EU si po roamingu posvítí i na mezinárodní volání, ceny výrazně klesnou

1
EU si po roamingu posvítí i na mezinárodní volání, ceny výrazně klesnou
  • Poměrně nedávno došlo v rámci Evropské unie ke zrušení roamingu
  • Nyní si zástupci Evropského parlamentu posvítí i na mezinárodní volání v rámci zemí EU
  • Cena by v některých případech mohla klesnou až několikanásobně

Zástupci Evropského parlamentu a zemí Evropské unie se v noci na dnešek dohodli na pravidlech, která kromě jiného zlevní telefonování do jiné země unie, možná už od příštího května. Politická dohoda na podobě nového kodexu pro elektronické komunikace je především krokem v přípravě pravidel, která mají unii připravit na dobu sítí příští generace s vysokou rychlostí a širokým pokrytím.

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip výsledek vyjednávání ocenil. „Zvýší to propojení Evropy i její konkurenceschopnost. Pokládáme základy rozvoje sítí páté generace (5G) v EU," poznamenal. Příslušné spektrum by mělo být k dispozici na konci roku 2020.

Českou europoslankyni Ditu Charanzovou těší, že pomohla prosadit návrh, aby hovory do jiných zemí EU nestály v budoucnu více než šest korun. Noční dohoda nakonec určuje, že horní hranice nemůže přesáhnout 19 centů (4,87 Kč) za minutu plus daň. Cena za textovou zprávu by neměla přesáhnout šest centů (1,54 Kč) a DPH. Půjde o výrazné snížení, neboť například současné mezinárodní volání u O2 vyjde běžně na více než 30 Kč za minutu (vyjma našich sousedních států). U našeho nejstaršího operátora však lze docílit snížení ceny na 9 Kč za minutu se službou NetCall. U T-Mobilu je situace lepší, ale stále budete vyjma sousedních států platit 12 Kč za minutu při volání do zemí EU. Lehkým paradoxem je Vodafone, kde lze na Slovensko, do Ruska, Číny či Vietnamu volat za něco málo přes 7 Kč za minutu. Většina zemí EU vás však aktuálně vyjde na 11,50 Kč za minutu. Na případné změně bychom tak měli vydělat všichni, bez rozdílů operátora.

Noční dohodu má Charanzová za velké vítězství pro občany. „Jsem ráda, že je pod ní podepsána Česká republika. Z mého pohledu se jedná o první krok k tomu, abychom domácí a mezinárodní hovory v rámci EU brzy využívali za naprosto stejných cenových podmínek,“ uvedla.

Diskuze ke článku
mrtva_zizala
naklady na minutu 10 haleru, zisk enormni. i za tech 6kc je to vydridusina a zlodejina, humus... to se EK moc nesnazila... asi jim nekdo soupl baksis at to nechaj aspon tak jeste rok dva.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze