Fotíme s 200Mpx Honorem 90: zaostřeno na fotoaplikaci a zhoršené světelné podmínky

4
Fotíme s 200Mpx Honorem 90: zaostřeno na fotoaplikaci a zhoršené světelné podmínky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • 200Mpx snímač umí poskládat 16 pixelů do jednoho
  • Honor 90 zvládá fotit i do RAW, stejně tak mu nedělá problém 4K záznam na selfie kamerku

Nejnovější přírůstek do portfolia smartphonů čínského výrobce z tzv. číselné řady, model Honor 90, na nás v podrobné recenzi zapůsobil svým vzhledem, ale také špičkovým displejem zaobleným po všech stranách. Jedná se zároveň o jeden z mála (cenově dostupných) smartphonů s 200Mpx fotoaparátem, který zvládá poskládat až 16 pixelů do jediného „superpixelu“ o vyšší kvalitě.

Intuitivní fotoaplikace s mnoha možnostmi

Při výběru nového smartphonu, respektive fotomobilu, je vhodné myslet nejen na hardwarovou výbavu, tedy samotné snímače, ale také na doprovodný software, mezi který patří i fotoaplikace. V případě Honoru 90 se lze spolehnout na uživatelsky přívětivé a velmi přehledné rozhraní, kde jsou jednotlivé režimy uspořádány v horizontálním karuselu. Aktivace režimů jako třeba „Super makro“ či „Sólové vystřižení“, které se nachází pod záložkou „Další“, je tak otázkou chvilky.

V již zmíněné sekci „Další“ pak na uživatele také možnost vyfotit panorama, využít časosběrný režim či režim Pro, kde lze zachytit snímky v JPG i RAW a nastavit hodnoty ISO, expozice, vyvážení bílé a další. V této sekci se nachází rovněž „Vysoké rozlišení“, které aktivuje focení v nativním rozlišení 200 Mpx.

Fotíme za šera

Výrobce u Honoru 90 nasadil celkem čtyři snímače. Kromě primárního 200Mpx se jedná o 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením (který tak lze využít rovněž jako makro snímač) a 2Mpx bokeh senzor. Na čelní straně poté je 50Mpx selfie kamerka, která je ultraširokoúhlá s rozsahem 100 stupňů. Tu jsme ostatně chválili i v recenzi, a to třeba i za schopnost záznamu ve 4K, což není standardem ani u některých násobně dražších regulérně vlajkových modelů.

Hlavní senzor má pak díky vysokému rozlišení (fyzická velikost snímače je 1/1,4") možnost zachytit kvalitnější noční snímky, ačkoliv je potřeba pevné ruky, neboť optickou stabilizací nedisponuje. Níže se můžete podívat na několik ukázek snímků pořízených za zhoršeného osvětlení.

Snímky pořízené z pařížské premiéry Honoru 90
Ukázka snímků focených za šera (včetně selfie) a makro režim

Honor 90

Rozměry161,9 × 74,1 × 7,8 mm, 183 g
DisplejOLED, 6,7" (2 664 × 1 200 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 7 Gen1,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Jakub Pustina
Jakub Pustina
To je bída, stačilo by 16Mpix a radši stabilizace. Tohle je ohlupování lidí. Ale hold je levnější dnes sestrojit výkonnější čipy jak nějakou mechaniku pro stabilizaci.
Jaroslav Kroul
Jaroslav Kroul
Naposledy upraveno: 26. 7. 2023 06:08
Olejomalba vždy a všude. Jako jo telefon by i stačíl,dát tam stereo a raději nějakou IMX766 bylo by to po odečtení tabletu a výkupu starého zařízení cca 10500kč OK,ale takto ne!
marián petrik
marián petrik
stále tvrdím, že 200 mpx je nezmysel. tiež nechápem, prečo začal robiť honor v strednej triede foťáky bez stabilizácie. kolega nado mnou odporúča imx 766. ja mám ešte jeden tip. imx 800. tiež slušná práca.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A přitom OnePlus Nord CE3 má IMX 890 a s OIS a cenu 300 euro..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze