Fotíme s Huawei P50 Pro: zaostřeno na 100× zoom, True Chroma a XD Optics

Fotíme s Huawei P50 Pro: zaostřeno na 100× zoom, True Chroma a XD Optics
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jak fungují technologie vylepšující kvalitu pořízených fotografií?
  • Podívejte se na ukázku 100× zoomu i další snímky

Na našem trhu nedávno představený Huawei P50 Pro, který momentálně kraluje žebříčku DxOMark a těží ze spolupráce se světoznámou společností Leica, disponuje také několika proprietárními technologiemi, mezi nimiž figuruje True Chroma nebo XD Optics. Co přesně tyto technologie přinášejí uživatelům a jak se, společně s 100× zoomem, používají v praxi?

Barvy takové, jaké doopravdy jsou

True Chroma, jak napovídá samotný název, se stará o věrné podání barev zachycených na snímcích. U smartphonů je poměrně běžné umělé zkrášlování pořízených fotek, které mají mnohdy podstatně saturovanější barvy, často se zvýrazněným akcentem červených, modrých či zelených odstínů. Tráva je tak až „toxicky“ zelená, obloha zase blankytně modrá, přestože je slunce celý den schované za mrakem a ve skutečnosti má obloha spíše šedý odstín. Huawei P50 Pro s True Chroma technologií si dává za cíl vykreslit barvy přesně takové, jaké doopravdy jsou, bez umělého přikrášlování.

Snímky, které jsme pořídili při procházce Prahou během dnešního zamračeného dne, jsou toho důkazem. Navzdory mírně odlišnému barevnému podání mezi hlavním fotoaparátem a ultraširokoúhlým objektivem se nikdy nesetkáte s realitě neodpovídajícími barvami, ať už se jedná o barevné podání oblohy, zeleně, ale i fasády na budovách. Pokud byste z nějakého důvodu toužili po mírně upraveném barevném podání pořízených snímků (například kvůli zveřejnění na sociálních sítích), můžete si aktivovat některý z řady dostupných barevných filtrů, které mohou změnit atmosféru snímku.

XD Optics pro jasnější záběry

Technologie XD Optics přispívá k vyšší kvalitě snímků schopností projasnit zachycené snímky ve spolupráci s dedikovaným černobílým senzorem. I během ošklivého, zamračeného počasí či obecně zhoršených světelných podmínek, dokáže do senzorů proniknout více světla, které se následně projeví v ostřejších obrysech i vyšší úrovni detailů.

Huawei P50 Pro

100× zoom jen pro geeky?

Huawei P50 Pro je vybaven 3,5× 64Mpx teleobjektivem, který dokáže nabídnout až 7× bezztrátové přiblížení. Ve většině běžných situacích však oceníte právě 3,5× zoom, který dokáže zachytit snímky se špičkovou ostrostí, vysokým dynamickým rozsahem, správně nastavenou expozicí i přirozeným barvami. Novinka však zvládne i podstatně vyšší 100× přiblížení. Je v praxi takto velký zoom opravdu užitečný?

Ano i ne, běžný uživatel se pravděpodobně maximálně pochlubí kamarádům tím, že jeho telefon zvládne stonásobné přiblížení, snímky jsou však kvalitou oproti 3,5× nebo například 10× zoomu logicky na jiné úrovni. Na druhou stranu jsme během dneška dokázali zachytit na vzdálenost několik stovek metrů 100× přiblížený snímek vozidla, na kterém lze přečíst registrační značku a snadno rozpoznat, že se jedná o vůz značky Bentley, a to podle nás není vůbec špatný výsledek.

Huawei P50 Pro

Rozměry158,8 × 72,8 × 8,5 mm, 195 g
DisplejOLED, 6,6" (2 700 × 1 228 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 360 mAh
Diskuze ke článku
Ondřej Musil
Ondřej Musil
No, jsem překvapený. Zatím ve všech testech byly barvy ujeté, hlavně modrá a fialová byly značně "vytažené", šedá obloha byla pravidelně modrá. Tady to ale vypadá dobře, i když tedy modrá je pořádně modrá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze