Fotografie a video BlackBerry Passport: co zatím víme?

6

BlackBerry v poslední době rozhodně nepatřilo ke značkám, které mezi odbornou veřejností vyvolávají „šuškandu“ týkající se nových zařízení. Před několika dny se však situace trochu změnila. BlackBerry představilo nový model s označením Passport, o kterém se teď velmi často mluví. Podívejte se na první podrobnější fotografie a také video.

Všude můžete číst spekulace o tom, že nový iPhone bude mít tohle a tamto, že nový Samsung bude mít QHD displej a podobně. O BlackBerry se v tomto ohledu ale nikdy prakticky nemluvilo. Až doteď. BlackBerry se s představením modelu Passport podařila nebývalá věc – začíná se o něm mluvit!

John Chen ukazující BlackBerry Classic a BlackBerry Passport
John Chen, CEO BlackBerry, představuje BlackBerry Passport (vlevo) a BlackBerry Classic

Proč tomu tak je? Jednoduše proto, že BlackBerry Passport je zařízení, které na trhu ještě nikdy nebylo. Jedná se o zcela nový koncept velkého smartphonu s hardwarovou klávesnicí, který na první pohled vypadá... buďme upřímní... zkrátka divně. Soutěž krásy BlackBerry Passport pravděpodobně nevyhraje, přesto ale musíme uznat, že toto proporčně netradiční zařízení v sobě skrývá jisté kouzlo.

BlackBerry Passport je opravdu velké zařízení, ale rozhodně má své kouzlo

Zatím jsme však neměli moc příležitostí si jej blíže prohlédnout, protože BlackBerry je zatím na zveřejněné informace a materiály velmi skoupé. Díky uživateli @halobandit na Twitteru se však konečně můžeme alespoň trochu lépe podívat na to, jak vlastně BlackBerry Passport vypadá. Je vidět dokonce zadní kryt kde je patrné, že BlackBerry Passport nebude mít vyměnitelnou baterii, ale v horní části pod krytem bude mít přístupné sloty na paměťovou kartu a pravděpodobně nanoSIM kartu.

Klávesnice patří k hlavním tahákům nového BlackBerry; vedle srovnání velikosti s iPhone 5s

BlackBerry Passport si ale zájem veřejnosti opravdu zaslouží. Podle zatím dostupných informací by se totiž mělo jednat skutečně o velmi dobře vybavený smartphone, v jehož výbavě by se měl nacházet například 4,5" dotykový displej s rozlišením 1 440 × 1 440 pixelů (jemnost skvělých 453 ppi), čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s GPU Adreno 330 a celkem 3 GB paměti RAM, 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací nebo baterie s úctyhodnou kapacitou 3 450 mAh.

Nicméně parametry nejsou hlavní důvod rozruchu kolem nové ostružiny. Tím jsou totiž především rozměry přístroje, které by měly být zhruba 122 × 90 × (?) mm a jedná se tedy o zařízení s velice nestandardními proporcemi. Samotné tělo by mělo být vyrobeno z ušlechtilých materiálů, takže na své přijdou i milovníci ocelových rámečků a navíc na něm nalezneme také 3řadou hardwarovou klávesnici, která ovšem není ledajaká. Kromě hardwarových kláves je totiž vybavena ještě dotykovou vrstvou a díky tomu dokáže rozpoznávat nejrůznější gesta, pomocí kterých následně můžete ovládat zařízení, psát a podobně. BlackBerry prezentuje například tyto příklady:

  • Scrollování – Pomocí dotykové vrstvy na klávesnici můžete scrollovat obraz v internetovém prohlížeči, takže si nebudete zakrývat prstem obrazovku a můžete se plně soustředit na obsah.
  • Ovládání kurzoru a práce s textem – Pomocí klávesnice budete moci ovládat kurzor během psaní, čímž vám prakticky nahradí klasický trackpad. Dvojím poklepáním na klávesnici zobrazíte kurzor, který následně tahem umístíte, kam potřebujete. Případně můžete označit text stejně, jako jste byli zvyklí ze starších BlackBerry – přidržením klávesy Shift (kde se však Shift nachází zatím nevíme).
  • Kontextové virtuální klávesy – K čisté hardwarové (dotykové) klávesnici BlackBerry Passport výrobce přidal ještě speciální virtuální dynamický řádek na displej, ve kterém se zobrazují speciální znaky podle kontextu. Píšete heslo? Zobrazí se zde nejpoužívanější čísla a znaky v heslech. Píšete email? Zobrazí se zde znak @. Surfujete na webu? Zobrazí se znaky lomítka a dvojtečky, potřebné pro napsání URL adresy. A pokud budete potřebovat další speciální znaky, stačí na klávesnici udělat gesto směrem dolů, stejně jako na dotykové klávesnici u Z10 nebo Z30.
  • Flick – Podobně jako u BlackBerry Z10 nebo Z30, tak i u BlackBerry Passport budete moci „házet“ do textu slova, která vám telefon automaticky navrhuje podle kontextu a podle toho, jak se s vámi učí. Jednoduchým pohybem dokončíte slovo, už žádné  autokorekce, ale rychlé a přesně psaní.
  • Mazání – Udělali jste chybu? Žádný problém, stačí udělat gesto směrem doleva a smažete poslední slovo. Stejně jako u Z10 a Z30.
  • Akcent – Potřebujete vložit č, ř nebo ž? Stačí stisknout a podržet dané písmeno a vybrat znak, který potřebujete.

BlackBerry Passport je bezesporu velice zajímavé zařízení. Ještě je velice brzy na to, abychom vynášeli soudy ve smyslu, že se jedná o skvělý smartphone nebo nepraktické pádlo, jedno je ale jisté. BlackBerry se podařilo vzbudit zájem veřejnosti a to je jistě z velké části to, o co jim vůbec šlo. Jakmile se širší veřejnost dozví, že BlackBerry v žádném případě není mrtvé tak, jak se některá média snaží prezentovat, třeba se podívají také na nové a o poznání konzervativnější BlackBerry Classic nebo levné BlackBerry Z3. A to je jedině dobře, protože konkurence je velmi důležitá a bylo by velmi smutné, kdyby trhu dominovaly pouze 2 až 3 operační systémy. Jen ať se výrobci o své zákazníky poperou.

Diskuze ke článku
Warp
Abych pravdu řekl, tak se mi poprvé Passport nelíbil a říkal jsem si to je ptákovina. No a po zhlédnutí vida, kde je má v rukou Chen, tak si říkám, že to musím mít. BlackBerry se opravdu podařil vynikající marketingový kousek, telefon ještě pořádně nikdo neviděl, ale všichni o něm ví a chtěli by si zkusit tu klávesnici, za což jsou rádi i akcionáři. :-)
Lancerman
Jenom aby to opět nezabili cenou, což se dá předpokládat. Ano, bude nadupaný, vlajková loď, ale potřebují je především dostat mezi lidi. Což, jak se zdá, pochopilo LG se svou G3.
Lukes - Ogier
Tesim se na Nokii 930 (mam objednanou), ale Passport se mi hoooodne libi. Velice netradicni.... At uz prijde na trh! :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze