Human Anatomy Atlas: podrobný trojrozměrný model lidského těla
recenze

Human Anatomy Atlas: podrobný trojrozměrný model lidského těla

2

Dnes vám představíme aplikaci pro iOS a Android, díky níž můžete do nejmenších detailů prozkoumávat celé lidské tělo. Aplikace se jmenuje Human Anatomy Atlas a nabízí velmi podrobně zpracovaný 3D model těla, všech orgánů, kostry a dalších částí. Pokud studujete medicínu, pak je pro vás aplikace téměř povinností, hodit se ale může i ostatním.

Propracovaný 3D model lidského těla v telefonu či tabletu

Aplikace Human Anatomy Atlas od společnosti Visible Body je tou nejlepší a nejprodávanější aplikací, která má do detailu zpracovaný kompletní trojrozměrný model lidského těla. Pro iOS i Android existuje placená verze, která stojí zhruba 700 Kč, neplacená verze se základní funkčností a omezeným množstvím modulů je dostupná pouze pro iOS, jmenuje se Human Anatomy Atlas SP.

Vyberte si mezi anatomií muže či ženy

Je potěšující, že aplikace myslí na obě pohlaví. V hlavním menu si můžete vybrat, zdali chcete studovat ženskou či mužskou anatomii. Po několika vteřinách od zvolení pohlaví se objeví obrazovka s výběrem modulu, který chcete zobrazit, v základu se zobrazuje kostra. Modulů je v aplikaci celkem 10, mimo kostry to je například svalstvo, dýchací orgány, pohlavní orgány, nervy, žíly a tepny a podobně. Moduly pokrývají kompletně celé lidské tělo.

U každého z modulů si buď můžete zobrazit buď celou "postavu" nebo jen jednotlivé detaily, kterých jsou desítky až stovky.

3D modely jsou opravdu úchvatné, provedené do těch nejmenších detailů, s kvalitními texturami.

Kvízy vás procvičí ve vašich znalostech

Další položkou hlavního menu jsou kvízy. Vyberete si oblast, kterou si chcete procvičit, aplikace vám dává otázky a vy musíte posléze ukázat orgán či kost, na kterou jste dotazováni. Ideální pro studenty medicíny.

Ovládání aplikace se naučíte v tutoriálu

Třetí položkou hlavního menu je tutoriál. Po jeho výběru se dostanete na webovou stránku výrobce, kde vám ve zhruba minutovém videu bude ukázáno, jak se aplikace ovládá. Dotyk a pohyb jednoho prstu po displeji slouží k otáčení 3D modelu, dvěma prsty se přibližujete či oddalujete a třemi prsty se posouváte. Ukážete-li na konkrétní orgán, kost, sval a podobně, tak se vám zobrazí jeho název, můžete si přehrát jeho výslovnost či si zobrazit jeho detailní popis.

Aplikaci si můžete přepnout i do fullscreen režimu, který je ideální například pro nějaké prezentace, nebudete rušeni žádnými menu, onscreen ovládacími prvky či texty, vidíte jen 3D model a nic jiného. Zajímavostí je i možnost přepnout pozadí z bílého na černé, pokud by vás například v šeru z toho bílého bolely oči.

Ve verzi zdarma najdeme in-app nákupy

Móda in-app nákupů se nevyhnula ani této aplikaci, naštěstí jen v neplacené verzi, která je k dispozici zatím pouze pro iOS. V základu máte jen modul kostry, pokud vás zajímá i ostatní, můžete si dokoupit další moduly buď jednotlivě nebo v jednom balíku, funkcí se pak tato verze plně vyrovná verzi placené. V placené verzi žádné in-app nákupy nenajdete, jsou tam jen odkazy na další produkty výrobce.

Pro test jsem měl k dispozici placenou verzi, testoval jsem ji na iPadu 3, veškeré 3D modely byly při otáčení a přiblížení maximálně plynulé, nestalo se mi, že by aplikace "lagovala".

Závěr

Aplikace Human Anatomy Atlas poskytuje patrně nejkomplexnější 3D model lidského těla, který je na zařízeních s iOS a Androidem dostupný. Pokud jste student lékařské fakulty či lékař, pak je pro vás tato aplikace téměř povinností. Myslím že se ale hodí i běžným uživatelům, kteří se chtějí trochu vzdělat a do detailů prozkoumat, z čeho se lidské tělo skládá. Jedinou překážkou snad může být jen angličtina, aplikace není (stejně jako drtivá většina ostatních) lokalizována do češtiny. Velkou překážkou pro mnoho uživatelů bude cena aplikace, pokud ji však srovnáte s cenou lepší učebnice anatomie, pak vám ale tato cena už možná zas tak vysoká nepřijde.

Stáhnout Human Anatomy Atlas

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma)

Hodnocení
95%
Klady
  • Obsahuje anatomii muže i ženy
  • Kvízy vás procvičí z vašich znalostí
  • Perfektní 3D modely s výbornou grafikou
Zápory
  • Vysoká cena aplikace
  • Angličtina může být pro někoho překážkou
Diskuze ke článku
hulvat
nic proti tejto aplikacii ale mrknite si toto skeletal system pro
http://applications.3d4medical.com/skeletal_pro.php
to nie je ziadna PC grafika to su realne fotky kosti aspon podla mna len skoda ze je to len apple
Michaela
Aplikace neni dostupna v Czech store, hlasi Apple. To je skoda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze