Displej v touchpadu? ASUS ZenBook Pro 14 takový má

Živě z Berlína
Displej v touchpadu? ASUS ZenBook Pro 14 takový má
  • ASUS dále sází na dva displeje, osadil jimi i nový ZenBook Pro 14
  • Sekundární displej je kombinovaný s touchpadem
  • Notebook je osazen moderními procesory Intel Core 8. generace a velkými paměťmi

Mezi berlínskými novinkami od ASUSu budí patrně největší pozornost ZenBook Pro 14, který stane hned vedle ZenBooku Pro 15. Hlavním rozdílem bude samozřejmě velikost hlavního displeje, která poklesne na 14 palců, přičemž zůstává zachováno Full HD rozlišení.

Nový ASUS Zenbook Pro 14 má v touchpadu displej. Vyzkoušeli jsme, co umí

Když píšeme o hlavním displeji, není to náhoda. Výsadou modelů s přídomkem Pro je totiž sekundární zobrazovač kombinovaný s touchpadem. Ten má hned několik režimů. Může fungovat jako zcela klasický touchpad, který nebude budit dojem, že umí být i displejem. Stiskem jednoho tlačítka na klávesnici se ale vše změní.

V prvé řadě můžete mít v touchpadu rozšiřující displej. To znamená, že si zde například zobrazíte kalkulačku, ovládání multimédií (nechybí Spotify) nebo skrze touchpad rychle spustíte některé aplikace na hlavním displeji. Typicky je to v počátku to, co je nativně ve Windows 10. Jde tedy o kalendář nebo prohlížeč Microsoft Edge.

Zřejmě nejzajímavějším režimem je však sekundární displej. V okamžiku máte dole druhou obrazovku, která se chová jako rozšířená plocha klasických Windows, které i na takto miniaturním displeji můžete běžně ovládat.

I při aktivaci druhého displeje totiž plocha funguje současně jako touchpad. Plovoucím tlačítkem vyvoláte menu možností a například si spuštěný internetový prohlížeč přemístíte z hlavního 14palcového displeje na ten spodní.

Mimochodem jde o IPS panel s Full HD rozlišením a úhlopříčkou 5,5 palce. Vše je na něm skvěle čitelné. Výhody dvou obrazovek asi netřeba nějak podrobně rozebírat. Dole můžete mít například umístěné poznámky, nahoře otevřený rozepsaný e-mail. Vše navíc funguje velmi svižně.

Samotný ZenBook Pro 14 je výkonné zařízení s procesory Intel Core i5 či i7 8. generace. Ty jsou doprovázeny až 16GB operační pamětí typu DDR4 a až 1TB SSD. Na těle objevíte standardní USB-A konektor, moderní USB-C a také HDMI výstup. Notebook na baterii vydrží až 12 hodin. Cena a dostupnost v Česku zatím nejsou známy, nicméně notebook by se měl u nás v prodeji objevit v průběhu 4. čtvrtletí.

Technické parametry ASUS ZenBook Pro 14

Kompletní specifikace
Konstrukce323 × 225 × 17,9 mm, 1 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (19 201 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 8565U, , GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 000 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor70 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ4 2018, ?
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 30. 8. 2018 09:33
Tu zas dakto premýšľal ako urobiť niečo čo má Apple ale nie úplne tak aby to nevypadalo, že je to okopírované a vzniklo toto...Tieto značky nemajú vývojové oddelenie a preto im to tam navrhuje nejaký random týpek z ekonomického. V opačnom prípade by takéto niečo nepustili do sveta...

Je to blbosť tak isto ako to čo má Apple...
Zigg
Nevím proč, ale vůbec se to tam nehodí. Je to sice zajímavé řešení, ale Touchbar je o něco lepší a nebije to tak do očí....
palo
mate tam chybu v rozliseni displeja "14" (19 201 × 1 080 px)" ... 19201 by nebolo zle ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze