Duel: HTC One mini versus Samsung Galaxy S4 mini (1. díl)

43

Po nějakém čase jsme si pro vás opět připravili srovnávací článek. Tentokrát půjde přímo o duel mezi modely, které si hrají na vlajkové lodě v malém vydání. Výběr byl vcelku snadný. Proti sobě jsme postavili HTC One mini a Samsung Galaxy S4 mini. Oba pojí displeje s úhlopříčkou 4,3 palce, kompaktní rozměry či Android 4.2. Který z nich se ukáže jako lepší volba?

Po srovnání špičkových telefonů, které jsme měli na programu letos v září, nyní klesáme v cenových kategoriích níže a zaměřili jsme se na vyšší střední třídu, ve které v současnosti operují mini verze vlajkových lodí. Jde o deriváty od HTC a Samsungu. Na úvod si oba účastníky duelu v krátkosti představíme.

HTC One mini bylo představeno v červenci 2013 a o dva měsíce později se dostalo v České republice do prodeje. Jde o odvozený model od vlajkové lodi HTC One. Vše je však zabaleno do kompaktnějšího těla se 4,3palcovým HD displejem. Telefon nás v recenzi potěšil příkladným konstrukčním zpracováním, kvalitním zvukovým výstupem či dobře optimalizovaným prostředím. Není tedy pochyb, že by HTC konečně rádo porazilo Samsung. Díky modelu One mini dostává další příležitost.

HTC One mini

Samsung Galaxy S4 mini je o něco starší. Představen byl již v květnu a začátkem letních prázdnin se dostal na pulty českých obchodů. Opět jde odvozeninu špičkového modelu, tentokrát máme samozřejmě na mysli Galaxy S4. Samsung však zmenšil displej na 4,3 palce a rázem zde máme kompaktní model. V recenzi zaujal velmi kvalitním fotoaparátem, přítomností LTE či NFC nebo slušnou výdrží.

Samsung Galaxy S4 mini

Podaří se Samsungu uhájit před HTC neporazitelnost a znovu prokáže svůj náskok, nebo bude pro Galaxy S4 mini HTC One mini příliš velkým soustem, na kterém si vyláme zuby? Na to odpoví dnes začínající duel. V první části se oba protivníci utkají ve čtyřech kolech.

HTC One mini vs. Samsung Galaxy S4 mini – srovnání

1. kolo – Rozměry a ergonomie

Na úvod této kapitoly bychom mohli hodnotit vzhled, avšak jde o značně subjektivní záležitost a jaká brzy zjistíme, oba modely mají co nabídnout. HTC One mini sází na spíše techničtější design, který na někoho může působit možná až příliš chladně. Na druhou stranu HTC nelze upřít originalitu i přesto, že One mini jde ve šlépějích velkého One. Naproti tomu Samsung nijak neexperimentoval a drží se svého zavedeného vzhledu. V případě Galaxy S4 mini je však nutno podotknout, že výsledek působí zdařile. Telefon působí v dnešní době jako velmi malý a stříbrná linka dokresluje punc luxusu. Každý model tedy v tomto ohledu míří na trochu jinou cílovou skupinu.

Pojďme ale k rozměrům, které již v duelu roli sehrají. Oba telefony mají stejně velký displej, což je pojítko, které by mohlo dávat tušit, že by se i celkové rozměry mohly takřka shodovat. Jenže to bychom se blížili ideálu. Vítězí Samsung, který je všech směrech menší. Nejmarkantnější je to při porovnání výšky, kdy je HTC o 8 milimetrů vyšší. Šířka se liší již jen o 2 milimetry a tloušťka dokonce o zanedbatelných 0,4 milimetrů. Ve prospěch Samsungu hovoří také hmotnost 107 gramů oproti 122 gramům u HTC.

HTC One mini Samsung Galaxy S4 mini
rozměry 132 × 63,2 × 9,3 mm 124,6 × 61,3 × 8,9 mm
hmotnost 122 gramů 107 gramů

Na řadu přichází kvalita zpracování. Zde si otěže převezme HTC, které vsadilo na hliník. Právě hodnotné materiály nejsou ve vyšší střední třídě často k vidění. Výhodou hliníkového krytu u HTC je nejen lepší pevnost, ale také neulpívání otisků prstů. Galaxy S4 mini je totiž obyčejný, plastový model, který je doslova magnetem na otisky prstů. Jeho výše zmíněný luxus tak může rychle vzít za své. Plastové materiály vykazují tak drobné vůle, které sice nelze takřa okem postřehnout, avšak ucho povrzávání nepřeslechne. U HTC je ticho, ať se snažíte telefon mačkat sebevíc.

První kolo uzavřeme pohodlností držení a následného odemknutí. HTC doplácí na svou velikost a menší zaoblenost. Do ruky padne dobře, přeci jen zadní kryt je prohnutý. Vše je v podstatě příjemné až do chvíle, kdy One mini odložíte a uchopíte Galaxy S4 mini. Menší rozměry a zaoblené boky přispívají k opravdu velmi pohodlnému držení. Těžko najít kompaktnější telefon se 4,3palcovým displejem.

Výsledek prvního kola pečetí umístění odemykací klávesy. One mini ji má na velmi nepraktické horní straně a kvůli každému odemknutí je nutno přehmátnout. Galaxy S4 mini zvolilo mnohem vhodnější pravý bok a klávesa je přesně tam, kam dosedne palec pravé ruky. Navíc je k dispozici díky hardwarovému tlačítku pod displejem alternativní možnost odemčení.

Po prvním kolem si cenný bod připisuje Galaxy S4 mini za kompaktnější rozměry a z toho plynoucí pohodlnější držení a celkově lepší ergonomii, a to i přesto, že má HTC hodnotnější zpracování. Pohodlnější ovládání ale dlouhodobě jednoduše oceníte více. One mini je zatím bez bodu, avšak zdaleka ještě není nic ztraceno.

Stav po prvním kole: 0 : 1

2. kolo – Zvuk

Ve druhém kole se zaposloucháme do tónů linoucích se z reproduktorů a následně i peckových sluchátek Koss, která jsme pro srovnání použili. Karty začínají být ve druhém kole rozdané již od začátku. One mini totiž tasí smrtící zbraň v podobě stereo reproduktorů, které má navíc na čelní straně kolem displeje. Nutno podotknout, že HTC objevilo ideální umístění. Galaxy S4 mini nastupuje s jedním reproduktorem na zadní straně.

Porovnání hlasité reprodukce bychom mohli nazvat sólem pro One mini. To hraje nejen hlasitěji, ale především mnohem kvalitněji. Zvuku nechybí hloubky a výšky a zcela utopeny nejsou ani středy, což je častý problém mobilních telefonů. Galaxy S4 mini nehraje špatně, dělá co může, zvuk je poslouchatelný, avšak při srovnání s One mini šanci nemá.

Druhé kolo nicméně ještě není u konce, vrháme se na porovnání zvukového výstupu do sluchátek. One mini však nepřipouští zaváhání a dravě se dere po prvním bodu. Reprodukce do sluchátek je opět velmi kvalitní i dostatečně hlasitá a subjektivně působí zvuk hutnějším dojmem než u Galaxy S4 mini, které sice opět nehraje vůbec špatně, ale výsledný zvuk postrádá silnější basovou složku.

Druhé kolo je za námi a HTC se podařilo ziskem premiérového bodu srovnat stav.

Stav po druhém kole: 1 : 1

3. kolo – Displej

Ve třetím kole se rivalové utkají na poli displejů. Úhlopříčku jsme si již několikrát jmenovali. Je shodná a činí 4,3 palce. Liší se však rozlišení. One mini vytahuje trumf v podobě rozlišení 1280 x 720 pixelů. Výsledná jemnost se tak vyšplhala na 342 PPI. Naproti tomu Galaxy S4 mini se na stejné úhlopříčce musí vystačit s rozlišením 960 x 540 pixelů a jemnost tak je jen 256 PPI. Rozdíl poznáte při blízkém pohledu, kdy je písmo na One mini vyhlazenější a pixely nevidíte.

V případě porovnání typů displeje je společným jmenovatelem slovo Super. One mini nabízí Super LCD 3 displej, Galaxy S4 mini Super AMOLED displej, oba shodně s maticí RGB. Oba displeje dokáží zobrazit 16 miliónů barev, avšak my se podíváme na podání bílé a černé barvy. Začněme tím, že displej One mini je více kontrastní a o něco lépe viditelný venku. Počtete si však na obou displejích. Bílá barva hraje ve prospěch One mini, na Galaxy S4 mini se bílá mění spíše na šedivou. Opačná situace nastává při podání černé, kdy exceluje Super AMOLED displej u Galaxy S4 mini. Jeho černá už černější být nemůže.

HTC One mini Samsung Galaxy S4 mini
úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,3 palce
rozlišení displeje 1280 x 720 pixelů 960 x 540 pixelů
jemnost 342 PPI 256 PPI

Pozorovací úhly jsou na obou telefonech naprosto skvělé, nedochází k žádnému zkreslení. Oba displeje jsou chráněny odolným sklem a závěrem zbývá dodat, že si malé plus připisuje One mini za notifikační LED diodu, kterou k displeji připočítáváme a u S4 mini, na rozdíl do jeho většího bratříčka, chybí.

Ve třetím kolem nakonec vítězí One mini a to především za jemnější displej. K jeho kladům patří i vysoký jas a skvělé podání bílé barvy. Po třech kolech se tedy reprezentant HTC ujímá těsného vedení.

Stav po třetím kole: 2 : 1

4. kolo – Výdrž

Ve čtvrtém a posledním kolem první části Duelu se oba aktéři utkají o co nejlepší výdrž na baterii. Pro účel souboje byla vybrána naše standardizovaná zkouška streamování videa v kvalitě 720p, kterou prochází všechny námi testované telefony. Oběma borcům jsme snížili jas na 50 %, připojili je k W-Fi a SIM karty přihlásili k 3G síti. Následně jsme zakázali veškerou synchronizaci a zvuk poslali do sluchátek s úrovní hlasitosti 50 %. První odpadlo One mini, uplynuly 4 hodiny a 48 minut. Ačkoliv měl Galaxy S4 mini vítězství jasné, chtěl se blýsknout a jeho výsledný čas činí 7 hodin a 38 minut. Bez deseti minut tak HTC překonal o celé tři hodiny, což je opravdu výrazný rozdíl, přitom baterie Galaxy S4 mini je pouze o 100 mAh silnější. Je důvodem AMOLED displej, optimalizace nebo jiný procesor? Těžko říci, každopádně rozdíl tu je výrazný. Pokud jsem telefony reálně používal ke každodenním činnostem, nebyl rozdíl takto markantní a i když Galaxy S4 mini vždy vydržela déle, HTC One mini nijak zvlášť nezaostávalo.

Čtvrté kolo ale nekončí, jdeme porovnat nabíjecí časy u obou modelů. Začínáme z úplné nuly a první metou je 80 %. Té jako první dosahuje Galaxy S4 mini s časem 1 hodina a 33 minut. One mini je však v těsném závěsu s 1 hodinou a 42 minutami. Úsilí se One mini vyplácí, neboť kompletní nabití na 100 % zvládá jako první za 2 hodiny a 17 minut. Galaxy S4 mini nicméně zaostává s časem 2 hodiny a 25 minut o pouhých 8 minut.

HTC One mini Samsung Galaxy S4 mini
typ baterie Li-Pol Li-Ion
kapacita baterie 1 800 mAh 1 900 mAh
výdrž (stream videa) 4:48 hodin 7:38 hodin
nabití na 80 % 1:42 hodin 1:33 hodin
nabití na 100 % 2:17 hodn 2:25 hodin

Čtvrté kolo po zásluze vyhrává Samsung Galaxy S4 mini, který oslnil svou dlouho výdrží. HTC One mini se sice snažilo ztrátu dohnat rychlejším nabíjením, ale Samsung si již cenný bod vzít nenechal a srovnává stav.

Stav po čtvrtém kole: 2 : 2

Závěr prvního dílu

První část duelu mezi HTC One mini a Samsungem Galaxy S4 mini je za námi. Po čtyřech kolech je stav vyrovnaný - 2:2. One mini si lépe vedlo při porovnání zvuku a displeje, naopak ztrácelo především v ergonomii i výdrži na jedno nabití. Pro druhý díl, ve kterém se rozhodne o vítězi, je díky vyrovnanému stavu vše otevřené. Srovnávat budeme prostředí, výkon a třeba také fotoaparát. Kdo podle vás nakonec získá nejvíce bodů a vyhraje?

Diskuze ke článku
ferd
tipujem S4 mini, lepší fotoaparát, väčší výkon...
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Naposledy upraveno: 11. 12. 2013 19:31
Super článok tešim sa na pokračovanie, inak chcel by som sa opýtať aké slúchadla KOSS (presna značka) používate a či su dostatočne dobre lebo by som chcel nejaké nove pozeral som beats ale že lepšie su KOSS že beats je len marketingova značka a za taku cenu nehraju veľmi dobre. ďakujem za članok aj odpoved :)
st15i
až k vám do redakce příjde sony xperia Z1f nezauvažovali byste nad porovnání ve trojici s těmito telefony?
readytogo
Xperia Z1f je smartfon urceny pre len japonsky trh. A este ani tam sa nepredava- operator docomo ho zacne ponukat az od 19.12. Tazko ho moze nemoze mat. Ja by som mozno pridal do porovnania bud xperiu V, lumiu 820 alebo blackberry z10.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze