Chytré úložiště v Androidu 7.1 bude samo mazat staré položky

13

Výrobci do svých smartphonů instalují interní paměti se stále vyšší kapacitou. S 8 GB se setkáte jen u těch nejlevnějších telefonů a standardem se stává 16 nebo 32 GB. I tak se dříve nebo později dostanete do situace, kdy vám začne docházet volné místo. Android 7.1 snadno najde staré a nepoužívané položky, které vymaže.

Čistič úložiště, který se nachází přímo v nastavení, nabízí tři oblasti, kde můžete ušetřit místo – stahování, fotky a videa starší 30 dní nebo aplikace, které nebyly použity 90 dní. Manuálně budete moci vybrat položky, které chcete vymazat a ve spodní části rozhraní se vám ukáže, kolik tímto krokem ušetříte místa. Po potvrzení vám systém nabídne funkci Chytrého úložiště, který tento proces může dělat za vás automaticky.

Android 7.1

TIP: Google Pixel a Pixel XL oficiálně: fešáci ve dvou velikostech

Různé čističe úložiště přitom nejsou nic nového a jako samostatnou aplikaci je nabízí celá řada výrobců. V tomto případě e však zdá, že se tato drobná vychytávka dostane jako součást samotného systému na všechna zařízení, což je jednoznačně pozitivní krok.

Zdroje: plus.google.com, androidpolice.com

Diskuze ke článku
pepa
sam maže? to by udělal jen jednou a "vymazal" bych ho do koše :-D
ještě že to pujde vypnout.
DarthDominus
Pozitivní krok? No, nevím. V roce 2016 je spíše smutné, že je potřeba integrovat takovouto funkci do systému za účelem ušetření pár set MB dat -> cenový rozdíl mezi 4GB a 32GB pamětí je totiž minimální a úložiště o kapacitě 32 GB by proto mělo být naprostý standard ve střední třídě. V nižší třídě řekněme pak 16 GB (ideálně s možností připlatit si za větší úložiště) a u high-end telefonů - 64 GB a výše. Pokud by bylo i v nejlevnějších telefonech úložiště s kapacitou 16 GB (tedy nějakých 11 GB pro data a aplikace - to se ale liší od výrobce k výrobci, a je proto nutné to brát pouze orientačně) a slot na microSD kartu, pak by nějaká tato "převratná" funkce byla zcela zbytečná - dost silně totiž pochybuji, že by někdo s low-end telefonem hrál graficky náročné 3D hry (nebo více než jednu, dvě), a dokázal by tak toto úložiště zaplnit ("normálními" aplikacemi to snad ani není možné...)
DathDominus
Ještě bych rád něco dodal k samotné novince - nikdy jsem nepochopil proč podobné funkce vlastně existují? Vždyť snad není takový problém si jednou za čas projít data na úložišti (ať už HDD/SSD v PC nebo flash paměti v mobilu) a promazat nepotřebná. Nechat to za mě dělat nějaký algoritmus (ať už sebechytřejší a uživatelsky skvěle konfigurovatelný) mi přijde jako totální hloupost, která se může snadno vymstít. Navíc tato chystaná funkce na mě nepůsobí zrovna nikterak sofistikovaným dojmem - 30 dnů na videa, fotky a stažené soubory než se smažou (zřejmě bez možnosti jakékoliv konfigurace). V telefonu mám fotky a videa i přes 2 roky staré... Ano, mám je samozřejmě zálohované, ale to neplatí o fotkách a videích mladších 2-3 měsíce - zálohu totiž jen velmi zřídka provádím v kratších intervalech než jsou 2 měsíce... A představte si, že tuto funkci omylem aktivujete nebo bude dokonce v systému defaultně aktivovaná (a vy o tom nebudete vědět) a pak ztratíte důležitá data...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Predpokladám, že o pokročilom nastavení môžeme len snívať, že áno?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze