Lehký jako pírko. Vyzkoušeli jsme nejlehčí 13" notebook na světě

10

Lenovo na veletrhu CES v Las Vegas ukazovalo i výsledek spolupráce s japonskou společností NEC, se kterou má uzavřenou joint-venture spolupráci. A výsledek stojí za to. Notebooky NEC LaVie jsou neuvěřitelně lehké, a přitom dobře vybavené, pevné a bez jakýchkoliv kompromisů. Podívejte se, jak toho NEC dosáhl. Nechybí videopohled a první dojmy přímo z Las Vegas.

Na to, co se stane, když vezmete poprvé notebooky LaVie do ruky, vás nikdo nepřipraví. Je to jednoduše neuvěřitelné, že plnohodnotný 13,3palcový notebook může mít hmotnost jen 783 gramů, což je polovina hmotnosti běžných takto velkých notebooků a spíše se blíží hodnotě, kterou známe z větších kovových tabletů. Ostatně, skoro takto těžký byl první iPad s Retina displejem. Notebook působí v ruce neuvěřitelně lehce, jako maketa, případně přinejmenším jako zařízení bez baterie. To je případ nejlehčího modelu LaVie HZ550 bez dotykového displeje. Lenovo, potažmo NEC, ale ukazují i nejlehčí konvertibilní notebook s 13,3palcovou úhlopříčkou. LaVie HZ750 má hmotnost zhruba 950 gramů a konstrukci shodnou s továrními kolegy ze série Yoga. Displej lze tedy přetočit na druhou stranu.

NEC LaVie 13 – první pohled z CES 2015

Lehké a přitom pevné

Jak je možné, že jsou notebooky LaVie tak úžasně lehké? Vyrobené jsou ze slitiny magnesia a lithia, která je o polovinu lehčí než běžně používaný hliník a přitom podobně pevná. Konstruktérům musím dát za pravdu, notebook působí opravdu pevně, nijak se nekroutí, a to ani pokud jej chytnete za roh. Ze zmiňované slitiny je vyrobeno šasi notebooku, víko displeje a spodní strana, plocha kolem klávesnice je pak klasicky z hliníku.

Výkon jim nechybí

To, že jsou notebooky lehké, neznamená, že nemají po funkční stránce co nabídnout. Obě verze nabídnou 13,3palcové displeje až s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. U modelu HZ550 jej lze otevřít do roviny a není dotykový, u HZ750 o 360 stupňů. Displeje jsou jemné, zobrazení jako takové je ale spíše průměrné. Oba počítače potěší procesory Intel Core iX páté generace, tedy Broadwell. Zatímco nejlehčí verze disponuje maximálně procesorem Core i5, konvertibilní verze nabídne až Core i7. Oba tablety nabídnout 128GB SSD s možností připlatit si za větší úložiště.

NEC Lavie 13 2-in-1

Zajímavé je, že i přes nízkou hmotnost nabídnou notebooky dobrou výdrž. Konvertibilní HZ750 nabídne zhruba 9hodinovou výdrž s 44 Wh baterií, lehčí varianta pak zvládne 6 hodin na jedno nabití s 30Wh baterií. Pohodlná je klávesnice a kladně hodnotíme i velký a citlivý touchpad.

Vyšší verze HZ750 umožňuje displej přetočit jako u Yogy, hmotnost jen mírně přesáhla 900 gramů

Oba modely budou dostupné na japonském i americkém trhu na jaře, přičemž v USA Lenovo použije místo názvu NEC svou vlastní značku. Co notebooky ztratily na gramech, to nabraly na dolarech. Verze HZ550 vás v USA vyjde na v přepočtu 30 tisíc Kč bez daně, konvertibilní HZ750 pak bude stát bezmála 36 tisíc Kč. S prodejem v Evropě se nepočítá, což je poměrně škoda. Takto lehké notebook by si jistě i přes svou vyšší cenu své zákazníky našly.

Diskuze ke článku
René
30 hadrů.....hmmmm a rozjel bych na tom třeba far cry 4.Né že bych byl nějaký gembler,ale od takového stroje za toliko peněz bych očekával všestranost,tím myslím,že v pohodě zvládne jak vše důležité po pracovní stránce,tak nebude mít problém rozjet nějakou herní pecku...Jo a cena 30K u nás asi nebude konečná,protože většinou je u nás elektro o více jak 20% dražší jak v JŮESEJ.
R1S0
Inak nechapem,preco to nedonesu do europy...
Karel
Koukam ze na mobilenet jou odbornici na materialy....:D to ze je slitina horciku a lithia o polovinu lehci nez hlinik a 4x nez ocel jeste neznamena, ze tyto materialy maji stejne me hanicke vlastnosti, tedy ze pro pozadovane vlastnosti muzeme pouzit stejne mnozstvi (tloustku) materialu a tedy ne vzdy nizsi hustota znamena mat. Znamena nizsi hmotbost vyrobku. Ackoli to v tomto pripade nejspis bude, jen to neni pravidlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze