Kolik titanu se skutečně ukrývá v rámečku Galaxy S24 Ultra a jaké je kvality?

3
Kolik titanu se skutečně ukrývá v rámečku Galaxy S24 Ultra a jaké je kvality?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Galaxy S24 Ultra využívá titan stejně jako iPhony 15 Pro
  • Kvalita titanu u Applu a Samsungu se liší, od ní je odvozena i cena
  • Odlišnosti najdeme rovněž ve způsobu napojení titanu na hliník

Přestože není použití titanu u produktů určených pro spotřebitele žádnou novinkou, ve světě chytrých telefonů se v poslední době nepochybně jedná o trend, o kterém toho ještě hodně uslyšíme. Kromě iPhonů 15 Pro, jež titanový rámeček uvedly jako první (avšak nenechte se zmást, titan u telefonů využíval ještě dříve například luxusní značka Vertu), nyní tento vysoce pevný kov odolný proti korozi zavítal také do konstrukce Galaxy S24 Ultra. Otázkou je však, jak velké množství tohoto poměrně drahého kovu titanový rámeček vlastně obsahuje a jaké je kvality.

Co odhalila zkouška ohněm?

Zack z oblíbeného youtubového kanálu JerryRigEverything se tomuto tématu věnoval u iPhonu 15 Pro Max, který díky nahrazení nerezové oceli titanem docílil mezigeneračně výrazného snížení hmotnosti o 19 gramů. Zato Galaxy S24 Ultra zůstal mezigeneračně stejný, resp. je oficiálně o pouhý jeden gram lehčí, neboť dříve disponoval hliníkovým rámečkem.

V kompletní rozborce se po odstranění nepřeberného množství komponent dostaneme k samotnému rámu zařízení, které obsahuje kromě titanu také hliník (tedy ani v tomto případě „nepřekvapivě“ netvoří rám pouze titan) a poměrně velké množství plastu. Ostatně i titan používaný u těchto telefonů je rozlišných tříd, což znamená, že obsahuje různé množství přísad, například hliníku, vanadu či jiných kovů.

V tomto ohledu je zajímavé zjištění, že zatímco titan použitý u Galaxy S24 Ultra je 2. třídy (Grade 2), titan použitý u iPhonu 15 Pro Max je 5. třídy (Grade 5 neboli Ti-6Al-4V), v němž se nachází 6 % hliníku a 4 % vanadu, díky čemuž je titan 5. třídy považován za vyspělejší a je také dražší než titan 2. třídy. Následně přichází oddělení všech složek použitých v rámu, což proběhne v peci s velmi vysokou teplotou. Hliník by se měl roztavit zhruba při teplotě 650 stupňů Celsia, plastové komponenty zhruba při 150 stupních Celsia a titan není v použité peci možné roztavit vůbec, neboť nedosahuje dostatečně vysoké teploty. Následně dojde k zažehnutí rámečku, z něhož v důsledku vysokých teplot zůstane pouze hliník a několik titanových fragmentů.

Verdikt ve prospěch iPhonu

V rámci Zackova verdiktu bylo poukázáno na to, že Apple má sofistikovanější postup ve výrobě titanového rámečku, neboť využívá proces, kdy dojde k přímému napojení hliníku na titan, zatímco Samsung v tomto ohledu spoléhá na jednodušší plastové úchytky, které spojují hliník a titan. Konstrukce Galaxy S24 Ultra by tedy z hlediska tuhosti neměla být o nic lepší, než kdyby byl nasazen obyčejný hliník. Tloušťka titanu je u obou telefonů přibližně stejná, avšak vzhledem k rozdílným třídám použitého titanu je dle Zackova odhadu cena titanu (při zohlednění cen samotného materiálu, nikoliv jistě nákladného zpracování) iPhonu 15 Pro Max přibližně třikrát až pětkrát vyšší než u Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24 Ultra 512 GB

Rozměry162,3 × 79 × 8,6 mm, 232 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorSnapdragon 8 Gen3 for Galaxy, + ?×2,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
To jsou ty inovace za každou cenu. Výsledný přínos rovná se absolutní nule.
Marek Kľúčik
Marek Kľúčik
Videl jsem to video. Supr myslenka. Titanovy ram spojen plastem. Ramecek se rozpadl hned po zahrati. To je jako udelat ocelovou konstrukci a spojit ji vterinakem....hrozny. a to jsem fanda samsungu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze