Huawei Mate 40 Pro: nekompromisní výkonem i fotoaparáty

4
Huawei Mate 40 Pro: nekompromisní výkonem i fotoaparáty
Fotografie: Ioannis Papdopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon se chlubí 6,67" zakřiveným OLED displejem s 90Hz obnovovací frekvencí
  • Překvapí ovládání pomocí virtuálních kláves po stranách displeje
  • Samozřejmostí jsou výkonné stereo reproduktory nebo zvýšená odolnost IP68
  • Baterii s kapacitou 4 400 mAh nabijete nabíječkou s výkonem 66 W
  • Existuje také varianta Mate 40 Pro+, která přináší lepší sestavu fotoaparátů

Huawei před malou chvílí představil svůj aktuálně nejdůležitější smartphone – Mate 40 Pro. Můžeme jej považovat za novou vlajkovou loď, která se bude snažit přinést maximální výbavu bez kompromisů. Samozřejmostí je poctivě zpracované tělo, kde si výrobce dal záležet na každičkém detailu. Huawei se jako jeden z mála drží výrazně zakřiveného displeje, který telefon takřka obtéká. Díky zakončení displeje až na kraji bude ovládání hlasitosti svěřeno do rukou displeje a telefon nemusí mít fyzické klávesy na boku.

Nový Huawei Mate 40 Pro již máme v redakci

Samotný displej je typu OLED a nabízí 6,67" úhlopříčku s rozlišením 2 772 × 1 364 pixelů. Novinka nabízí 90Hz obnovovací frekvenci, v tomto ohledu tak Huawei za konkurencí zaostává. Přímo do displeje je nepřekvapivě integrována také čtečka otisků prstů. Zobrazovač nepostrádá funkci Always-on, kterou Huawei vylepšil a nabízí širší možnosti personalizace. Huawei se také pochlubil, že navzdory velkému displeji je telefon pouze 75,5 mm široký. To je mimochodem méně než u iPhonu 12 Pro Max, který má displej menší. Důraz výrobce klade také na hlasité stereo reproduktory, které mají mít působivý zvuk s velkým důrazem na basovou složku.

Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 40 Pro

Nové Huawei Mate40 a Mate 40+ nabízí také dnes prezentovaný procesor Kirin 9000, který je založen na nejmodernějším 5nm výrobním procesu a samozřejmě si poradí i s 5G sítěmi. Výrobce udává, že Kirin 9000 je o 10 % výkonnější než Snapdragon 865+. Doprovází jej grafický akcelerátor Mali-G78, jehož výkon má Snapdragon 865+ překonat o 52 %. Procesor je doplněn 8GB operační pamětí a 256GB úložištěm. V případě nutnosti můžete vložit až 256GB paměťovou kartu, bohužel typu nanoSD.

Pozornost si zaslouží také baterie, která nešokuje kapacitou 4 400 mAh. Mnohá konkurence nabízí více, avšak Huawei si přesto věří na lepší výdrž, a to díky úspornému procesoru. Klíčové je také zatraceně rychlé nabíjení. Po drátu se budete moci spolehnout na 66 W. Huawei navíc připravil takto výkonnou nejen klasickou nabíječku, ale také nabíječku do auta a powerbanku schopnu dodávat až 66 W. Bezdrátové nabíjení pak láká na 50 W, přičemž nemá docházet k výraznějšímu zahřívání.

Poněkud zklamáním je prostředí založené na rok starém Androidu 10. Pro Huawei je však podstatná nadstavba EMUI, která prošla mírným redesignem, nabízí například ovládání gesty bez nutnosti se dotýkat displeje. Otázkou zůstává, na kolik budou tato gesta v praktickém životě užitečná. Netřeba dodávat, že chybí Google služby i Google a aplikace a ani s nejdražším modelem od Huawei nemůžete bezkontaktně platit.

Zadní strana je domovem do kruhu orientovaných fotoaparátů. Prostým pohledem spatříme čtyři, avšak jedním z nich je senzor 3D ToF. Hlavní fotoaparát disponuje 50 megapixely, světelností f/1.9 a čip je velký 1/1,28". Nechybí ani ultraširokoúhlý snímač s 20 megapixely a světelností f/1.8. Klíčový ovšem bude 12megapixelový periskopový objektiv s optickou stabilizací obrazu a možností 5× bezztrátového přiblížení. Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Huawei se tak raději nepouštěl do poněkud zbytečného 8K rozlišení jako například Samsung.

Mírně odbočíme k variantě Mate 40 Pro+, neboť pokud budete hledat odlišnosti, naleznete je právě na zadní straně v oblasti s fotoaparáty. Mate 40 Pro+ má vylepšenou periskopovou kameru s 8 megapixely a až 10× bezztrátovým zoomem. Clonové číslo se zastavilo na hodnotě f/4.4 a celý snímač je velmi podobný modelu P40 Pro+. U Mate 40 Pro+ je ale přítomen i klasický teleobjektiv, tentokrát se 12 megapixely a možností 3× bezztrátového zoomu.

Na čelní straně jste si jistě všimli podlouhlého průstřelu v displeji. V něm se kromě 13megapixelového fotoaparátu pro selfies nachází opět senzor 3D ToF.

Huawei Mate 40 Pro bude dostupný také na pultech českých obchodů. Brzy se rovněž můžete těšit na první dojmy a podrobný test, neboť novinku již má redakce mobilenet.cz k dispozici.

Technické parametry Huawei Mate 40 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce162,9 × 75,5 × 9,1 mm, 212 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,67" (2 772 × 1 344 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 9000, CPU: 1×3,13 GHz + 3×2,54 GHz + 4×2,05 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020, 33 999 Kč
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Ano,Ty parametry od výrobce jsou jistě famozní-nicméně až doslova v terénu se kvality prokážou a bohužel bez Googlu to moc pro většinu zákazníků smysl nedává,což dává smysl že v Cíně půjde na dračku!A Navíc beru v potaz,že se již připravuje Snapdragon 875,ten zase posune level o něco dále.Je to jen taková úvaha,nic Víc!!!
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Bez software je to dobré leda jako drahý vtip.
Stendlik Nový
Stendlik Nový
Stačí mi se podívat na tloušťku a váhu a už nemusím číst vůbec nic dál... Řada P30 má poslední tolerovatelný rozměry, protože 212g a přes 9mm, to už vážně nejde... Zůstanu u P30 další dlouhou dobu i s Google podporou a jsem v klidu... Smutný...
Petr Lenk
Petr Lenk
Dostupnost duben 2020? Trošku ta tabulka nesouhlasí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze