Když se vylepší už tak povedené. Nokia 6.1 dorazila do redakce

14
Když se vylepší už tak povedené. Nokia 6.1 dorazila do redakce
  • Model 6 bezesporu patří mezi nejoblíbenější produkty z nabídky Nokie
  • Nyní nám do redakce kromě Nokie 7 Plus dorazila i vylepšená Nokia 6.1
  • Nabídne mírně vylepšený design a dostalo se i na výkonnější procesor

Pokud patříte mezi milovníky čistých linií, určitě jste v loňském roce nepřehlédli povedenou Nokii 6, která byla ve své době vrcholem nabídky společnosti Nokia pod taktovkou HMD Global. O úspěchu svědčí nejenom slušné prodeje, ale také to, že se zástupci rozhodli tento telefon střední třídy vylepšit. Nový model dorazil na pulty obchodů pod označením Nokia 6.1, ale klidně mu můžeme říkat Nokia 6 (2018).

Po designové stránce došlo na pár změn. Kapacitní senzor pod displejem s integrovanou čtečkou otisků prstů zmizel a samotná čtečka se přemístila na záda pod čočku fotoaparátu. Příznivci čtečky otisků pod displejem zapláčou, Nokii však musíme pochválit za opravdu vhodné umístění. Prst na senzor zcela přirozeně sklouzne, rychlost je pak podobná jako u první generace. Na trhu tak existují čtečky rychlejší, avšak i tak vás Nokia 6.1 zdržovat nebude.

Design je trochu více zaoblený, což podporuje i zakřivené 2,5D sklo, stále však zůstaly zachovány čisté a možná až trochu ostré linky. Při pevném úchopu v ruce hrany Nokie trochu řežou do dlaně, nejde však o vážný problém. Záda jsou stále kovová a v ruce působí Nokia 6.1 neuvěřitelně precizním dojmem, nepochybujeme o tom, že by konstrukce vydržela i menší pád. I novinka se tedy rozhodně povedla.

Když už jsme u designu, v krátkosti se zastavíme u rozměrů a hmotnosti. Nokia 6.1 je mezigeneračně nižší (148,8 vs. 154 mm), hmotnost však narostla na 172 gramů. I přes nižší výšku si Nokia 6.1 zachovala povedený 5,5palcový Full HD displej se skvělým barevným podáním.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Vylepšení se Nokia 6.1 dočkala primárně „pod kapotou“. Zde nalezeme úsporný procesor Snapdragon 630, kterému sekundují 3 GB RAM. Interní paměť u nás prodávané verze má kapacitu 32 GB. Uvnitř je čistý operační systém Android 8 Oreo a potěší příslušnost k rodině Android One, díky které jsou zajištěné i další a hlavně pravidelné (bezpečnostní) aktualizace. Mezi další vylepšení patří podpora Bluetooth 5.0 nebo moderní USB-C.

Nokii 6.1 začínáme podrobně testovat, prozatím se můžete ptát na to, co vás zajímá!

Diskuze ke článku
M.
Noki 6 2017 mám super mobil za ty prachy. Jenze tady u te nove se zadnem vylepšení mluvit nedá. Ramecky zůstaly zmizela pohodlná čtečka ze předu i s tlačítkama a tlačítka zabírají zbytečně místo na displeji, přitom v ramecku je mista dost na tlacitka i čtečku! Zmenšení mobilu je o par mm. Zmizel i stereo reproduktor, a že tam dali lepší procesor neni zas takové vylepšení tento co je ve staré 6 bohatě stačí. Mobil běhá svižně rychle bez záseku na androidu 8.1 oreo. Nová Nokie 6 se mi nelibi vadi mi jak ji zkazili.
mi.
Vypadá to jako nedotažená kopie se slabším HW, jako má 2 roky stará moto x style.
gibon
Tak nevím,vzit Nokii 7, nebo MI A2? Co nove Moto?
beza
Bude se u nás prodávat i 64GB varianta? Kolik je volného mista po prvním spuštění telefonu? Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze