že vám telefon padne tak akorát do kapsy a ruky. Přístroj využívá vzhledově atraktivní kombinace černého lesklého plastu, skla a oceli. Zatímco červené proužky jsou přítomné pouze nahoře a v dolní části včetně klávesnice, celkové tělo telefonu je veskrze černé lemované jemnou stříbrnou čarou po celém „zlomu“ vysouvacího mechanizmu.

Na to, že je BL20 z řady vysouváků působí konstrukce velmi pevně, nikde nic nevrže, klávesnice je sestavena prvotřídně a brzké rozvyklání také nehrozí. Problémy mohou mít snad jen lidé s většími prsty, a to jen s první řadou klávesnice, která je nejblíže hornímu zlomu. Nejstylověji působí na modelu hlavně klávesnice, která je tvořena senzorovými tlačítky, které se při aktivaci telefonu rozsvítí na jinak černé přední ploše pod displejem. Najdete tu klasické kurzorové šipky s potvrzovacím středem, dvě funkční tlačítka a nakonec speciální tlačítka pro widget menu a aktivní aplikace. Seznam završují klasická tlačítka fotoaparátu a regulace hlasitosti na pravé straně spolu s horní klávesou vypínání/zamykání. 3,5 mm Jack konektor byste tu ale hledali marně.

Pár slov by se dalo říci i o senzorové klávesnici. Zatímco vzhledově rozhodně zapůsobí nejen na vaši přítelkyni, prakticky je lehce rozporuplná. Reaguje totiž na sebemenší dotek, spíše než na klasické stisknutí. Často se tak může stát, že o něco zavadíte omylem a pošlete ještě nedokončenou sms, zavřete internetový prohlížeč nebo uděláte další minelu, než si zvyknete na opatrné namačkávání.

Baterie a výdrž: střední třída, střední výdrž

Na telefon střední třídy s kapacitou Li-lon baterie 700 mAh podává BL20 zcela očekávaný výkon dvou až tří dnů na jedno nabití, pokud s ním zacházíte klasicky. Do toho se počítá denní volání a SMSkování, občasný poslech hudby či hrátky s organizérem. Pokud jste více multimediální typ a přehrávač používáte v míře vrchovaté, očekávejte výdrž drasticky sníženou. Na podobný typ telefonu se ale baterie předvádí zcela dle očekávání

Zvuk: pískátko bez konektoru

BL20 dosahuje slušných výsledků díky kvalitnímu integrovanému repráčku, hudba na hlasitý odposlech má překvapivě hloubku a zní velmi přesvědčivě, s vyrovnanými basy i výškami. Trochu nepotěší absence konektoru 3,5 mm Jack, kvůli čemuž si vlastní sluchátka připojíte jen přes redukci na USB konektor, který trochu prkotně trčí ze strany. Alespoň že tu redukci přibalil LG již v základu.

Displej a uživatelské prostředí: pohodlná klasika

Ve srovnání s dalšími přístroji střední třídy obstál displej modelu se ctí. Rozlišení 240 x 320 pixelů sice dnes již nikoho nepřekvapí, i 262 tisíc barev spolu s uhlopříčkou 2,4 palce patří spíše do průměru, vzhledem k úrovni a cenové kategorii je ale hříchem očekávat něco lepšího. Musíme LG poděkovat i za to, že dokázal z vyjmenovaných parametrů vykouzlit velmi přehledný a jasný displej se slušnou barevnou hloubkou a kontrastem. Na veškeré výkony tak bohatě postačí.

Navzdory přecitlivělému senzorovému ovládání se BL20 ovládá velmi pohodlně a intuitivně, ztratit by se tak neměli ani nováčci. Základní menu sestává z mřížky dvanácti ikon, které se po nájezdu lehce zvětšují a poskytují lepší pohled na to, co jste právě vybrali. Pokud chcete, můžete styl menu přepnout i na seznam. Další pod-nabídky v menu (snad kromě fotoaparátu a internetového prohlížeče) jsou již klasického textového charakteru s očíslováním pro rychlejší manévrování. Všichni, kdo drželi jakýkoliv telefon od Nokie, LG či Samsungu v ruce se tu budou ihned cítit jako doma.

Po stisknutí speciálního tlačítka widgetů vám na obrazovku vyskočí rychlospouštěč několika užitečných funkcí, jako jsou oblíbené kontakty, budík, počasí či zkratky na nejrůznější aplikace. Toto menu si můžete vyvolat, ať už jste zavrtaní v jakékoliv části telefonu a pak jej zase rychle schovat.

Telefonování a seznam kontaktů: vše při starém

Testovaný model patří mezi špičku ve své kategorii a je to znát. Potenciální zákazníci se tak mohou těšit na prvotřídní kvalitu hovoru, a ačkoliv BL20 nedisponuje přední kamerkou pro videohovory, tolik to nebolí, protože ji většina lidí stejně nepoužívá. Číselník pro výběr telefonního čísla je velmi efektivní a praktický, nabízí jen kýžené informace a zbytečně nezdržuje.

Do seznamu kontaktu se můžete dostat hned několika způsoby. Kromě základního menu nabízí zkratku jak jedna z šipek ovládacího kříže, tak menu widgetů, kam si hodíte až pět oblíbených kontaktů pro rychlovolbu. Samotné položky nabízí více, než jen základní telefon, rozhodně však nečekejte rozsáhlé profily, které nabízí současné modely vyšší třídy. Pokud prahnete po téměř počítačové přizpůsobitelnosti, pořiďte si spíše novější model BL40, jehož recenzi najdete i na našem webu.

Zprávy: trojice služeb a nic víc

BL20 nabízí tři klasiky, jež jsou k dispozici snad ve všech současných telefonech – SMS, MMS a email. První dvě služby vysvětlování nevyžadují, email si ale popíšeme lépe. Nastavit si jej můžete přes obvyklé emailové účty POP3 a IMAP4, jednoduše vyplněním emailové adresy a hesla. O vše ostatní se již telefon postará automaticky. Pokud potřebná nastavení nejsou k dispozici, vše si nastavíte manuálně.

Samotné prohlížení emailů je jednoduché. Najednou se vám na displeji zobrazí tři příchozí a po otevření se rozloží text. Bohužel přístroj nenabízí žádný prohlížeč dokumentů, s přílohami si tedy nepohrajete.

Psaní, ať už píšete cokoliv, na klávesnici je pohodlné a rychlé. Tlačítka mají dostatečný prostor a zdvih, problémy by tak neměli mít ani lidé s většími prsty (snad jen s první řadou). Při psaní zprávy si ji můžete jednoduše přetvořit do MMS zprávy tím, že si tam přidáte obrázek a nemusíte tak zpátky do menu.

Internetový prohlížeč: zvládne i plnohodnotný web

Hned ze začátku musím poznamenat smutný fakt, a sic že na bleskurychlé brouzdání pomocí Wi-Fi můžete zapomenout, tu totiž přístroj nepodporuje. Nejrychleji se svezete díky službě 3G, která na občasné zkoumání internetu musí stačit. Prohlížeč v telefonu si s mobilově-přizpůsobenými weby rozumí, navíc ale umí zobrazit i plnohodnotné weby s podporou flashe. Ty vypadají na displeji velmi dobře, přizpůsobují se jeho rozměrům, a protože je text velmi malý, máte možnost přibližovat jej několika klávesovými zkratkami. Ovládací kříž je vůbec velmi příjemně nakonfigurován pro surfování a nabízí užitečné zkratky, rychlovolby a další služby, díky kterým absence dotykového displeje nebude tolik znát.

Je ale jasné, že není BL20 k pohodlnému surfování zcela uzpůsoben. Velké weby se občas načítají velmi dlouho, takže plnohodnotného surfování využijete jen zřídka. Najednou můžete přepínat mezi dvěma otevřenými okny a dokonce narazíte i na možnost si stránku uložit pro pozdější použití v offline režimu, což jsem u telefonu podobné třídy opravdu nečekal. Srovnávat s dotykovými smartphony přístroj nemá cenu, ve své kategorii ale překvapí.

Fotoaparát a video: na vysouvák úctihodné

Všichni lidé, fotografováním alespoň trochu poznamenaní, ví, že optika a rozlišení jsou z větší části to, čím se měří kvalita fotografií. Na elegantní vysouvák předvádí foťák v BL20 překvapivě skvělé výsledky. Nabízí rozlišení 5 MPx (2560 x 1920 pixelů) spolu s optikou značky Schneider-Kreuznach, automatickým zaostřováním a LED diodou pro osvětlení. Tedy vlastnosti s šancí na úspěch. Nechybí ani dodatečné maličkosti jako vyvážení bílé, změna rozlišení či schopnsot skenovat texty.

Autofocus se v přístroji povedl. Předvádí hned dvojité zaostření, které vám udrží obraz v dobré kvalitě až do stisknutí spouště. Díky tomu se rozmazané fotky ukáží jen zřídka a dvojitý autofocus je tak slušnou alternativou chybějícímu stabilizátoru obrazu. Naopak tlačítko spouště umístěné na straně je až moc citlivé a uživatelé s většími prsty mohou mít problémy vychytat citlivost ztlačení. Samotné focení po stisku také občas zadrhává, proto se klidně může stát, že potřebný moment minete. Jde ale především o cvik.

Když dojde na kvalitu fotografií, musíme uznat, že se testovaný model v konkurenci drží. Srovnávat BL20 s ostřílenými veterány 5 MPx třídy nemá cenu, ve své kategorii ale nabízí velmi přesvědčivé vykreslování, podání barev i detaily. Vše za předpokladu, že fotíte za dobrých světelných podmínek. V tmavších oblastech to jde s detaily obrazu trochu z kopce, nehledě na to, že nabízí LED dioda jen omezenou vzdálenost osvětlení. V noci tedy nejlépe na krátko.

Zkušební fotografie:

Videonahrávky poskytuje přístroj také, ne že by však o to uživatelé měli nějak zvláště stát. Ve formátu MPEG4 si nahrajete QVGA kvalitku s 15 snímky za vteřinu, což je s přimhouřeným okem na dnešní dobu hluboký průměr.

Multimédia a zábava: jako přehrávač ano, jako konzole nikoliv

Hudební přehrávač v BL20 je standardní aplikací, nenabízející nic světaborného na poli MP3 zařízení. Ukáže vám na displeji vše potřebné a přehrává klasické hudební formáty, což vám musí stačit. Ovládání je pak uzpůsobeno senzorovému kříži. Přístroj automaticky detekuje jakoukoliv novou hudbu, kterou do něj překopírujete, a reprezentuje i obrázek alba, pokud je k dispozici. Bohužel interní paměť telefonu je žalostně malá (60 MB), pro slušný poslech tak musíte přikoupit paměťovou kartu microSD. V balení totiž žádnou nenajdete. Poděkujeme tak alespoň za funkci Mass Storage.

Kromě vlastních skladeb si můžete po cestě do práce poslechnout i FM rádio s funkcí RDS, které se většinou nastaví automaticky. To si přehrajete i přes hlasitý odposlech, nutnost připojených sluchátek však zůstává. V dalších multimédiích je BL20 značně omezený. Video si do něj nahrajete pouze ve formátu MP4, WMV a H.264, žádné kodeky DivX ani jiné pohodlnosti. Díky podpoře Java si alespoň můžete sem tam zahrát nějakou tu hru, kterých je v současné době na internetu spousta. I začátečník však po chvíli pozná, že BL20 na multimediální zábavu prostě není.

Závěr a hodnocení: fešné zrcátko, co zaspalo dobu

V době dotykových smartphonů, nabušených komunikátorů a především modernějšího brášky BL40 vypadá BL20 trochu jako ztracený černý kůň mobilního trhu. Rozhodně má co nabídnout a uživatelé, kteří na nejnovější vymoženosti nejsou zvyklí, po něm rádi sáhnou. Ne každý mobil nabízí tak příjemnou kombinaci elegantního designu, skvělého telefonu a povedeného fotoaparátu.

Na druhou stranu nyní na trhu za podobnou cenu najdete hned několik nepoměrně lepších přístrojů a LG BL20 tak zůstává pro vymezenou skupinu zákazníků, kteří mají rádi jednoduchost a klasiku v přitažlivém hávu a model BL40 je pro ně až moc „moderní“.

lg-bl20-chocolate
Klady
  • lákavý design
  • přijatelný poměr cena/výkon
  • kvalitní klávesnice
  • výtečný fotoaparát
Zápory
  • iritující senzorové klávesy
  • chybí Wi-Fi a GPS
  • malá interní paměť
  • malé spektrum funkcí a služeb
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze