Huawei Ascend P7 dokazuje, že Číňané umí: první dojmy a video

44

Huawei dnes v Paříži představil svou chloubu pro rok 2014. K elegantnímu designu a ultratenkému tělu, které známe již z Ascendu P6, přibyla špičková výbava. Hned po představení jsme novou žiletku měli možnost ve Francii vyzkoušet. Zde jsou naše první dojmy, doplněné o fotogalerii a videopohled.

Žiletková evoluce

Huawei se s novinkou Ascend P7 pouští do přímého souboje s ostatními výrobci. A jde na to trochu jinak. Místo drtivých specifikací zvolil klasickou, leč stále špičkovou výbavu hodnou vlajkové lodě, zabalenou do luxusně působícího tenkého těla s designem, který jsme mohli obdivovat už u předchůdce Ascendu P6. Ten přinesl zajímavou cenovku, ale výbava spadala spíše do vyšší střední třídy a na špičku nestačila.

Huawei Ascend P7

To Huawei nyní napravuje, ale přitom nemění to, co se líbí. A to je dobře. Design zůstal z velké části zachován, a pokud nejste vyslovený fanoušek Huawei, zepředu byste rozdíl asi příliš nepoznali. Ascend P7 je opět ultra tenká placka s tloušťkou 6,5 milimetru, která nám vzhledem k 5palcovému displeji trochu narostla, v porovnání s konkurenčními pětipalcovými telefony ale nijak nevyčnívá. Překvapí nízká hmotnost, 124 gramů působí i v ruce lehce a telefonu byste vzhledem k ušlechtilé konstrukci hádali více.

Opět musím vyzdvihnout luxusní kovovou konstrukci, se kterou si novinka, co se stylu a kvality zpracování týká, v ničem nezadá s etalonem v této disciplíně, iPhonem od Applu. Krásně je to vidět na bocích, kde Huawei dává na odiv své kovové tělo. Oproti modelu P6 máme i právě zde několik změn. Designově i funkčně je zajímavým prvkem nové kruhové vypínací tlačítko, které se velmi snadno ovládá.

Vypadá luxusně a lépe se drží

Výrobce chválím také za zkosení dolních rohů, které jsou nejen zaoblené, jako u předchůdce, navíc ale ubíhají směrem k prostředku telefonu, takže telefon lépe sedí v ruce a v dolní části již neřeže do dlaně. Změnou prošel také zadní kryt. Už není kovový, jako u Ascendu P6, ale skleněný. Snadněji se tak upatlá a telefon zezadu už nepůsobí tak exkluzivně, jako P6, stále má ale stylu na rozdávání. Zadní sklo je údajně sedmivrstvé a Huawei do něj zakomponoval zajímavé soustředné kružnice, které pod světlem hází efektní odlesky. A se zadním krytem se pojí ještě jedna změna, telefon má totiž konečně NFC, které předchůdci zbytečně chybělo.

Huawei Ascend P7 – první dojmy

Na zadní straně nalezneme kromě fotoaparátu a NFC antény také hlasitý reproduktor. Jeho kvalita je průměrná, basů vám příliš nedá, ale hlasitý je dostatečně. Nejelegantnější je bílá verze, která sice nepůsobí tak kovovým dojmem, jako tmavá varianta, minimálně ženy ale určitě zaujme více. Některé zájemce o novinku možná zamrzí, že v ČR zatím nebude k dostání růžová verze.

Všechny tři barevné varianty. Růžová u nás ale v prodeji nebude.

Velkým skokem kupředu je displej, na pěti palcích máme nyní FullHD rozlišení a displej je bez debat perfektní. Má skvělé podání barev, včetně černé, výborné pozorovací úhly a dobrý jas. Potěší také notifikační LED dioda nad displejem, která je oproti modelu P6 lépe viditelná. Inovována byla i dvojice fotoaparátů, kde bylo navýšeno rozlišení jak vzadu (na 13 Mpx), tak i vepředu a to rovnou na vysokých 8 Mpx.

8Mpx pro skvělé selfie fotky

Huawei na tiskové konferenci věnoval fotoaparátům podstatnou část prezentace a je vidět, že zde zapracoval oproti nijak převratně fotícímu předchůdci nejvíce. Protože jsme přímo v Paříži dostali telefon na testování, přinášíme i první testovací fotografie, na kterých můžete posoudit, jak Ascend P7 fotí. Speciální článek s mnoha fotografiemi za různých podmínek nyní chystáme.

Takto Huawei Ascend P7 fotí.

Velký důraz byl kladen i na přední fotoaparát. Kromě vysokého rozlišení potěší i BSI senzor a pět asférických členů v optice, což je výbava, kteráý se většinou používá pouze u zadních fotoaparátů. Pro příznivce selfies to tak bude ideální přístroj. Huawei přidal i funkci automatického vyhlazení vrásek nebo náhledové okénko, díky kterému se instinktivně díváte téměř do čočky fotoaparátu.

Srovnání s Ascendem P6

Vlastní čipset a nanovrstva, co odpudí vodu

Trochu obavy máme z akumulátoru, který s kapacitou 2 500 mAh asi nepropůjčí telefonu rekordní výdrž, na zkušenosti si ale musíme počkat. Dobrou zprávou je, že je telefon připraven na občasné cákance. Nemá sice certifikaci IP, základní ochranu poskytne alespoň speciální nanovrstva odpuzující vodu. Novinka se ale nebude snažit nalákat pouze na atraktivní zevnějšek, Huawei zapracoval i na vnitřní výbavě. Zapomeňte ale na Qualcomm Snapdragon nebo MediaTek, Huawei opět použil svůj tovární čipset Hisilicon, tentokrát jde o model Kirin 910T se čtyřmi jádry a taktem 1,8 GHz.

S růžovou verzí se zatím v ČR nepočítá, dámy by ale určitě oslovila

Výkonem nový Huawei na konkurenční vlajkové lodě citelně ztrácí. V benchmarcích se většinou zařadil někam na úroveň loňského HTC One s čipsetem Snapdragon 600. Ani to však není vůbec špatné a většině uživatelů to bude jedno. Na telefonu si zahrajete i náročné hry a je nutno také brát potaz fakt, že novinka se začne prodávat za cenu po 10 000 Kč.

Benchmarky Antutu a Quadrant

K dispozici jsou také 2 GB RAM paměti, vnitřní paměť pak čítá 16 GB, pro uživatele je přístupných ale pouze necelých 11 GB. Naštěstí ale Huawei nezapomněl na slot pro microSD karty. Zajímavostí je, že do tohoto slotu můžete v případě dual SIM verze vložit, pokud vám to více vyhovuje, místo microSD karty druhou SIM kartu. To ale české zákazníky nemusí příliš vzrušovat, v Česku bude k dispozici pouze varianta pro jednu SIM.

Huawei Ascend P7

Nové Emotion UI je čistší a má nové funkce

Výraznými změnami prošlo také prostředí. Huawei chválíme za nasazení nejnovějšího Androidu 4.4.2 KitKat, nad kterým bdí výrazně přepracovaná grafická nadstavba Emotion UI 2.3. Změn oproti té, kterou jsme mohli používat u Ascendu P6, je více než 650. Tou nejvýraznější změnou je v duchu dnešní doby zjednodušení grafiky, ale Huawei nešel tak daleko jako Apple nebo Samsung a různých lišt, stínů a přechodů tu je stále dost.

Graficky zcela čistá je zamykací obrazovka, ve které si můžete posunutím prstu z dolní hrany zobrazit panel s rychlým přístupem k některým funkcím. Inovovaná je také horní výsuvná lišta a přibyly některé užitečné aplikace, jako například Phone manager pro zrychlení vašeho telefonu, vyčištění paměti a podobně. Je sice kuriózní, že takovou aplikaci Huawei předinstaloval, ale ze zkušeností víme, že Androidy s nadstavbami se často zpomalují a podobné aplikace přijdou vhod.

A jak je na tom Ascend P7 s rychlostí? Je to určitě mnohem lepší, než u Ascendu P6, který nebyl příliš svižný, ale žádný trhač asfaltu telefon opět není. Pohyb po menu je svižný, občas se ale setkáte s pomalejšími animacemi a pomalejším otevřením aplikací. Na vlajkové lodě typu HTC One (M8) nebo Xperia Z2 po stránce svižnosti tak nový Huawei nemá. Zatím. Možná se ale brzy dočkáme softwarových updatů, které telefon ještě zrychlí.

To nejlepší nakonec: cena

Huawei Ascend P7 se opravdu povedl. Je štíhlý, elegantní a luxusně zpracovaný, zároveň ale dobře vybavený. Nechybí mu v podstatě nic. Potěší špičkovým FullHD displejem, konektivitou LTE i NFC a kvalitními fotoaparáty.

To nejlepší jsme si ale nechali na konec. V České republice si totiž Huawei za nový Ascend P7 řekne jen o 9 990 Kč (na Slovensku 370 EUR), a to donutí konkurenci minimálně k zamyšlení. Výborně vybavená vlajková loď za takovou cenu je totiž něco, co v našich končinách není vůbec obvyklé.

Bílá telefonu opravdu sekne

Prodej bude zahájen na přelomu května a června, ve volné distribuci bude v České republice k dostání bílá a černá varianta. U operátorů se telefon začne prodávat v červnu v černé barvě. Na našem trhu tak zatím nebude dostupná růžová varianta. Rovněž platí, že v České republice bude k dostání jen verze se slotem pro jednu SIM kartu.

Technické parametry Huawei Ascend P7

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 68,8 × 6,5 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 910T, CPU: 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:34 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
No telefon pekny,aj cena. Ale za to,aku ma Huawei podporu by som si to nekupil. Viz. Huawei Ascend P6
Langpi
Jako zarytý nokiák a windows phonák musím uznat že design a zpracování vypadá dle vide a aobrázku velmi pěkně až luxusně. Horší je to z fotoaparátem. Ne každý ale kupuje smartphone kvůli tomu,aby uměl dobře fotit. Co se kvality fotek týče,přirovnal bych zhruba něco mezi lumií 820 a 925. lepší jak 820 ale ne lepší jak 925.. jinak telefon vypadá opravdu moc pěkně jen tak dál. Cena je více než příjemná ale stejnak nelituji koupě LUMIE 1020 za stejnou cenu :-)
Marek
No neviem, cena mi pride privysoka. O 50 eur menej sa da zohnat nepprovnatelne lepsi LG G2 s ovela lepsou baterkou, aj procesorom.
Lukáš Meistner
Služná práce za slušné peníze!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze