iPhone 5 bude mít 9ti pinový konektor a vyšší displej (aktualizováno)

Uvedení nového iPhonu se blíží a už na podzim by mělo být jasno, jak se vůbec tento nový model iPhonu bude jmenovat a jak bude vypadat. Podle informací, které postupně vyplouvají na povrch, bude mít iPhone větší displej s jemnějším rozlišením a dle specifikací nového systému iOS 6 také 9-pinový konektor.

Aktualizováno 8.8.2012

Podle serveru Apple.pro a některých obrázků, by nový iPhone 5 měl být tenčí, než se doposud myslelo. Jeho tloušťka by měla být 7,6 milimetrů. Zdroj dále poukazuje na to, že zbylé rozměry budou 123,83 milimetrů na výšku a 58,47 milimetrů na šířku. Ohledně dotykového displeje jsou informace již delší dobu neměnné, stále se počítá s úhlopříčkou 4 palce. Vzrůst by mělo i samotné rozlišení, které by mělo být velmi atypické, a to 1136 x 640 bodů. Displej by tak měl být proporcionálně vyšší a vejít by se na něj mělo 5 řad ikonek v menu. Poslední zmínkou, která se objevuje i ve specifikacích nové verze systému iOS 6, je přítomnost nového 9-pinového (tedy nikoliv 19ti pinového) konektoru. Nový konektor tak bude podstatně menší, oproti dnes používanému 30-pinovému konektoru.

Původní informace z 26.6.2012

Pokud si vezmete do ruky jakýkoli jiný telefon než iPhone, tak na něm s téměř stoprocentní jistotou najdete microUSB konektor. Stačí pak mít jednu nabíječku, či jeden datový kabel a víte, že oboje bude s vaším telefonem kompatibilní. Společnost Apple si ale myslí něco jiného. Prakticky už od svého založení jde svou vlastní cestou, ve svých kapesních hudebních přehrávačích, telefonech a tabletech používala dlouhé roky 30ti pinový konektor. To se téměř stoprocentně letos změní. Vše nasvědčuje tomu, že nový iPhone bude mít konektor znatelně menší.

To, že se nedávno objevily na internetu snímky a videa krytu pravděpodobného nového iPhonu, už jistě víte. Je na něm jasně vidět, že spodní dokovací port je menší. První dohady mluvily o tom, že půjde o port typu Thunderbolt, jaký můžete znát z Macbooku. Skutečnost ale bude, zdá se, jiná, protože serveru Techcrunch nezávisle na sobě potvrdilo několik výrobců, že je ve výrobě 19ti pinový port. Proč Apple opustil osvědčený 30ti pinový konektor? S největší pravděpodobností proto, že díky menšímu konektoru ušetří i něco místa v samotném telefonu, a toto místo pak může využít pro něco účelnějšího.

Pro uživatele to znamená nepříjemnost v tom, že stávající příslušenství pro 30ti pinový konektor už k novému iPhonu nepřipojí. Dá se ale předpokládat, že se co nevidět po uvedení telefonu objeví nějaká oficiální nebo neoficiální redukce.

Vítáte zmenšení konektoru u nového iPhonu? Nebo byste v něm raději viděli standardní microUSB?

Zdroje: techcrunch.com, unwiredview.com, pocket-lint.com, pocket-lint.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
Steel
Jednoznačně mikro USB, Apple chce být za kazdou cenu originální. V případě konektorů to jenom škodí.
Mire
Nezlobte se, ale kdyz vezmu do ruky libovolny iphone/ipad, vsude vidim ten stejny konektor. To vam vadi? U samsung telefonu mate microUSB, ale u tabletu... jakysi samsung zmetek. Ale to je v poradku, ze?
anawarr.cz
apple je jako autista, který nevnímá okolí a pořád si jde svoji cestou. to co bylo dříve průkopnické, je teď brzdou. nekompatibilita se staršími iphony a standardy mezi výrobci ho zabije

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze