GranitePhone pro šifrovanou komunikaci dostupný na našem trhu

8

Na našem trhu se objevil superbezpečný telefon GranitePhone s vlastním systémem Sikur postaveným na Androidu. GranitePhone používá k interní komunikaci například brazilská vláda a další instituce, které vyžadují naprostou ochranu soukromí a firemní komunikace. Za naprostou bezpečnost si ale výrobce řekne o nemalé peníze.

GranitePhone je jedním z mála zařízení, která nabízejí několikanásobné šifrování přenášených informací. Hardwarově se jedná o vcelku běžně vybavený telefon, ve kterém tiká Snapdragon 615 spolu se 2 GB RAM a 16GB úložištěm, a kterému nechybí ani podpora LTE. Ani rozměry nejsou nikterak přehnané a 5palcový Full HD displej je vložen do těla o velikosti 146 × 70,4 × 8 mm a hmotnosti 142 gramů.

Sikur GranitePhone

TIP: Recenze Lenovo Moto G (2015) – Malý velký bojovník

To hlavní se ale skrývá uvnitř. Jako základ slouží notně upravený Android 5.1, na kterém běží prostředí Sikur OS. Tento systém funguje naprosto identicky jako každý jiný, ale jakmile dojde k výměně informací mezi dvěma GranitePhony nebo GranitePhonem a jiným přístrojem s aplikací Sikur, posílaná data a hovory jsou několikanásobně šifrovány. Dokonce i v případě, kdy by došlo k úniku této informace během mobilního přenosu, jsou získané informace pro útočníka bezcenné.

Sikur GranitePhone

TIP: BlackBerry Neon se 4 reproduktory se odhalí za měsíc (aktualizováno)

Kromě bezpečnostních útoků cílených zvenčí přímo na konkrétní osobu či telefon jsou potencionálními zloději soukromí téměř všechny aplikace, které vyžadují přístup k nejrůznějším částem uživatelovy komunikace – ať už to jsou SMS zprávy, e-maily, kontakty či hovory. Vzhledem k tomu, že hlavním benefitem GranitePhone je zabezpečení soukromí, neumožnuje systém instalaci aplikací z obchodu Google Play. Obchod s aplikacemi není vůbec součástí systému a neponechává tak žádnou skulinu k úniku jakýchkoli dat. Systém obsahuje základní aplikace pro telefonování, e-mailovou komunikaci, SMS, webový prohlížeč, kalkulačku a speciální zabezpečený chat. Během měsíce budou přidány v rámci aktualizace mapy s navigací, hodiny, poznámky a kalendář. V další vlně pak další prověřené aplikace.

Veškerá komunikace mezi telefony GranitePhone a dalšími zařízeními, které jsou vybaveny systémem Sikur, je zabezpečena několika úrovněmi šifrování. Kromě použití šifrování AES s délkou klíče 256 bitů je použit také kódovací algoritmus RSA s délkou klíče 2 048 či 4 096 bitů a další hashovací funkce. Díky tomu jsou šifrovací procesy v různých úrovních komunikace zdvojnásobeny až ztrojnásobeny a uživatel je v bezpečí.

GranitePhone je již dostupný na našem trhu přes oficiální stránky výrobce za sumu 29 990 Kč.

Technické parametry Sikur GranitePhone

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 70,4 × 8 mm, 142 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 29 990 Kč

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
thgr
Brazilská vláda používá šifrované telefony ale smrtelníkům zakazuje i Whatsup
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Cena mi naopak přijde naprosto směšná, když si vzpomenu, kolik jsme dávali za hloupé šifrovací telefony cca 8 let zpátky.
ANO
To je luxus, tyhle bazmeky mezi sebou sifrujou, ale jine zarizeni se tam muze nabourat bez sifrovani ..... treba MMSkou, pres web, zname android ze?:o) Pouzivat bezpecny android je ne nepodobne snaze zalepovat cednik ... bud to bude furt cednik nebo to uz nebude cednik:)
Je uplne smesne, ze policajti, armada a vlada USA si vystaci s Lumiema 640 bez jakychkoliv techto uprav, maji tam cirka 1000x vic aplikaci a stoji desetinu;) A taky mi neco rika, ze v USA bude na zabezpeceni bran trosku jiny zretel nez v nejake brazilii:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze