Motorola Moto G 5G
recenze

Motorola Moto G 5G

Nenápadná, ale šikovná

Telefony ve střední třídě vás musí zaujmout na první pohled, jinak nemají šanci na úspěch. Je toto tvrzení pravdivé? My doufáme, že nikoliv, protože v opačném případě byste zřejmě zcela přehlédli novou Motorolu Moto G 5G, a to by byla škoda. Jedná se totiž o krásný příklad poctivého telefonu s výbavou, ve kterém bude málokomu cokoliv scházet.

Jednou z nejnovějších Motorol, kterou můžete pořídit na českém trhu, je Moto G 5G. Zástupce střední třídy se snaží nalákat především na podporu sítí 5G. Dostalo se však na velice slušný procesor či velkou baterii. Rozehráno to má novinka dobře, nicméně nezapomínejme na to, že střední třída je v posledním roce plná čím dál lepší konkurence.

Motorola Moto G 5G – videorecenze

Technické parametry Motorola Moto G 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce166,1 × 76,1 × 9,9 mm, 212 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 750G, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2020, 7 999 Kč

Obsah balení

Tmavě laděná krabička, ve které najdete Motorolu Moto G 5G, skrývá ještě 20W nabíječku a USB kabel. Ten má na jednom konci USB-C a na druhém USB-A. Výčet příslušenství zakončuje praktické silikonové pouzdro sloužící k ochraně mobilu.

Motorola Moto G 5G

Konstrukční zpracování: nenápadná elegance

Úvodem si řekněme, proč je vlastně tak snadné Motorolu přehlédnout. V prvé řadě vám nikde nebude nucena formou reklam, za druhé je designově pomyslnou šedou myší, která se ztratí v davu. Konzervativněji smýšlející jedinci však zajásají. Pakliže by vám námi testovaná tmavě šedá verze nevyhovovala, lze sáhnout ještě po přeci živější stříbrné. Na druhou stranu, šedá verze je ve skutečnosti spíše laděna do fialového odstínu.

Čtečka otisků prstů funguje naprosto skvěle a rychle.

Telefon díky zaobleným bokům krásně padne i do menší dlaně, čímž začíná cesta pohodlí, kterého se nebudete chtít vzdát. Příjemně po ruce jsou i boční tlačítka a ideální je i jistota při jejich stisku. Rovnou řekněme, že klávesa napravo je zde výhradně za účelem spuštění Google Asistenta. Nad ní se nachází hybridní šuplíček pro až dvě nano SIM karty.

Důležitým ovládacím prvkem je čtečka otisků prstů, která má místo na zadní straně. Funguje naprosto skvěle a rychle. Tak nějak si představujeme výhodu čtečky otisků prstů, která ve zlomku vteřiny odemkne váš telefon. Motorola však přidává něco navíc. Pomocí čtečky otisků prstů, respektive tahem prstu přes její plochu, můžete stahovat/schovávat informační lištu. Praktické a velmi návykové, protože nemusíte natahovat palec ruky až nahoru na okraj displeje.

Od výrobce dostanete přímo v základním balení silikonové ochranné pouzdro. To je na rozdíl od konkurence velmi tenké a po nasazení na smartphone o něm takřka ani nevíte. Telefon však dokáže ochránit dobře, což jde ruku v ruce s celkově slušným zpracováním konstrukce, která působí pevným dojmem.

Líbilo se nám
  • velmi dobře padne do ruky
  • robustní konstrukce
  • konzervativní vzhled

Displej: standard, který neurazí

Čelní stranu okupuje IPS panel, který na 6,7palcového úhlopříčce pracuje s Full HD+ rozlišením a 60Hz obnovovací frekvencí. Taková nijak nevyčnívající klasika, se kterou však budete spokojeni. Jemné zobrazení a výborná čitelnost za jakýchkoliv podmínek. Ano, některá konkurence dokáže nabídnout i něco navíc, tudíž záleží, jak moc nároční v případě displeje jste. V horní části panelu je výřez pro čelní fotoaparát, dole naopak větší rámeček. Opět nic neobvyklého, především ve střední třídě. Překousnout musíte také větší průstřel pro čelní fotoaparát.

Motorola Moto G 5G

Chybějící informační diodu z části supluje alespoň ambientní displej. Panel se vždy krátce rozsvítí, když přijde notifikace, vezmete telefon do ruky, případně na displej dvakrát klepnete.

Motorola Moto G 5G
Ambientní režim
Líbilo se nám
  • velký a kvalitní displej
  • vylepšený ambientní režim
Nelíbilo se nám
  • velký průstřel
  • pouze 60Hz technologie

Zvuk: hraje pěkně

Zásadní fakta týkající se zvuku hledejme na spodní hraně. Je zde 3,5mm jack a také hlasitý reproduktor. Ten je sice jen jeden, ale kvalitou poměrně překvapil, tudíž vás jeho reprodukce rozhodně nebude děsit.

Motorola Moto G 5G
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: výkonný Snapdragon

Pod kapotou Motorola neponechává nic náhodě a nabízí procesor Snapdragon 750G společně s 6GB operační pamětí. Jde o duo, které bude limitovat skutečně jen velmi náročné uživatele. Všichni ostatní budou maximálně spokojeni, a to i se 128GB interní pamětí, ze které zbývá zhruba 109 GB pro vaše data. Pokud si navíc vystačíte s jednou SIM kartou, máte možnost úložný prostor navýšit paměťovkou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • 128GB paměť

Výdrž baterie: dva dny potěší

V útrobách Motoroly Moto G 5G je baterie s kapacitou 5 000 mAh, což je velmi slušná porce. Je přítomnost zcela pochopitelně kvůli 5G. V drtivé většině České republiky si však o 5G můžeme nechat pouze zdát, lze se tak těšit na nadprůměrnou výdrž při standardním používání v sítích LTE. Dva dny mi telefon vydržel takřka pokaždé, pokud jsem více nepoužíval navigaci. Nabíjení pomocí dodávané 20W nabíječky je pak otázkou slabších dvou hodin.

Motorola Moto G 5G
Líbilo se nám
  • velmi slušná výdrž

Konektivita: počítejte s 5G

Po stránce konektivity telefonu nechybí NFC, ale co je podstatné, chlubí se podporou 5G, tedy nejrychlejších mobilních sítí. Dozajista lákavá věc, na kterou však novinka v případě českého trhu spoléhat nemůže. Sítě 5G totiž zatím můžete využít jen na pár místech v ČR, což znamená, že zatím netřeba tuto funkci vyžadovat. Samozřejmostí je Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 + GPS a GLONASS. Malým bonusem navíc je podpora FM rádia, které z většiny dnešních smartphonů prakticky vymizelo.

Motorola Moto G 5G
Líbilo se nám
  • podpora 5GHz Wi-Fi

Fotoaparát: silná trojice

V levém horním rohu zadní strany je čtvercový modul se třemi fotoaparáty. K čemu slouží? To vám Motorola sdělí popiskem přímo pod nimi. Pakliže se vám ale nechce číst, prozradíme, že zde máme 48megapixelový hlavní snímač doprovázený 8megapixelovým ultraširokoúhlým objektivem a 2megapixelovým makro fotoaparátem.

Motorola Moto G 5G

Vypíchněme graficky velmi podařené prostředí aplikace fotoaparátu. Vše je přehledné a vkusně animované. Výsledky hlavního fotoaparátu jsou standardně ve 12 megapixelech a nezklamou vás v zásadě za žádných světelných podmínek. Motorolu zdobí barevná věrnost i ostrost po celé ploše. Horší je to s širokoúhlým objektivem, kterému nejvíce svědčí slunný den. V jiných případech je viditelná neostrost v krajích a také barvy již tolik neodpovídají realitě.

Své schopnosti dokáže předvést i makro snímač, který lze mimochodem velmi elegantně spustit jako jakýkoliv jiný fotoaparát, tlačítko je přímo pod palcem. Jde o příjemnou změnu oproti většině konkurence, kdy jsou makro fotoaparáty schovány hluboko v nastavení. Výsledky jsou již od zhruba 3 cm velmi nadějné, ale vše sráží nízké rozlišení.

Naopak trošku specificky je schováno nastavení záznamu videa. To byste v nastavení totiž hledali marně. Specifická nabídka se vysouvá tahem prstu. Tehdy zjistíte, že telefon zvládá 4K video, při přepnutí do Full HD vás odmění 60 FPS. Výsledky nevypadají vůbec špatně a zejména druhý jmenovaný záznam se nemusíte bát pustit ani na větší obrazovce.

Motorola Moto G 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Výčet fotoaparátů zakončuje selfie kamerka, která je se svými 16 megapixely více než dostatečně kvalitní.

Motorola Moto G 5G
Líbilo se nám
  • tři slušné fotoaparáty
  • solidní záznam videa
Nelíbilo se nám
  • makro objektiv mohl mít vyšší rozlišení
  • nefunkční portrétní režim

Software: vynikající prostředí

S výše popsaným hardwarem úzce souvisí také prostředí, které je svěřeno do rukou takřka zcela čistého Androidu 10, kdy je po prvním zapnutí k dispozici jen základní set aplikací od Googlu a navíc jen aplikace spravující chytré funkce Motoroly. Optimalizace se povedla na jedničku, všechny úkony v prostředí jsou příjemně plynulé a na nic se nečeká. V tomto ohledu tedy nemáme výtek. Nezbývá než doufat, že se Motorole podaří brzy přinést i aktuální Android 11.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • bez zbytečného bloatwaru
  • užitečné funkce Moto
Nelíbilo se nám
  • hodil by se Android 11

Zhodnocení

Motorola Moto G 5G se na českém trhu prodává za zhruba 7 tisíc korun a je nutné říci, že je cena navýšena kvůli podpoře 5G. Je pouze naše smůla, že na území České republiky tuto výhodu téměř nemůžeme využít. I přesto má však novinka rozhodně co říci, protože se jedná o telefon bez vážných nedostatků. Ať už se podíváte na jakýkoliv prvek výbavy, Moto G 5G nebude zaostávat. Naopak doceníte, že se telefon pohodlně používá, ať už budeme myslet příjemné uchopení nebo snadné používání přehledného prostředí, navíc nechybí výkon. Stručně řečeno, hledáte-li maximálně vyvážený smartphone, rozhodně Motorolu zvažte.

Konkurence

V případě konkurence se nabízí především Realme 7 5G, které je sice o pár stovek dražší, ale dokáže zaujmout 120Hz displejem, výkonnějším procesorem či rychlejším nabíjením. Někomu však nemusí vyhovovat prozatím ne tak dotažená nadstavba prostředí od Realme.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin

Obdobně jako Motorola Moto G 5G je na tom Samsung Galaxy A51. Ten rovněž dokáže s nenápadnými parametry velmi dobře fungovat, do oka padne zejména těm, kterým vyhovuje bohatší prostředí nadstavby od Samsungu. Je však nutné říci, že Motorola nabídne výkonnější procesor a větší baterii.

Samsung Galaxy A51

Rozměry158,5 × 73,6 × 7,9 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Zhruba pět set korun můžete ušetřit v případě Poco X3 NFC od Xiaomi. Odměnou vám bude 120Hz displej, rychlejší nabíjení či stereo reproduktory. Mobil od Xiaomi osloví především mladší uživatele, případně ty, kterým přijde Motorola až příliš fádní.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin
motorola-moto-g-5g
Klady
  • velmi robustní konstrukce
  • pohodlně sedí v ruce
  • velký a jemný displej
  • výkonný procesor
  • trojice kvalitních fotoaparátů
  • slušná výdrž
  • podporuje 5G
  • skvěle optimalizované prostředí
Zápory
  • pouze 60Hz displej
  • pomalejší nabíjení
  • starší Android
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze