Bluetooth - dokáže více než myslíte!

Bluetooth nebo-li modrý zub. Pro každého z Vás jistě známá a užitečná věc. Říkáte si, že až na posílání dat a hraní her s nim v mobilu více nedokážete? Po přečtení tohoto článku zjistíte, že umožňuje mnohem víc...

Myslíte si, že víte co je a co dokáže Bluetooth a už Vás nemá co překvapit??? V tomto článku se o „modrém zubu“ dozvíte spoustu nových věcí.

Bluetooth - dokáže více než myslíte!

Každý z Vás už asi slyšel toto slovo a pokud Váš telefon Bluetooth i podporuje, tak ho jistě i používáte. Přesto jsem si pro ty, kteří tuto technologii ještě moc neznají připravil článek. Ale určitě překvapím i ty, kteří si myslí, že o této technologii vědí vše.

Slovo Bluetooth v doslovném překladu znamená „modrý zub“ (pokud někoho překvapil název v úvodu). Jedná se o technologii, která dokáže bezdrátově spojit dvě různá zařízení (PC, mobilní telefon, v poslední době i některé MP3 přehrávače), která jsou poté schopna spolu komunikovat a posílat data, kontakty apod.

Jediným „konkurentem“ je starší IrDA (infraport). Funguje sice na jiné technologii, ale účel je podobný. IrDA je ale pomalejší a má menší dosah, musíte proto mít zařízení hodně blízko u sebe (30 cm) a v přímé viditelnosti.

Tak základ bychom si už řekli, ale jedná se skutečně jen o základ, díky Bluetooth se totiž také objevilo mnoho nových pojmů, tak se na ně pojďme blíže podívat.

Bluetooth - dokáže více než myslíte!

Spárování: vytvoření partnerského vztahu na dvou různých zařízeních podporujících Bluetooth (na obou zařízení se musí zadat stejný PIN)

Bluejacking: Jednoduchá a běžná činnost, kterou určitě používáte, jen ji neznáte pod tímto názvem, nepotřebujete mít zařízení ani spárované. Pomocí Bluejakckingu můžete posílat data, kontakty, vizitky a hrát hry. Pro tyto funkce nepotřebujete žádné speciální programy, stačí když Váš telefon technologii Bluetooth podporuje. V nastavení telefonu si nastavíte i jméno, jaké se zobrazí na druhém zařízení (kam odesíláte).

Bluetracking, Bluebugging a Bluesnarfing narušují soukromí a jsou v ČR zakázány!

Bluetracking: dokáže sledovat pohyb osoby se zapnutým bluetooth. Všechny zařízení s Bluetooth mají unikátní adresu (něco jako IP adresa), která se při sledování využívá. Standardně má sice Bluetooth dosah pouze okolo deseti metrů, ale s použitím speciálních senzorů a antén je možné spárovat zařízení i na vzdálenost jednoho kilometru. Proto je již sledování osoby reálné.

Bluebugging: jedná se o zasílání příkazů do Bluetooth zařízení. Potřebujete k tomu speciální programy, a proto tuto funkci využijete jenom s telefony s OS. Díky Bluebuggingu je možné telefon na dálku vypnout, nebo si z něj zavolat atd. Telefon s Bluetooth je možné i odposlouchávat.

Bluesnarfing: Toto už je složitější věc. Zasahujete tím do soukromí uživatele a je to státem zakázané. Pokud chcete tuto akci provádět, potřebujete na to už speciální programy. Proto tuto funkci využijete pouze v mobilech s operačním systémem. Pomocí programů si můžete podívat na kontakty, záznamy v kalendáři, měnit nastavení, posílat SMS, údajně i dokonce volat a to vše bez vědomí majitele.

Pokud některé z těchto věcí použijete, je to sice zakázané, ale teoreticky by Vás nikdo neměl mít jak odhalit.

A jaký je závěr?Příště si raději rozmyslete, jestli necháte Bluetooth pořád zapnuté, nebo jestli ho raději vypnete, nikdy totiž nevíte, co se může dít za Vašima očima.

Pokud se chcete o bluexxxx dočíst více, můžete tak učinit na českém fóru, které se touto problematikou zabývá - www.bluejacking.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze