Escapology: logická hra od českých autorů (iOS, Android)

2

Zvolněte trošku v hektickém předvánočním čase a vyzkoušejte českou logickou hru Escapology. Nabízí zajímavý herní koncept, téměř stovku úrovní, stáhnout si ji můžete pro operační systém Android a iOS. Co myslíte, může konkurovat věhlasným logickým hrám od zahraničních společností?

Dnes si představíme hru jménem Escapology pro platformy iOS a Android. Spadá do žánru logických her a pro našince je zajímavá tím, že za ní stojí vývojáři z české společnosti Trinerdis. Není to jejich prvotina, za sebou už nějakou tu aplikaci a hru mají, ovšem Escapology patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co doposud vydali.

O co ve hře jde

Hra je rozdělena do několika desítek úrovní, přičemž máte v každé za úkol to samé. Cílem je dostat všechny kuličky na vyšrafovaná místa. Poté je úroveň označena jako dokončená a vy se přesouváte do úrovně další. Za každou dohranou úroveň dostáváte určité množství hvězdiček. Počet hvězdiček závisí na tom, v jaké "kapitole" (balíčku úrovní) se zrovna nacházíte. Pro odemčení dalšího balíčku musíte mít nasbíráno určité množství hvězdiček.

Hratelnost: zabaví, ale chybí motivace hrát znova

Escapology je hra je hra se zajímavým a poměrně unikátním konceptem. Nepřesouváte totiž kuličky přímo, hýbáte s podlahou, na které jsou kuličky umístěny. To znamená, že při pohybu podlahy se mají tendenci hýbnout vždy všechny kuličky. Nehýbnou se pouze v situaci, kdy mají ve směru pohybu nějakou překážku. A právě na tomto je postavena obtížnost celé hry, musíte kombinovat pohyb všech kuliček a využívat překážky, abyste kuličky na svá místa dostali.

Hra má klidný a pomalý "rozjezd", první dvě sady úrovní jsou spíše takové rozehřívací, abyste si osvojili všechny herní principy. Poté začne postupně "přituhovat" a úrovně jsou čím dál tím složitější. Všechny jsou ale po chvíli přemýšlení řešitelné, nenarazil jsem vyloženě na žádnou takovou úroveň, u které bych musel strávit přemýšlením delší dobu. Čas na dokončení jednotlivých úrovní se pohybuje spíše v řádu minut. Pro ostřílené hráče bude obtížnost hry myslím nízká, chtělo by to mnohem více zákeřnějších a složitějších úrovní.

Je škoda, že se v každé úrovni nepočítají kroky, které vedly k jejímu splnění. Hra by pak měla i nějakou "znovuhratelnost", takto ji dohrajete a vůbec nic vás nenutí se k ní vracet. Kdyby měla nějakou formu počítání kroků nebo skóre, tak by hráči opakovali úrovně ve snaze překonat svůj rekord. Mám zde ovšem dobrou zprávu, autoři plánují přidat počítání kroků v některé z dalších aktualizací.

Ovládání: používáme swipe gesta

Hra se ovládá pouze dotykem, takzvanými "swipe" gesty, kdy pro pohyb v požadovaném směru stačí přejet po obrazovce prstem. Chcete-li opět pohnout s podlahou, musíte gesto zopakovat. Není tedy možné mít prst neustále položený na displeji a jen ho posouvat požadovaným směrem, musíte ho mezi pohyby vždy zvednout. Osobně by se mi více zamlouvalo, kdybych ho zvedat nemusel. Zajímavé by i bylo, kdyby autoři přidali možnost ovládat hru jen pohybem telefonu.

Grafika: neurazí, ale ani nenadchne

Grafika je poplatná tomu, že jde víceméně jen o statickou logickou hru. Hrací plochu vidíte z horního pohledu, není zpracovaná trojrozměrně. Různé objekty na hrací ploše jsou vykresleny detailně a s pěknými texturami.

Verze pro iOS za peníze, základní verze pro Android zdarma

Verze pro iOS stojí 1,99 dolaru, jde o univerzální aplikaci i pro iPad. Je též kompatibilní s iPhone 5, takže si ji naplno užijete v jeho vyšším rozlišení. Obsahuje 6 balíků levelů (kapitol), ve kterých je 86 ručně navržených úrovní. Dále tu je ještě jeden bonusový balík s deseti úrovněmi, autoři do budoucna plánují další. Hra nezobrazuje reklamy, je zde obsažen jen jeden in-game nákup, kterým můžete aktivovat undo/redo funkci (vrácení tahu zpět nebo vpřed). Není však vůbec potřeba, hra se dá bez problémů dohrát i bez něj.

Verzi pro Android můžete stáhnout z Google Play zcela zdarma. V bezplatné verzi máte ale dostupné jen čtyři balíky úrovní, další tři (s celkem 39 úrovněmi) si můžete dokoupit formou jednoho in-game nákupu, ten vyjde na 25 Kč. Pokud chcete vypnout zobrazování reklam, musíte si dokoupit další in-app nákup. A nakonec tu stejně jako u iPhone verze máme in-app nákup pro možnost undo/redo funkce.

Pokud bude hra úspěšná, tak přibližně do půl roku očekávejte nové sady úrovní s vyšší obtížností.

A co platforma Windows Phone? Na tu hra zatím není, autoři o portaci neuvažují.

Hru jsme testovali na iPhone 4, novém iPadu a Samsungu Galaxy S II. Na všech zařízeních fungovala bez problémů a vypadala stejně, stejným způsobem se i ovládá.

Závěr

Pokud máte rádi logické hry a chcete podpořit české vývojáře, určitě o stažení či koupi hry Escapology uvažujte. Provětrá vám mozkové závity, projít téměř 100 úrovní je zábava i na několik hodin. Je ale pravda, že by se na ní dalo mnohé vylepšit a věřím, že se nějakých změn dočkáme v některé z dalších aktualizací.

Stáhnout Escapology z Google Play

Stáhnout Escapology z App Store

Hodnocení: 7/10

Klady
  • Intuitivní ovládání skrze swipe gesta
  • Téměř 100 úrovní
Zápory
  • Hra nepočítá žádné skóre v úrovních
  • Úrovně mohly být těžší
Diskuze ke článku
R1S0
sorry ale uz ten prvy level vo videu (new york)je nelogicky... preco hore idu vsetky 4 gulicky,a dole potom uz iba spodne?
ved prekazka tam nie je ziadna,a ked su potom tie gulicky na polickach uz fixovane,tak nemali ist hore tie spodne 2....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze