Chess.com - Play & Learn: šachy proti celému světu
recenze

Chess.com - Play & Learn: šachy proti celému světu

23

Propadli jste kouzlu jedné z nejpopulárnějších deskových her, kterými jsou šachy? Nemusíte hrát jen s protivníkem u stolu a klasické šachovnice, v dnešní době si už můžete zahrát s miliony hráčů po celém světě. Stačí vám k tomu telefon či tablet s dnes recenzovanou aplikací.

Šachy jsou deskovou hrou, která vznikla v 15. století v Evropě, vychází z perské hry šatrandž. Nejde o žádnou nudnou hru, jak by se mohlo neznalým na první pohled zdát, bez dobrého strategického myšlení nemáte šanci na výhru. Máte-li rádi klasické strategické hry a šachy jste ještě nevyzkoušeli, pak máte dobrý důvod začít. Například s dnes recenzovanou aplikací Chess.com - Play & Learn.

Jak je z názvu aplikace patrné, je propojená s nejpopulárnějším šachovým portálem chess.com. Na něm je registrováno téměř 7 milionů hráčů, aktivně jich bývá v kteroukoli dobu online vždy kolem 10 - 20 tisíc, je tedy stále s kým hrát. Hrát můžete buď přes webové rozhraní nebo přes samostatnou aplikaci pro telefony a tablety. A právě o této aplikaci bude dnes řeč.

Registrace je nezbytností

Před první hrou se budete muset na tomto portálu zaregistrovat. To je zdarma, můžete to udělat během chvilky přímo v aplikaci. Registrace je nezbytná, jelikož všechny rozehrané i dokončené hry jsou uloženy na serveru, vidíte tam i vaše statistiky a podobně. Můžete tak kdykoli hrát z telefonu, tabletu či prohlížeče, vše budete mít dokonale synchronizované.

Home obrazovka

Základní menu aplikace je tvořeno ikonkami ve spodní části displeje. První je Home, což je domovská obrazovka, kde vidíte ty samé položky co v základním menu plus položku Nastavení. V nastavení si volíte mimo jiné barvu šachovnice, druh figurek či sílu počítačového protihráče.

Online mód

Druhou ikonkou ve spodním menu je "Online", což je hlavní herní mód. Přirovnal bych to ke korespondenčnímu šachu, v těchto partiích totiž nemusíte táhnout hned, stačí klidně i jednou za několik dní, záleží s jakým časovým limitem byla hra založena. Her můžete mít současně rozehráno kolik chcete, s různými uživateli. Za každou výhru, prohru či remízu se vám přičtou či odečtou body, ty reprezentují vaše šachové zkušenosti. Jsou ekvivalentem šachového ratingového systému ELO, čím vyšší číslo, tím je hráč lepší. Mimo vašich přátel můžete hrát s náhodnými uživateli a právě podle tohoto ratingu lze filtrovat méně či více zkušené hráče. Pokud byste si chtěli zahrát se mnou, má přezdívka je "czdjax".

Live mód

Jde o obdobu Online módu, s tím rozdílem, že na tah musíte reagovat okamžitě, každá hra má daný časový limit. Opět můžete hrát s někým z vašich přátel nebo si nechat náhodně vybrat protivníka. I tento mód je bodovaný, bodování je ale od Online režimu oddělené.

Hra proti počítači

Nechce-li se vám hrát proti člověku, můžete si dát partii proti počítačovému oponentovi. Na výběr máte z deseti úrovní obtížnosti, lze si i zvolit styl, jakým počítač bude hrát (ofenzivní nebo defenzivní). Hra s počítačem se nezapočítává do vašeho hodnocení. Zajímavou možností, kterou ocení hlavně začátečníci, je možnost vrácení libovolného počtu tahů zpět.

Taktický trénink

Své zkušenosti můžete pilovat i v různých šachových hádankách, které vám aplikace dává. Vaším úkolem je vždy provést správný tah či sérii správných tahů. Pokud uděláte tah špatný, můžete si zobrazit správnou odpověď či tah opakovat. Tento taktický trénink obsahuje svoje oddělené bodování. V neplacené verzi je dostupných pouze několik "hádanek" denně.

Výuková videa

Šachy se můžete učit tím, jak hrajete, sledováním partií jiných hráčů či komentovaným výkladem různých herních situací. Těchto videí obsahuje aplikace (respektive server, videa nejsou uložená lokálně) desítky, ovšem jen několik z nich můžete až do konce shlédnout zdarma. Z těch ostatních vidíte jen několikaminutovou ukázku, celé se zpřístupní až s placeným členstvím.

Ke stažení je zdarma, můžete si koupit placené členství

Aplikace je ke stažení zcela zdarma, jediné omezení je v reklamním banneru, který se v ní zobrazuje, naštěstí ale pouze v menu, při hře vás neruší. Chcete-li se reklamního banneru zbavit a zároveň získat další výhody, co server nabízí (výuku, video lekce atd, taktické hádanky), můžete si koupit placené členství. To pro běžné hraní nutné není, hodí se až když se rozhodnete, že to s šachy myslíte opravdu vážně a budete se chtít více zdokonalovat.

Stačí telefon či tablet s Androidem nebo iOS

Pro hraní vám stačí téměř jakýkoli telefon nebo tablet s Androidem či iOS. Porovnával jsem, jak hra vypadá na běžném tabletu s Androidem a na iPadu, lépe z tohoto srovnání vyšel iPad. Proč? Jelikož nemá širokoúhlou obrazovku, je na něm šachovnice (která je půdorysem čtverec) větší. U širokoúhlého displeje tabletů s Androidem je vpravo od klávesnice zbytečně mnoho nevyužitého místa.

Závěr

Aplikace Chess.com - Play & Learn, která je propojena se stejnojmenným šachovým portálem, je vaším nejlepším šachovým soupeřem pro Android a iOS. Nabízí jak hru proti počítači, tak i proti milionům hráčů z celého světa. Výhodou je, že nemusíte na tahy odpovídat hned, pokud nemáte čas, klidně stačí až za několik hodin či dní. Jakmile jednou začnete hrát, už nebudete chtít přestat, to mi věřte...

Stáhnout Chess.com - Play & Learn

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
90%
Klady
  • Možnost online hry ve dvou módech proti lidským soupeřům
  • Taktický trénink a výuková videa
  • Kvalitní počítačový soupeř s deseti úrovněmi obtížnosti
  • Korespondenční forma šachu, nemusíte táhnout hned
Zápory
  • Grafické zpracování šachovnice je pouze 2D
  • Doplňkové funkce dostupné jen s placeným členstvím
Diskuze ke článku
James
Jako zápor bych neuváděl "Grafické zpracování šachovnice je pouze 2D", protože dle mého názoru je stejně nejlepší a nejpřehlednější...
Pepé
Zobrazení 2D je rozhodně výhodou. Zobrazení 3D je v šachu dle mého názoru naprosto nekoukatelné a nepřehledné. Dále by bylo dobré uvést, že neplacená registrace umožňuje na mobilu pouze 3 tahy za 24 hodin. Alespoň v minulosti tomu tak bylo. Nevím ale, jak to je dnes, protože jsem již platícím členem :-)
kr
Dobrý den, moc by mě zajímalo, a v recenzi jsem neobjevil: lze provádět tahy kromě "tánhutí figurky po displeji" také nějak pomocí šachové notace ("c4d4")? Na menších displejích telefonů by to bylo určitě rychlejší než pomocí přesouvání virtuálních figurek, tam je někdy téměř nemožné se trefit.
Jakub
Zdravim. Mam dve otazky. Hraju teprve par minut a zatim jsem neprisel na vyznam jednoho tlacitka pri online game. Jde o dvojitou sipku uplne dole vlevo. K cemu slouzi? A jeste kdyz zakladam live game, tak k cemu slouzi zaskrtnuti moznoti Rated game? Chapu dobre, ze jde o to, jestli se bude hra zapocitavat do statistik? Dik za odpovedi mozna na primitivni otazky :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze