CATS: Crash Arena Turbo Stars
recenze

CATS: Crash Arena Turbo Stars

Smrtelně nebezpečné kočičky

ZeptoLab neusnul na vavřínech a vedle proslulé série Cut the Rope přichází i s novými nápady. Ty si však zachovávají skvělé zpracování a prvotřídní grafiku. Jejich nový titul CATS nás zavede do nebezpečného světa zabijáckých vozidel, která řídí roztomilé kočky.

CATS: Crash Arena Turbo Stars – videorecenze

Nová hra od tvůrců Cut the Rope se svým zpracováním v žádném případě svůj původ nezapře. Už z obrázků v obchodě je patrné, že si tady na prezentaci dal někdo ohromně záležet. Na prvním místě je tak vynikající (a dosti barevná) grafika, ale nechybí ani další tradiční prvky tohoto studia, mezi kterými nad ostatní vystupuje obsazení roztomilých postav. V tomto případě se nejen do názvu, ale i za volanty vloudily kočky. Ty vás nechtějí přimět k úsměvu, ale spíše přejet svým vražedným strojem.

Vzpoura koček

CATS je zkratkou pro Crash Arena Turbo Stars a ve své podstatě představuje rébus. Ač se to tak na první pohled nezdá, dostanete do rukou jednoduchý nástroj, ve kterém se snažíte poskládat co nejuniverzálnější řešení. Hra přichází se slibným předpokladem, ale zároveň varovným znamením. Tím prvním je stavba vlastních bitevních vozidel, nad čímž ale visí otazník v podobě automatizovaných soubojů.

Roztomilé kočičky mají skryté destruktivní touhy, což je ale ve spojení s krásně barevnou grafikou a milými animacemi velmi úsměvné a vlastně jsem ani neměl pocit, že hraji násilnou hru. Mnohem více než o soubojích je však titul o stavbě vozidla. Při ní se rozhodne, zda stanete na stupních vítězů, či nikoliv. Možností je mnoho, ale jsou výrazně omezeny díly, které se vám dostanou do rukou. Jistě si dovedete představit, že je to celé silně prorostlé free-to-play modelem.

Vražedný design

Základem každého designu je tvar karoserie. Ten už v sobě nese body pro umisťování dalších dílů, ať už to budou zbraně, kola nebo další doplňky. Všechny části se pyšní vlastními statistikami a některé dokonce vybízí k určitým kombinacím. Konkrétní motorová pila může být například účinnější na určitém typu karoserie. Od začátku ale musíte mít v hlavě nějaký nápad. Jak chcete své protivníky přemoci? Pokusíte se je otočit na střechu a pomalu provrtat?

Můžete si také držet odstup a střílet po nich raketometem. Zajímavou technikou je rovněž vjetí na nepřátelské vozidlo, čímž se většinou dostanete z dosahu jeho zbraní, a užití otočné pily. Užitečné jsou i doplňky v podobě otáčivého zvedáku či stlačeného vzduchu apod. Má to ale jeden háček – postavit naprosto univerzální vozidlo je neuvěřitelně obtížné. Vždy se najde někdo, na koho váš design neplatí. A v tom je právě onen zmiňovaný rébus. Snad jen škoda, že si návrhy aut není možné ukládat a při každé změně o starý návrh přijdete.

Jste zařazeni do určité skupiny hráčů, ze které se snažíte postoupit výše. Toho docílíte tak, že jich většinu porazíte najednou s jediným vozidlem. Čeká vás tak mnoho zkoušení, kdy jediná změna může způsobit, že najednou prohrajete s protivníkem, kterého jste dosud poráželi. A má to i další háček, na který dříve či později narazíte – nikdy nemáte stejnou výchozí pozici, protože někteří hráči prostě budou mít lepší vybavení.

Dokonalé nestačí

Prokletím velké části free-to-play her je nevyvážený multiplayer. Může se vám stát, že postavíte dokonalé vozidlo, ale stejně s ním prohrajete. Jednoduše proto, že vás nepřítel odpálí jedinou ránou z děla, proti čemuž se nejde bránit. Ve skupině budou hráči na podobné úrovni, ale vždy se najde někdo, kdo bude mít výbavu o několik úrovní dál. Buď měl velké štěstí, nebo do hry nějaké ty peníze nasypal. A s tím prostě musíte počítat, pokud sami platit nechcete.

Ohromnou úlevou je absence energie. Veškeré mikrotransakce se točí okolo dokupování prémiové měny, za kterou si odemykáte truhly s vybavením. Ty se jinak otevírají, po vzoru Clash Royale, několik hodin. Ve výsledku mi ale tento systém vyhovuje, protože pokud nechci hrát hodiny v kuse, vystačím si i bez placení.

Závěr

Nová hra od ZeptoLab je velmi příjemným překvapením. Získala si mě pro nekompromisní zpracování i variabilitu při navrhování vlastních vozidel. Zásadním nedostatkem je samozřejmě free-to-play model, který bez placení zásadně omezuje vaše možnosti a zvýhodňuje platící hráče. I tak ale máme před sebou povedenou hru, která se u mnoha hráčů stane trvalkou a já sám tuším, že u ní asi ještě chvíli vydržím, což se vždy nestává.

Stáhnout CATS: Crash Arena Turbo Stars

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
85%
Klady
  • perfektní zpracování
  • líbivá grafika
  • variabilita návrhů
  • kompetitivní systém skupin
Zápory
  • omezující free-to-play model
  • chybí ukládání návrhů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze