Carbon 1 MK II je nejlehčím 6" telefonem na světě s monokokem z uhlíkových vláken

2
Carbon 1 MK II je nejlehčím 6" telefonem na světě s monokokem z uhlíkových vláken
Fotografie: Carbon
  • Displej chrání sklo Gorilla Glass Victus
  • Zařízení váží pouhých 125 gramů a chlubí se tloušťkou 6,3 milimetrů
  • Karbonový monokok lze velmi snadno recyklovat

Karbon neboli uhlíková vlákna se díky svým vlastnostem, jako je nízká hmotnost či vysoká tuhost, běžně využívá v leteckém odvětví, kosmonautice nebo automobilovém závodním průmyslu. U telefonů se však zpravidla setkáváme nanejvýš s karbonovými pláty, a to jen v případě opravdu luxusních kousků. Důvod je přitom vcelku prostý. Nevýhodou uhlíkových vláken je totiž schopnost blokovat rádiové vlny, což je v případě telefonů vcelku zásadní handicap. Německé společnosti Carbon Mobile, která strávila pět let zkoumáním a vývojem uhlíkových vláken, se však povedlo tuto zdánlivě nezdolatelnou překážku odstranit.

Jejich první smartphone s názvem Carbon 1 Mark II, který je zároveň prvním smartphonem na světě s monokokem z uhlíkových vláken, váží pouhých 125 gramů a má tloušťku 6,3 milimetrů. Telefon navíc disponuje relativně velkým 6" AMOLED panelem s poměrem stran 18:9 a rozlišením 1 080 × 2 160 pixelů, jenž kryje nejnovější ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Technologie, díky které je smartphone možné normálně používat, tedy volat a mít připojení k internetu, společnost nazývá HyRECM (Hybrid Radio Enabled Composite Material). Proces, který obnáší poměrně sofistikované výrobní postupy, v roce 2017 trval 3 hodiny. Nyní se však výrobce hrdě chlubí tím, že jej dokázal optimalizovat tak, aby zabral pouze 30 minut. Zajímavostí telefonu také je, že díky konstrukci/monokoku z (převážně) uhlíkových vláken je možné zařízení velmi účinně recyklovat a karbon proměnit zpět na surový materiál.

Dojem z velmi originálního smartphonu vyloženě nekazí (na druhou stranu ale ani nenadchne) hardwarová výbava, která čítá 12nm procesor Helio P90 či 8 GB RAM typu LPDDR4X. Úložiště o velikosti 256GB je typu UFS 2.1 a k dispozici je rovněž slot pro microSD kartu. Zařízení má jít do prodeje s Androidem 10, ale přislíbena je také aktualizace na Android 11 v druhém čtvrtletí letošního roku. Výrobce dále slibuje dva roky bezpečnostních záplat a velkých aktualizací. Baterie má vzhledem k tloušťce kapacitu pouze 3 000 mAh, z 0 na 50 % by se tak měla nabít za půl hodiny.

Kromě podpory LTE je z konektivity k dispozici Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC nebo GPS, GLONASS či Galileo. K biometrickému rozpoznání uživatele slouží čtečka otisků prstů na zádech, kde najdeme také dvojici 16Mpx snímačů o světelnosti f/2.0.

Carbon 1 MK II

Pokdu chcete být originální, můžete si Carbon 1 předobjednat za 799 eur (zhruba 21 tisíc korun) přímo ze stránek výrobce carbonmobile.com. Zařízení půjde do prodeje již ke konci tohoto měsíce.

Technické parametry Carbon 1 MK II

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 74 × 6,3 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,01" (1 080 × 2 160 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P90, CPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 21 000 Kč
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Konečně něco zajímavého a taky užitečného. Ta odolnost a váha by mě lákala...
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Tohle zapadne v propadlišti dějin :)
Když to srovnám s Pixelem 5, který má o 26g více a 1000mAh v baterii navíc, tak v tom nevidím nic zas tak zvláštního.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze