Dvojí metr? HTC One A9 se v USA prodává levněji a s lepší výbavou (aktualizováno)

32

Tchajwanský výrobce se dlouhodobě potýká s propady příjmů a snaží se najít cestu do kapes nových zákazníků po celém světě. Pomoci mu v tom má i nový model HTC One A9, o kterém se na internetu vášnivě diskutuje, především kvůli nápadné podobnosti s iPhonem od Applu. To však není jediné žhavé téma okolo této novinky.

To, že se v Evropě prodávají stejné smartphony jako v USA s lehce odlišnou výbavou, není nic neobvyklého. Připomeňme například smartphony z řady Samsung Galaxy S a Galaxy Note, které jsou často vybaveny odlišnými čipsety podle toho, pro jaký region jsou určeny. Většinou se však jednalo spíše o kosmetické rozdíly, neboť při reálném používání uživatelé takřka nepoznají, zda v jejich přístroji tepe čtyřjádrový Snapdragon 805 od Qualcommu nebo osmijádrový Exynos 5433 od Samsungu (například u modelu Galaxy Note 4).

Oficiální snímky HTC One A9

Stejně tak není neobvyklé, že se ceny na evropském a americkém trhu u jednotlivých zařízení liší, a to často v přepočtu i o několik tisíc korun. To, co však ukazuje HTC se svým aktuálním modelem One A9, to už zde opravdu dlouho nebylo.

V Evropě se do běžné distribuce dostane HTC One A9 s vnitřní pamětí 16 GB a 2 GB paměti RAM. Za tuto novinku v České republice zaplatíme u operátora Vodafone dle oficiálního ceníku 14 777 Kč, což je v přepočtu něco přes 600 dolarů. Obdobné ceny byly oznámeny také v Německu, Velké Británii a dalších evropských zemích a HTC si kvůli tomu vysloužilo ostrou kritiku, nejen od našich čtenářů. Pokud bychom však byli za velkou louží, celá situace by byla rázem jiná.

HTC One A9

Americká verze HTC One A9 je vybavena nejen dvojnásobnou vnitřní pamětí (32 GB), ale také 3 GB paměti RAM. Tento, na oko totožný model s lepší výbavou, nabízí oficiální obchod HTC za 400 dolarů, tedy zhruba za 9 780 Kč. Rozdíl mezi evropskou a americkou verzí s lepší výbavou tak činí 5 tisíc korun. Pokud bychom započítali také DPH, které je však v mnoha amerických státech velmi nízké či dokonce nulové, stále bychom se bavili o rozdílu bezmála 3 tisíce korun ve prospěch americké verze. Zákazníci HTC v USA mají navíc nárok na výměnu zařízení zdarma v případě rozbití displeje nebo poškození zařízení vlivem kapaliny, oxidace nebo extrémních teplotních/přírodních podmínkek.

Čím to je? Je snad evropský trh natolik specifický? Nebo snad Evropané vyloženě odmítají lépe vybavenou verzi s nižší cenou? Je jasné, že v USA stojí HTC proti velmi silné pozici Applu, ale stejná situace je v mnoha evropských zemích.

Aktualizace 2. 11. 2015

Podařilo se nám získat vyjádření oficiálního zastoupení českého HTC na toto téma. Dozvěděli jsme se tak vlastně to, že nákupní cena je po celém světě stejná a že v USA se jedná pouze o promo akci. Inu uvidíme za pár týdnů, zda zmíněná promo akce skončí. Kompletní vyjádření najdete níže.

Nákupní cena pro distributory a operátory je po celém světě stejná. Pro koncového zákazníka nastavuje cenu regionální obchodní oddělení HTC, které spravuje ceny a promo akce tak, aby odpovídaly lokálnímu trhu. Cena HTC One A9 na americkém trhu je daná velmi omezenou promo akcí pro regionální eshop a vybrané obchody s telefony HTC. Nabídka je určena pro předprodej a měla by být ukončena ve chvíli, kdy HTC One A9 dorazí k hlavním retailovým partnerům a distributorům.

Technické parametry HTC One A9

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 70,8 × 7,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 14 777 Kč
Diskuze ke článku
Pavel
To je zajímavý přístup, ale asi v usa to má být levnější iphone. Jinak ta jejich cena je tak akorát řekl bych ne jako u nás :D
Jakub
No az si ho nekdo koupi u nas za tech patnact, bude mezi mobilnima znalcema za hlupaka.. Vubec to nedava smysl. Proc si nepriplatit za nejaky model se 3GB ram a Snapdragonem 808 a nebo si jednoduse nevzit Galaxy S6? Ten je vykonostne uplne jinde.
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 24. 10. 2015 11:14
To bude asi tým že Európana sú o 1/3 bohatší ako Amici. HTC je proste mimo a ta ich nová riaditeľka to je tiež výhra... predávať mobil strednej triedy za cenu vlajkovej lode tak to chce gule...
Nuž za toto si HTC zaslúži ešte cervensie čísla...

Najhoršie na tom je ze za dementne rozhodnutia vedenia prídu o prácu tisíce ľudí ...
Hater
Už jenom z tohoto důvodu bych si HTC nekoupil! Ať zemře v pokoji. Jinak já mám ( Galaxy S6 64GB a iPhone 6S 64GB ) a každý telefon mi nabízí to nejlepší z obou světů ;-) takže nechápu nekonečný boj mezi Jablíčkáři a Androiďáky. Pěkný den!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze