Levně a kvalitně? Testujeme zbrusu novou Motorolu Moto G 5G

2
Levně a kvalitně? Testujeme zbrusu novou Motorolu Moto G 5G
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Jde o jeden z nejlevnějších telefonů s podporou 5G na českém trhu
  • Láká na výkonný Snapdragon 750G
  • V základním balení najdete praktické ochranné pouzdro

Na redakční stůl nám doputovala jedna z nejnovějších Motorol – Moto G 5G. Úvodem si nejprve ujasníme situace v nelehkém pojmenování telefonů Motorola. Dnešní novinka je jakousi odlehčenou verzí starší Moto G 5G Plus. Varianta bez přídomku Plus je v prvé řadě levnější, má o něco slabší procesor a méně fotoaparátů. Na českém trhu ji pořídíte za zhruba 7 tisíc korun. A právě cena dělá z novinky jeden z nejdostupnějších telefonů s podporou sítí 5G.

Dobře padnoucí oblek

Motorola Moto G 5G je klasickým zástupcem konzervativních chytrých telefonů a dodržuje výrobcův aktuální designový styl. Plastové tělo je lesklé a po stranách zaoblené, díky čemuž mobil velmi příjemně padne do ruky. Dobře se drží a pohodlně se tisknou i tlačítka na pravém boku. Opačná strana hostí klávesu směřující ke Google Asistentovi a také hybridní šuplíček pro až dvě nano SIM karty. K ovládání slouží i čtečka otisků prstů, která je na zadní straně a funguje naprosto perfektně.

Motorola Moto G 5G

V základním balení najdete kromě nabíječky a USB kabelu také silikonové ochranné pouzdro. To na telefon padne jako ulité a v první chvíli si ho možná ani nevšimnete, přesto telefon dobře chrání a například zcela srovnává zadní stranu do jedné roviny. Bez pouzdra totiž modul fotoaparátů mírně ční nad okolní povrch.

Velký displej s méně Hz

Ačkoliv před sebou nemáme variantu Plus, displej si zachoval 6,7palcovou úhlopříčku a Full HD+ rozlišení. Změna se odehrála v poměru stran, který klesl z 21:9 na 20:9 a smířit se je nutné s pouze 60Hz obnovovací frekvencí. Ta je však ve střední třídě u telefonů s cenou kolem 7 tisíc korun nadále běžnou záležitostí. Samotný IPS panel je však dostatečně kvalitní, dobře čitelný a jasem, který se dokáže přizpůsobit i venkovním podmínkám.

Motorola Moto G 5G

Telefon je vybaven také 3,5mm jackem a USB-C, jehož prostřednictvím se dobíjí baterie o slušné kapacitě 5 000 mAh. Nabíjení probíhá 20 W a řadí se v rychlosti mezi průměr. Kromě výdrže vypadá nadějně i výkon, který má pod palcem Snapdragnon 750G a 6GB operační paměť. Telefon alespoň prozatím funguje opravdu velmi spolehlivě a svižně. Je škoda, že už nenabízí Android 11, musíte vzít zavděk starší verzí s listopadovými bezpečnostními záplatami. Po prvním zapnutí se však můžete spolehnout, že v telefonu nejsou žádné aplikace navíc, kromě balíčku od Googlu. Z interní 128GB paměti tak pro vás zbyde celých 113 GB.

Motorola Moto G 5G

Tři slušné fotoaparáty

Na zadní straně se nachází tři fotoaparáty. Zde si řekneme, jak od sebe snadno poznat Motorolu Moto G 5G a Motorolu G9 Power. Obě totiž vypadají jako jednovaječná dvojčata. Prvně jmenovaná a dnes testovaná má hlavní fotoaparát 48megapixelový, zatímco Moto G9 Power 64megapixelový. Schopností fotoaparátů vám Motorola prozradí přímo v popisku u fotoaparátů. Kromě hlavního je k dispozici 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 2megapixelová makro kamerka. Co se mi velmi líbí, je snadné přepínání mezi všemi třemi fotoaparáty. Většina konkurence má makro fotoaparát schovaný hluboko v nastavení, což není příliš praktické.

Ukázkové fotografie

Motorolu Moto G 5G v redakci nadále testujeme. Pokud vás o ni cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás přímo v diskuzi pod článkem.

Motorola Moto G 5G

Rozměry166,1 × 76,1 × 9,9 mm, 212 g
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Bohumil Malý
Bohumil Malý
Naposledy upraveno: 26. 1. 2021 07:41
Jak je to u tohoto typu s citlivostí wifi? Podle mých zkušeností předchozí typy (Motoroly obecně) mají problém nalézt wifi tam kde ji třeba Samsung najde, což je hodně nepříjemné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze