HTC Desire 500 v redakci: první dojmy z levného sympaťáka

44

Do redakce nám před pár dny dorazila novinka tchajwanského výrobce HTC, která se chystá bojovat ve vodách nižší střední třídy. HTC Desire 500 je designově velice povedený smartphone s operačním systémem Android a slušnou výbavou obsahující například 8Mpx fotoaparát nebo čipset Qualcomm Snapdragon 200 s procesorem 4×1,2 GHz.

HTC Desire 500 vás hned na první pohled zaujme svým designem. Již dlouhou dobu patří tchajwanské HTC k lídrům v oblasti mobilního designu a model Desire 500 je opět důkazem, že HTC zkrátka design umí. Desire 500 je chytrý telefon kompaktních rozměrů, který díky zaobleným tvarům padne velmi dobře do ruky. Design je velice uhlazený a elegantní a nenajdete zde žádné rušivé prvky. Zaujme horní hrana zařízení, kde je takový malý "schůdek" - LCD tak jakoby vystupuje z těla zařízení.

HTC Desire 500 - oficiální fotografie

Důvod tohoto schůdku je však prostý. HTC Desire 500 má totiž zadní kryt v podobně jakési vaničky, do které samotné tělo zařízení vložíte. Tento typ konstrukce je sice méně pohodlný, pokud často měníte SIM kartu, plusové body si však odnáší za zpevnění celé konstrukce. Nehrozí tak, že by se vám něco jen samo otevřelo nebo upadlo. Kromě samotného telefonu samozřejmě. Po konstrukční stránce je tedy Desire 500 také povedené, nikde nic nevrže a vše hezky lícuje. Škoda jen použitých materiálů. Zadní kryt z lesklého plastu neskutečně v ruce klouže a ke všemu je stále potřeba jej leštit.

HTC Desire 500 je po designové stránce opravdu povedený kousek

Uvnitř HTC Desire 500 najdeme vcelku výkonný hardware. Vévodí mu čipset Qualcomm Snapdragon 200 se čtyř-jádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz a GPU Adreno 203, kterému sekunduje 1 GB RAM a celkem 4 GB vnitřní paměti. To bohužel není mnoho, naštěstí ji však můžete rozšířit o paměťové karty micro SDHC. Tato sestava má na starosti běh operačního systému Android, bohužel však ve starší verzi 4.1. Běh samotného OS s novým uživatelským prostředím HTC Sense 5.0 pak můžete sledovat na 4,3" LCD s rozlišením 800 × 480 px. V dnešní době sice trochu nižší, vzhledem k ceně HTC Desire 500 mu to však odpustíme.

Co už však odpustit nemůžeme, je celkový výkon, jakého HTC Desire 500 dosahuje při běžném používání. Reakce telefonu jsou pomalé a občas čekáte na reakci i několik sekund a to dokonce i tehdy, když na pozadí neběží takřka žádné aplikace. HTC evidentně optimaliaci OS moc nedalo a ani čtyř-jádrový procesor na tom bohužel nic nezmění. Je to velká škoda a asi hlavní nevýhoda jinak velmi sympatického zařízení.

Čím naopak HTC Desire 500 velice mile překvapilo je fotoaparát. U zařízení za 6 000,- Kč by člověk čekal nějaký základní snímač, který se dá použít pouze na nouzové snímky. HTC se však pochlapilo a 8Mpx fotoaparát u HTC Desire 500 dokáže za dobrého světla zachytit opravdu povedené fotografie s věrným podáním barev a skvělou ostrostí. Však posuďte sami z ukázkových fotografií. Nutno zkrátka uznat, že ve své cenové kategorii patří HTC Desire 500 rozhodně k nadprůměru co do kvality fotografií.

HTC Desire 500 – videopohled

Nahrávání videa v HD rozlišení však dělá HTC Desire 500 trochu problém a to především výkonově. Během nahrávání je často vidět zřetelné cukání obrazovky, co je však horší je fakt, že se tyto neduhy promítnou i do samotného videa. A pokud máte zařízení v úsporném režimu, rovnou na HD video zapomeňte - tento režim zkrouhne výkon na takovou úroveň, že je prakticky nemožné video natočit.

Inu toto byly první dojmy z nového HTC Desire 500. Ještě na závěr v bodech - zaujal nás povedený design, kvalitní konstrukce, displej a povedené výsledky fotoaparátu. Naopak nás zklamal především výkon zařízení, který, ačkoliv se zařízení řadí do nižší střední třídy, není dobrý a HTC by mělo co nejdříve přispěchat buď s novější verzí OS Android nebo minimálně s updatem a vyladěním toho současného. Nepříjemný je také lesklý plast použitý na zadním krytu zařízení, díky kterému telefon v ruce nepříjemně klouže.

HTC Desire 500 nyní v redakci poctivě testujeme. Pokud máte jakýkoliv dotaz týkající se tohoto nového zařízení, napište nám do diskuze pod článkem. Odpovíme vám buď přímo v diskuzi nebo dotaz zařadíme do samotné recenze.

Technické parametry HTC Desire 500

Kompletní specifikace
Konstrukce131,8 × 66,9 × 9,9 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8625Q, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2013, 6 499 Kč
Diskuze ke článku
alf
Mobil za 6500,- prostě není levný. Autoři článků by měli stát nohama na zemi. A to nemluvím o tom že v ČR je vše vzhledem ke mzdám velmi předražené. Jinak sympatický mobil.
Lopez
Hmmm, taky si to čistě ekonomicky myslím. V zemi, kde je průměrná (hrubá) mzda 23tis. Kč, na kterou navíc nedosáhne 2/3 obyvatelstva není 6500Kč levný výdaj. Howgh.
Nyte
Líbí se mi, ale tak pomalé HSDPA a absence NFC? To se mi zdá lepší volbou SIII mini nebo počkat na Ace 3 LTE...jen ten foťák je lákavý.
rec
Jaký je Váš názor ohledně koupi, jestli HTC one S nebo tento HTC desire 500? Hlavně mi jde o focení a natáčení a proto mě zarazil výkon, který nestačí na HD video. S výdrží asi ještě těžko usuzovat, který vydrží déle, že? Zřejmě na tom budou podobně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze