iFixit udělil iPhonu 14 extra vysoké skóre opravitelnosti. Čím si jej zasloužil?

iFixit udělil iPhonu 14 extra vysoké skóre opravitelnosti. Čím si jej zasloužil?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Novinka obdržela 7 bodů z možných 10
  • Apple změnil konstrukci zařízení, ačkoliv to není na první pohled patrné

iPhony jsou známé kromě jiného i komplikovaným konstrukčním řešením, která znemožňuje snadnou (uživatelskou) opravu. Naštěstí to však není případ nového iPhonu 14, jenž si vzali do parády odborníci z iFixit. Ti provádějí rozborky zajímavých smartphonů na denním pořádku, ovšem s tím, co našli uvnitř iPhonu 14, rozhodně nepočítali.

Na první pohled vypadá iPhone 14 stejně jako iPhone 13, nově je však možné jej bezpečně otevřít jak odlepením zadní strany, tak vytažením displeje. U všech ostatních (novodobých) iPhonů přitom platí, že je nutné kvůli výměně prasklého zadního skla nejprve vytáhnout zobrazovací panel, což činí celou operaci velmi náročnou a hrozí při ní poškození dalších komponent. Jak se ukázalo, vnitřní prostor iPhonu 14 byl kompletně přetvořen, což muselo být podle odborníku z iFixit relativně složité, neboť musel zůstat zachován anténový systém i dostatečná tuhost celé konstrukce. Pod displejem se nachází velký kovový plát s otvory pro dva kabely spojující panel se zbytkem telefonu.

Co se naopak nezměnilo, to je softwarové „párování“ komponent s telefonem. Při výměně součástky, která nebude ověřena výrobcem, tak vyskočí na uživatele hláška o tom, že mohla být nainstalovaná neoficiální součástka, a to třeba i při výměně pouhých skleněných zad. iFixit i přesto udělil iPhonu 14 velmi vysoké skóre 7 bodů z maximálních možných 10, viz přiložené video.

Apple iPhone 14 512 GB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,8 mm, 172 g
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 279 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze