Klávesnice Google dostává velkou aktualizaci

10

Ať už vám klávesnice přijdou jako nudná záležitost či ne, jsou pro nás důležitou součástí interakce s našimi telefony. Psaní je na telefonu naší pravděpodobně nejčastější činností, a tak je každé zlepšení vítáno. A právě s velkým vylepšením přichází po delší době Google, který začíná aktualizovat svou klávesnici na novou verzi 5.

Už delší dobu zůstávala aplikace Klávesnice Google víceméně ve stejném stavu. Žádné velké změny nebo novinky. Stále se jen opravovaly bugy, ale nic výrazně nového se nepřidalo. Tedy až do nynějška, kdy začínají pomalu aktualizace na verzi 5, která přináší celou řadu novinek a vylepšení.

Google logo 2015

TIP! Google chystá novou aplikaci pro cestování

Co je vlastně nového?

Hned po stažení si všimnete větších rozdílů. Máme nově zpracované nastavení aplikace a průvodce prvními kroky v ní, který vám řekne zásadní novinky v nové verzi. Především je to nový režim psaní jednou rukou, kdy se klávesnice zmenší pro jednodušší psaní, přičemž si můžete vybrat, zda se má zmenšit na levou či pravou stranu. Pokud si ovšem chcete zachovat šíři, ale chtěli byste ji jen nižší, ani to není už problém. Nově si můžete vybrat z pěti různých výšek klávesnice.

Pokud se vám Klávesnice Google vždy líbila, ale vadilo vám, že nevidíte ohraničení jednotlivých kláves, nyní máte možnost si tento prvek zapnout. Také můžete zapnout funkci, která vám přidá symboly při dlouhém podržení kláves, což vám může značně urychlit psaní, i když vzhled už nebude tak pěkně čistý. Co naopak zmizelo, je například výběr Holo motivů.

Klávesa pro výběr emotikonů má nové místo po pravém boku mezerníku, případně můžete využít nového menu, které se ukáže po podržení klávesy Enter. Na levé straně mezerníku pak najdeme nově klávesu pro lepší psaní číslic, kdy se nám zobrazí pouze čísla a matematické operace. Nově můžeme také mazat návrhy slov pouhým přidržením daného slova a gestem nahoru.

Z mé osobní zkušenosti jsou ovšem nejpříjemnějším přínosem tři novinky, která opravdu výrazně zlehčují psaní. Předně je tu nová funkce mazání. Stačí přejet z klávesy pro mazání doleva a poté už si kontrolujete pomocí tahu, jak moc slov se označí. Poté stačí jen pustit a vybraná slova se smažou. Podobně funguje i nové ovládaní kurzoru, kdy tahem doleva či doprava z mezerníku hýbete s kurzorem. Je to velmi intuitivní a návykové ovládání, které na jiných klávesnicích takto dobře zpracované není. Zde zkrátka vše funguje bezchybně.

Třetí a poslední novinkou, na kterou jsem při používání nečekaně narazil a která nebyla uvedena ani ve výčtu novinek, je přizpůsobování klávesnice kontextu, v jakém ji používáte. Příkladem budiž třeba přihlašování se do nějaké aplikace. Kliknete do kolonky pro email a místo čárky máte najednou vedle mezerníku zavináč. To není nic nového pod sluncem, ale větší změna nastane po překliknutí do kolonky hesla, kdy vám najednou nad klávesnicí vyskočí navíc ještě čísla, abyste nemuseli přepínat mezi písmeny a čísly. Není to nic velkého, ale právě takové drobnosti potěší nejvíce.

Google si s poslední aktualizací opravdu vyhrál a novinky jsou nejen kosmetické, ale především i funkční. Musím uznat, že i přes hezký vzhled jsem nikdy fanouškem Klávesnice nebyl, ale tato nová verze vše mění.

Stáhnout Klávesnice Google

Google Play (zdarma)

Zdroje: talkandroid.com, fonearena.com, theverge.com

Diskuze ke článku
kok
Škoda ,že zmizel výběr Holo motivů.
Martin
Dobrý den, mimo téma bych se rád zeptal na dvě věci:
1) jednak bych potřeboval poradit, jestli nevíte, co se mohlo stát s mým ještě novým LG G4, kde mi přestala na kameře fungovat funkce slow motion. Stále si na to přepnu, pustím nahrávání v tomto modu, ale uloží se mi to, respektive přehraje se mi to normálně. Může na to mít vliv, že se mi to přehrává pomocí MX Player?
2) dočetl jsem se teď, že lze 7x kliknout na "Číslo sestavení" telefonu ve "Softwarové informace" - "Informace o telefonu", čímž se mi telefon zpřístupní jako pro vývojáře (snad se tím neporušuje záruka), čímž se mi zase zpřístupní pod "Usnadnění" a dále "Zobrazení" - "Barevný filtr obrazovky", kde se zpřístupní možnost nastavit monochrom, černobílou obrazovku, čímž by se měla znatelně prodloužit výdrž baterie (myslím, že Galaxy S 5 to přímo umožňuje v rámci ultra šetřícího modu). Máte s tím někdo zkušenost? Vážně to tolik šetří baterii, což by se mohlo hodit, když člověk vyráží na výlet? Díky za jakékoli info
luky
Předpokládám, že google klávesnice neumožňuje zadávat text pomocí numerické klávesnice (staré tlacitkove telefony) + T9. Nebo je tomu jinak? Pro mě je psaní pomocí qwetz klávesnice na malé uhlopricce peklo. Zatím vyhrává TouchPal, kde je také dost pomocnych gest.
Standa
Na google play je k dispozici stále stará verze a s apk souboru ačkoliv jsem to zkoušel z několika zdrojů, nejde nainstalovat. Stále to píše chybu na Samsung J5

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze