HTC Hero: hledá se Hrdina
recenze

HTC Hero: hledá se Hrdina

Po povedeném startu s modelem Magic přichází HTC s podstatně očekávanějším modelem Hero. Zaujme velkým dotykovým displejem, 5 MPx foťákem, Wi-Fi či GPS, zajímavým designem a Sense prostředím. Opravdu je Hero tak dobrý? To zjistíte v naší recenzi.

Po manažerském Magicu tu máme recenzi na druhý model ze stejné rodiny, HTC Hero. Spousta lidí si nerada krátí čas listováním zdlouhavou recenzí s mnoha nicneříkajícími výrazy, proto pro změnu vystřelim menší verdikt hned z kraje. HTC Hero se povedl. Po dlouhé době se podařilo vyrobit přístroj, který neoplývá žádným výrazným nedostatkem a pokud je něco, v čem zrovna neexceluje, hravě to přehlédnete díky záplavě pozitivních emocí, které se s jeho používáním dostaví. Nechme ale bezvýznamných superlativ a vrhněme se rovnou na vyčerpávající popis toho, čím se Hero může pochlubit.


HTC Hero oficiálně

Technické parametry

Rozměry 112 x 56,2 x 14,4 mm
Hmotnost 135 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení bílé, černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, kapacitní typu TFT, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 3,2", podpora multi-touch technologie
Paměť 288 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 8 GB, v balení 2 GB karta)
Otevřený operační systém ano / Android + nástavba Sense UI
Organizační funkce GMail, Google Talk, Peep, Google Calendar, Facebook, Twitter, Flickr, prohlížeč PDF a Office dokumentů (Word, Excel, Powerpoint), Synchronizace s PC, Zip, budík, kalkulačka, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač
Multimédia 60-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač (podpora formátů MP3, AAC+, WMV, WMA9), přehrávač videa (podpora formátů MPEG-4, H.263, H.264, WMV9), Java 2.0 (pouze v aplikacích), akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, 5x digitální zoom
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, předinstalovaná aplikace Googlu Maps se službou Street View
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), 3G (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi
Baterie a výdrž Li-Ion 1350 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, pohotovostní režim: až 440 hodin
Cena a dostupnost 12 200 Kč s DPH
léto 2009

Pro koho je HTC Hero?

  • pro technoidy
  • pro ty, co milují grafické vychytávky
  • pro všechny, kdo chtějí intuitivní ovládání
  • pro ty, co chtějí být ve spojení s přáteli, ať jsou kdekoli

Design a konstukce – extravagance každým coulem

Pokud je něco, čím Hero jednoznačně vybočuje ze zajetých kolejí, je to jeho vzhled. Již předtím se návrháři pokoušeli o ohýbání těl přístrojů do všech možných stran, teprve teď to ale opravdu bije do očí. Právě design bude nejspíše jediným pořádným místem sporů. Někomu se totiž telefon velmi líbí, druhým se úplně protiví. Já osobně mám více rád decentnější a zaoblenější tvary, po chvíli užívání ale zkosená dolní hrana člověku přejde do krve a zjistí, že je díky tomu ovládání ještě příjemnější.


Vzhled buď vábí, nebo odpuzuje

Svými rozměry 112 x 56.2 x 14.4 mm a hmotností 135 g se Hero řadí do průměru dnešní doby, mnohem zajímavější je ale jeho povrchová úprava. V bílé variantě, kterou jsme testovali, je totiž povrch potažen teflonem, což jednak přispívá k jeho pohodlnému a jistému držení, a také zamezí neustálému špinění a patlání otisky prstů. A to je vlastnost, kterou dlouhodobí příznivci komunikátorů zajisté ocení. Bílá barva je přítomna po celém těle Hero, jen kolem displeje naleznete příjemnou změnu v podobě rámečku z kovu. Tmavší varianta přístroje, která u nás zatím není v prodeji, štěstí na teflon nemá a bude se potýkat s otisky prstů stejně, jako sourozenci.


Bílá oku lahodí

Přední straně zde, stejně jako u kolegy Magica, kraluje 3,2 palcový displej, nad kterým naleznete už jen mřížku reproduktoru s malou diodkou, která hlásí napájení (případně připojení přes USB). Pod displejem, na samotné hranici rámečku, se v úzké rovině nachází čtyři základní tlačítka – sluchátko pro přijetí hovoru, domeček pro navrácení na hlavní plochu, veleužitečné tlačítko Menu pro vyvolání doplňkové nabídky a samozřejmě sluchátko pro ukončení hovoru, zde opět sloužící i jako tlačítko pro zapnutí/vypnutí/spící režim. Než dorazíme k dolnímu okraji, popíšeme si ještě dva zbylé ovládací prvky. Prvním jmenovaným je opět trackball, malá kulička sloužící jako joystick s funkcí potvrzování. Druhým je pak dvojité tlačítko s lupou pro vyhledávání a šipečkou pro krok zpět. Oproti Magicu tedy žádné změny.


Ovládání je vměstnané na úzkou dolní plochu

Na dolní hraně se klasicky vyjímá konektor pro miniUSB kabel a výstup mikrofonu. Levý bok přístroje je opět poskvrněn pouze regulací hlasitosti, jejíž tlačítko je tentokrát chytře zamaskované pod samotné tělo přístroje a ven nevystupuje. Vzadu se bez větších designových výstřelků nachází čočka fotoaparátu a reproduktor. Nakonec horní strana nově nabízí 3,5 mm jack konektor, což mluví za vše (konečně!). Konstrukce telefonu je opět špičková. Nikde nic nevrže, kryt (celá zadní strana) zapadá do zdířek perfektně a i přesto, že jsem se podobného systému záchytek trochu obával, nedal mi přístroj během testování nejmenší potřebu se strachovat dál.

Baterie a výdrž – životnost na míru

Hero je multimediální macek a jeho zaměření se upřít nedá. Tomu se samozřejmě podřídila i veškerá zásoba energie, kterou přístroj čerpá z baterie Li-lon 1350 mAh. Oficiálně má Hrdina vydržet 440 hodin v pohotovostním režimu a 8 hodin nepřetržitého hovoru. To za předpokladu, že jej využijete v sítích 2G. Narozdíl od Magica má ale Hero úplně jiné zaměření. Je totiž hravý a to se v dnešní době bez kompromisu neobejde.

S normálním vytížením, které zahrnuje několik minut hovoru denně, nějaké ty poslané zprávy, hraní s uživatelským prostředím, chvilkový poslech hudby a pár přebrouzdaných webových stránek se telefon vyždíme přibližně za dva dny. Možná si říkáte, že je to v zásadě to samé, co nabídne Magic. Nezapomeňte však na zaměření obou přístrojů a také si všimněte, že baterie Hero má vyšší kapacitu. Při plném zatížení samozřejmě budete muset nabíjet denně, vzhledem k možnostem přístroje je to ale více než ospravedlnitelné.

Zvuk a kvalita reprodukce – zdířka vzadu překvapí

Už Magic překvapil kvalitním reproduktorem, který sice postrádal hlubší basy, čistota zvuku ale byla dostačující. Hero je na tom dokonce o něco lépe, i na největší možnou hlasitost totiž úzká zdířka vedle čočky fotoaparátu nechrchlá a nešumí, zvuk je velmi čistý a silný. Trochu nepříjemná může být lehká vibrace zadní strany, pokud telefon budete držet v rukou, není to ale nic drastického.

Dodávaná špuntová sluchátka jsou opět v klasickém průměru a ničím z řady nevybočují. Hero se však může pochlubit 3.5 mm Jack konektorem, díky čemuž si do něj bez problémů šoupnete sluchátka vlastní. Po připojení provařených sluchátek Koss KDX 200 už to byla úplně jiná káva a díky gumovým nástavcím tlumícím okolní hluk se hudba linula bez rušení i v metru, na rušné tramvajové zastávce či v přecpaném centru. Jen pozor na dopravu.

Displej a uživatelské prostředí – ovládejte šestým Smyslem

Kvality displeje jsou u Hero naprosto totožné s jeho mladším bráškou Magicem. Kapacitní displej zabírá většinu přední plochy a jeho úhlopříčka čítá 3,2 palce. HVGA rozlišení 320 x 480 pixelů se pak snoubí s barevným spektrem 65 tisíce odstínů, což dohromady dává velice slušné vykreslování, kontrast i barevnou hloubku. Jedním z rozdílů je však podpora multi-touch, jak je tomu např. u iPhonu. Displej tedy rozeznává několik prstů najednou a přibližovat fotky či internetové stránky můžete klasickým pohybem prstů k sobě (případně od sebe). Je to příjemná maličkost, která používání přístroje ještě více zpříjemní. Čitelnost na přímém slunečním světle je však velmi chabá a jediné, co v ten okamžik budete moci na displeji rozluštit, jsou jasná černá písmena na bílém podkladu. V zásadě se ale Hero nemá za co stydět a především díky velké různorodosti UI si jej zamilujete.


Plocha se skládá z několika navazujících obrazovek

Pokud přemýšlíte, na co podnadpisem výše narážím, je to samozřejmě zbrusu nové uživatelské prostředí, které HTC pro tento model vytvořilo. Jedná se o nástavbu samotného operačního systému Android (něco jako TouchFLO u Windows Mobile) a nese jednoduchý název – Sense. Pracuje na stejném principu, jako přizpůsobitelné plochy u Magicu, zde však zachází do takových detailů, že si jej každý může upravit doslova po milimetru. Plocha je sestavena ze sedmi navzájem propojených „obrazovek“, mezi kterými listujete buď pomocí prstu, nebo trackballu. Počet zástupců, gadgetů a udělátek, jejich umístění a vzhled je pak čistě na vás.

Při prvním dojmu budete doslova zavaleni možnostmi, které plocha Hrdiny nabízí. Jsou tu k dispozici jak aktivní zástupci na téměř jakoukoli službu či program, tak speciální gadgety od HTC a Androida, které jsou oku mnohem příjemnější. Na úvodních obrazovkách tak můžete mít analogové a digitální hodiny, předpověď počasí, aktivní MP3 přehrávač s obrázkem alba, fotoalbum a fotorámečky, oblíbené kontakty, zprávy a emaily, interaktivní kalendář, aktualizace sociálních sítí (Facebook, Twitter a další) a mnohé jiné. Možnosti přizpůsobení jsou tu skutečně bezedné a kromě výběru klasických tapet tu máte i scénáře. To není nic jiného než přednastavení plochy pro určité příležitosti – práce, cestování, zábava aj. Samozřejmostí je i uložení vámi sestavených výtvorů. Hlubší nabídky menu jsou již věrné tradicím Androida a mnoho rozdílu oproti Magicu tu nenajdete.


Výběr gadgetů je opravdu velký

Vrací se i veleužitečná horní informační lišta, která vás informuje o všem, co se v přístroji děje. Jako malé ikonky se na ní objevují zmeškané hovory, přijaté zprávy, aktivní synchronizace či spuštěný přehrávač. Samotnou perlou je však možnost lištu přetažením prstu rozvinout na celý displej a přečíst si přesnější informace o aktivních procesech. Zde už máte možnost číst náhledy zpráv, telefonní čísla hovorů či způsob připojení k vašemu počítači. Jedním stiskem pak přejdete do požadované kategorie. Stejně jako v Magicu je tato lišta jedním ze základů pohodlného ovládání a z hlediska praktičnosti nemá konkurenci.


Scénáře se různí nejen nabídkou, ale i grafikou

Druhým praktickým pomocníkem je tlačítko Menu, které zaujímá stejnou funkci, jako v případě Magicu. V různých podmínkách vám nabízí různé funkce a nastavení, která se na displej nevešla a zbytečně tedy nezabírá místo. Při požádání se vám vysune zdola nabídka, která už zvládne uspokojit vše potřebné. Veškeré ovládání můžete obstarat i prostřednictvím trackballu, na který v mnohých případech reaguje uživatelské prostředí mnohem svižněji, než na pohyb vašich prstů. Děje se tak především v případě, že vám na pozadí běží nějaký program (např. MP3 přehrávač). To se totiž Sense prostředí viditelně zpomalí a pro přesnější práci poslouží právě trackball. Je vidět, že je u Androidu potřeba vychytat ještě pár maličkostí. I přes určité nedotaženosti je to však už velmi vyspělý a především skvěle funkční operační systém, se kterým nebudete mít nejmenší problémy.


Aktivní informačí lišta a Menu

Telefonování a seznam kontaktů – bohatá individualizace

Na HTC Hero si díky integrované paměti 288 MB a podpoře paměťových karet microSD (možnost rozšíření až do 8 GB) nasbíráte početný seznam všech vašich známých obohacený o širokou možnost přizpůsobení. Seznam se vám rozevře v přehledných třech řadách a po výběru jednotlivého kontaktu jej můžete upravovat do aleluja. Přidat můžete nejen číslo, email a bydliště, ale také automatické připomenutí narozenin a svátků, vlastní obrázek a vyzváněcí melodii (kromě polyfonického můžete samozřejmě využít i vlastní song v MP3), speciální vizitku a mnohé další. Skupinku oblíbených a často využívaných kontaktů si pak lehce seřadíte na plochu díky některému z nabízených gadgetů, vše tak máte neustále po ruce.


Kontakty, úprava informací a upomínek

Přijatý hovor si můžete samozřejmě pustit i v hlasitém reproduktoru, samotná kvalita mikrofonu a reproduktoru je relativně dobrá. Po zkušenostech s Kouzelníkem jsem naštěstí neměl s Hrdinou nejmenší problémy a druhou stranu bylo slyšet i na více hlučných místech. Najdete tu také podporu sítí 3G, kamerka pro videohovory však chybí.

Zprávy a virtuální klávesnice – psaní dvěma jako všemi deseti

Už Magic se mohl pochlubit skvělou virtuální QWERTY klávesnicí, která vám hezky zavibrovala při každém stisku klávesy. Stejnou pohodu budete mít i při psaní na Hrdinovi. Akcelerometr vám natočí displej dle polohy telefonu, klávesnice se roztáhne a problémy by neměli mít ani lidé s většími prsty. Opět potěší přítomnost české diakritiky, predikce textu je tu pak na velmi dobré úrovni a téměř vždy mi předpovídala přesně ty slova, která jsem zrovna psal. Pokud byste s ní měli problémy, můžete si nastavit a uložit predikci vlastní, případně funkci zcela vypnout.

Všechny přijaté zprávy se vám tu opět ukládají do „poliček“ dle kontaktů a pod každým jménem najdete pouze ty zprávy, které jste si s dotyčným vyměnili. Tedy něco na způsob ICQ. Trochu jinak na to jde jeden z gadgetů na hlavní ploše, který vám ukazuje všechny přijaté zprávy nezávisle na kontaktech, všechno ve veskrze stylové listovací 3D pomůcce. Uživatelské prostředí Sense prostě nelze nemilovat.

Internetový prohlížeč, sociální sítě a organizační funkce – práce levou zadní

Jak jste již měli možnost slyšet, HTC Magic je přístroj zaměřený především na práci, HTC Hero je pak blíže zábavě. Není tomu zcela tak. Magic je v zásadě odlehčená verze Hero s jiným designem a uživatelským prostředím. Tím samozřejmě narážím na to, že nabízí Hrdina stejné pracovní, organizační a sociální funkce, jaké můžete najít v modelu Magic, vše navíc v perfektním propojení s uživatelským prostředím Sense.

Mezi základní pilíře sociálních sítí patří gadgety, které vás v reálném čase připojují na servery Facebooku, Twitteru či Flickru a aktualizují se neustále. Na výběr máte několik možných vzhledů a velikostí, aktualizace si tak umístíte kamkoli na plochu. Mě osobně se nejvíce osvědčilo vyhradit si celou jednu obrazovku na zmenšeniny všech tří sítí, díky čemuž jsem měl dokonalý přehled o všem, co se ve světě děje.

Samozřejmostí je emailový klient, který taktéž podporuje formu gadgetu. Listovat můžete mezi exkluzivním účtem Googlu s plným propojením se službou Gmail, nebo si nastavíte klienta dle vlastního výběru. Propojení kalendáře a emailu s Microsoft Outlook je již standardem. Hero podporuje funkci push-mail (za předpokladu, že máte neustálé připojení k internetu), nové emaily vám tak na plochu stahuje automaticky. K tomu si přidejte předinstalovaný prohlížeč PDF a Office souborů (bohužel ne editor) a všechny základní funkce včetně organizátoru, kalendáře, kalkulačky, stopek a diktafonu, a výjde vám přístroj nabitý až k prasknutí. Při nedostatku aplikací pak není problém najít potřebný program v online obchodě Market.

Po funkcích čistě pracovních nabízí Hero více společenské a zábavné služby. Aplikaci Google Maps zdědil Hrdina po Kouzelníkovi a nenabízí tak žádné nové prvky. Stále tu najdete několik stylů prohlížení a úspěšně vás navede na vámi požadované místo (dokonce vám ukáže, na které straně chodníku stojíte), díky funkci Street View si pak prohlédnete významná místa hezky zblízka. HTC Hero se může pochlubit i GPS čipem, navigační program si však budete muset stáhnout z online obchodu Market (a jelikož zatím nic podobného nenabízí, máme smůlu). Pokud se rádi potulujete po multimediálních portálech, jistě vás potěší integrovaný prohlížeč Youtube, na kterém najdete všechna vaše oblíbená videa.


Aplikace Google Maps plnohodnotnou navigaci nenahradí

Internetový prohlížeč je v mnohém shodný s modelem Magic, oproti němu však nabízí výhodu v podobě multi-touch, což se kladně podepisuje na pohodlnosti a rychlosti ovládání. Po naklonění přístroje se vám prohlížená stránka roztáhne naležato a vy můžete nerušeně brouzdat. Hero podporuje i záložky prohlížených webů, přepínání mezi nimi je velmi jednoduché a intuitivní. Novinkou je podpora flashe, za který poděkujete především na webech s jeho bohatým výskytem. Takový Moviezone vypadá na displeji Hrdiny skvěle, pozadu nezůstane ani Youtube či Metacafe, díky integrovanému prohlížeči se tam však ani nebudete muset vydávat. Pro vyhledávání pomocí Googlu pak slouží vlastní utilitka přímo v uživatelském prostředí. Pro připojení slouží všechny současné datové služby, tedy GPRS, HSCSD, EDGE, 3G a samozřejmě Wi-Fi.


Internetový prohlížeč naležato


Internetový prohlížeč v normálním stavu

Oželit zvláštním odstavcem bych nemohl ani online obchod Market, ze kterého si dnes můžete stáhnout kolem tisíce různých aplikací. Díky podpoře aplikací třetí strany občas překvapí, čeho všeho je Hero schopen. Chtěli jste někdy hledat kov? Stačí stáhnout aplikaci Metal Detector a váš přístroj se rázem promění v detektor kovu (opravdu to funguje). Zajímáte se o astronomii? Stáhněte si utilitku Hvězdného nebe a namiřte kamerou na noční oblohu. Na displeji se vám v reálném čase ukáží přítomná souhvězdí i s popisem a názvy. To je jen špetka toho, co si můžete pro vašeho Hrdinu sehnat a věru vyplouvá otázka, co nás čeká v další generaci komunikátorů.

Fotoaparát a video – papírově skvělý foťák neoslnil

V dnešní době, kdy na trh neustále přichází nové a nové přístroje, už se na papírové parametry moc nevěří. Při tak velké konkurenci přece výrobce musí něčím zaujmout, na praxi navíc většinou ani nedojde. Hero hned na začátku vábí 5 MPx (2592 x 1944 pixelů) společně s autofocusem a 5x digitálním zoomem. Jediná podstatná maličkost, kterou Hrdina postrádá, je tak zdánlivě blesk (případně přisvětlovací dioda). Omyl. Výsledné fotky jsou totiž překvapivě špatné, často rozmazané s viditelným šumem v tmavých místech. I po delším využívání jsem nemohl přijít na kloub problému. Jednou se vám povede skvělá ostrá fotka, kterou byste se nebáli prezentovat dál, hned další ale bude naprosto nepoužitelná. Čím to je? To nikdo neví. Možná jsou na vině klepající se ruce, možná se fotoaparát hodí jen pro dobře osvětlené prostory, výsledný dojem ale bude pokaždé jiný. Pokud tedy potřebujete foťák na momentky, nejspíše vás nezklame. Očekávat něco více ale od Hrdiny nemá cenu. V případě potřeby může kamerka natočit i video v rozlišení QVGA, snímky obvykle nepřesahují hranici 15 fps.


Fotoaparát bohužel valné kvality nepobral

Zkušební fotografie s HTC Hero:


Fotografie se kvalitou velmi různí

MP3 přehrávač a hry – zábavný společník

Dnešní mobily nedají bez hudebního přehrávače ani ránu. Pryč jsou doby, kdy byl mobil pouze na volání a smskování. Dnes již zastupuje celou řadu přístrojů (ne zrovna kvalitně, ale budiž) a pokud je něco, v čem kolegy v oboru může plně nahradit, je to právě přehrávání hudby. Přehrávač Hrdiny je zcela totožný s Kouzelníkem a dokonce nabízí stejné rozestavení tlačítek. Najdete tu řazení dle alb, interpretů či jednotlivých songů a všechna potřebná nastavení pro pohodlné ovládání. Podpora formátů už je ale dostatečně široká – Hero nabízí MP3, AAC+, WAV a WMA9. Filmy si pak budete muset překonvertovat do formátů MPEG-4, H.263, H.264 a WMV 9. Jako dálkové ovládání pak funguje jeden z gadgetů na ploše, který vám spolu s obrázkem alba (ten můžete samozřejmě vypnout) nabídne několik základních tlačítek pro ovládání přehrávače.


MP3 přehrávač

Díky Marketu si do telefonu můžete stáhnout horu dalších užitečných i čistě zábavných programů a her. V telefonu najdete v základu pouze Teeter, ve kterém navádíte malou kuličku přes labyrint nakláněním telefonu. Najít se však dají podstatně promakanější hry a samozřejmě aplikace čistě účelové (třeba zmíněný detektor kovu či scanner hvězdné oblohy). Výběr je na vás.

Závěr a zhodnocení – k dokonalosti jen krůček

Po dlouhé době se na trhu objevil přístroj, který by mohl směle konkurovat iPhonu, tentokrát v pravém slova smyslu. Hero nabízí neotřelý design, intuitivní, přizpůsobitelné a opravdu velmi pohodlné uživatelské prostředí Sense a v neposlední řadě celou řadu moderních technologií, které z něj dělají ideálního společníka do kapsy téměř komukoli.

Může zamrzet horší kvalita fotoaparátu, průměrné video, občasné zpomalování systému a ne všem se bude líbit jeho vzhled. To jsou ale nedostatky, které ve srovnání s nabízenou kvalitou blednou. Chlapíci z HTC se prostě vytáhli.

htc-hero
Klady
  • zajímavý design
  • uživatelské prostředí Sense
  • podpora multi-touch
  • intuitivní a jednoduché ovládání
  • propojení sociálních sítí
  • bohatá multimediální nabídka
Zápory
  • fotoaparát
  • občasné zpomalení systému
  • přehnaná citlivost trackballu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze