Samsung Galaxy J3 (2016)
recenze

Samsung Galaxy J3 (2016)

A co detaily?
30

Vymyslet a realizovat projekt designově povedeného smartphonu s příjemným poměrem ceny a výkonu je stále dosti vzácné. Své o tom ví i Samsung, který v tomto segmentu nikdy zrovna nezazářil. Reputaci by si rád vylepšil dnes testovaným modelem Galaxy J3 (2016), který nabídne zajímavý mix funkční výbavy s cenou pod 5 tisíc korun.

Sehnat reprezentativně vyhlížející a kvalitní telefon za slušnou cenu není ani dnes nic jednoduchého. Výrobci se často předhánějí nabízenými funkcemi, avšak ty často plní roli pouze „papírových taháků“. Samsung sice vždy byl ve střední třídě úspěšný, ale více z pohledu prodejů než opravdu proto, že by nabízel maximum za nabízené finance. Lidé se raději přiklonili k osvědčené značce a to, že to jde někde i lépe, nechali být. Dnes tu máme další pokus zaujmout ve střední třídě. Galaxy J3 (2016) nabídne na pohled vcelku průměrnou výbavu, cenovka 5 tisíc korun však napovídá, že se na ničem nešetřilo a byly dosazeny pouze kvalitní komponenty. Jak je tomu ovšem doopravdy, prozradí dnešní blesková recenze.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Technické parametry Samsung Galaxy J3 (2016) Dual SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce142,3 × 71 × 7,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016, 4 999 Kč

Obsah základního balení: nic navíc

  • mobilní telefon Samsung Galaxy J3 (2016)
  • synchronizační kabel
  • adaptér do sítě
  • peckový headset
  • záruční list, manuál
Samsung Galaxy J3 (2016)

Design a konstrukční zpracování: nuda v Brně

První, co vás na telefonu logicky zaujme, a to ve všech cenových relacích, je design. Ve střední třídě nikdo neočekává zázraky, o to více může výrobce překvapit. No a přesně to se Samsungu s modelem Galaxy J3 (2016) nepovedlo. Designová linka kopíruje standard, který se vleče už od svého času špičkového modelu Galaxy S II. Design byl v té době opravdu zajímavý, mluvíme ovšem o době 5 let nazpět. Ohraná písnička se rozezní ihned, jakmile telefon vybalíte z krabice. Na pohled nic zajímavého, a to jak zepředu, tak také z boku a zezadu. My ale začneme postupně.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Přední části se snaží dominovat displej, leč trochu neúspěšně. 5palcový panel zabírá zhruba 68 % přední části, což není žádná výhra. Rámečky po bocích displeje jsou ještě v rámci mezí, horší je to však s prostorem nad a pod displejem. Zde tedy Samsung místem rozhodně nešetřil. Nad displejem nalezneme kromě obligátní sestavy v podobě sluchátka a senzorů také čelní kameru pro videohovory, samozřejmě nechybí ani logo výrobce.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Také v prostoru pod displejem se žádné překvapení neodehrálo. Nalezneme zde jak hardwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, tak také dvojici nepodsvícených senzorů. Trochu nepochopitelně se domovské tlačítko zúžilo na nezbytné minimum, což nejenom že nepůsobí efektně, ale je to i vcelku nepraktické. To, že se v domovském tlačítku nenachází čtečka otisků prstů, není ani nutné připomínat, ale jistota je jistota.

Bočnice telefonu, a to včetně hardwarových tlačítek, jsou plastové. Ano, opět žádné překvapení. Samsung se snažil alespoň po vzoru Galaxy S6 rám v půli prohloubit, což má vytvářet zajímavý efekt. Tedy alespoň na první pohled v tiskových materiálech. Jakmile však Galaxy J3 (2016) uchopíte, pochopíte, že kromě snahy o designový pokrok zůstalo vše při starém. Rám se ani nesnaží tvářit jako chromovaný, s hliníkem by si jej spletl snad jen člověk s pár dioptriemi navíc.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Pokud se vám prozatím nelíbila kritika designu novinky, dále ani nečtěte. Dostáváme se totiž k nejsmutnější části, a to té zadní. Zadní kryt je snímatelný a jedná se o ten nejtenčí kus plastu, co jsme kdy viděli. Bohužel i kvalita v nás vzbudila velké obavy. Kryt lze ohnout téměř jako papír a na jeho výrobu se dle našeho názoru použil ten nejobyčejnější plast. Kryt postrádá perforování a chybí mu jakákoliv povrchová úprava. Není lesklý, není však ani matný. Otisky se tedy na zadním krytu hemží jako zákazníci při startu prodeje nových iPhonů před Apple Storem. Bohužel na zadním krytu ulpívá i mastnota, a tak kryt během pár minut působí jak u několik let starého smartphonu: zanedbaným dojmem, zkrátka „na hulváta“.

Bude to znít až komicky, ale i přes všechny zmíněné nedostatky nabídne novinka od Samsungu velmi pevnou konstrukci. Při snaze telefon jakkoli ohnout a vyloudit tak nepříjemný skřípavý zvuk se Galaxy J3 (2016) tváří jako betonová cihla. Nehne se ani o milimetr a nepříjemné zvuky také nezaslechnete. Je to až k nevíře, uvidíme však, co se s tím udělá pár sejmutí zadní skořepiny.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Případné majitele jistě potěší tloušťka. Ta se zastavila na hodnotě 7,9 milimetru, což je příjemná hodnota. V tomto segmentu nepřekvapí ani hmotnost, která činí 138 gramů.

Pokud se nespokojíte s námi testovanou tmavě modrou variantou, telefon se bude nabízet i v odstínech zlaté a bílé. Suma sumárum, Samsung Galaxy J3 (2016) bohužel vypadá jako variace na několik let starý smartphone téže společnosti a nezaujme ani použitými materiály. Situaci vylepšuje jen zázračně kvalitní konstrukční zpracování.

Líbilo se nám:

  • kvalita konstrukčního zpracování
  • malá tloušťka
  • přijatelná hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • zastaralý design
  • pouze plastové materiály
  • výrazné rámečky okolo displeje

Displej: Super, AMOLED, Super AMOLED

Produkty značky Samsung se ve vyšších cenových patrech mohou pochlubit kvalitními zobrazovači. Naštěstí i dnes recenzovaný zástupce nižší střední třídy nezklamal a my tak můžeme poprvé udělit pochvalu. 5palcový displej nabídne klasické HD rozlišení, potěší ovšem technologie Super AMOLED, která dělá displej živější, barevnější a zkrátka tak nějak více líbivější. U TOP modelů bychom samozřejmě komentovali to, že displej působí možná až moc jako omalovánky, v tomto segmentu nás však displej oproti konkurenci zaujal. Živé podání ocení většina zájemců a i kdyby ne, v menu je možné barvy umírnit, stejně jako u dalších Samsungů se Super AMOLED displeji. Jemnost displeje činí 294 pixelů na palec, což je přesně ta hodnota, kdy lidské oko přestává vnímat rastr. Tedy, vytrénované oko ještě mírné nedokonalosti odhalí, při běžné vzdálenosti je však ohraničení pixelů neviditelné.

Samsung Galaxy J3 (2016)
Displej nás potěšil

Zamrzí, že displeji zcela chybí oleofobní vrstva. Prst tedy po ploše neklouže, spíše naopak. Pohyb není úplně příjemný, zvyknout se na to však dá. Samsung se nechlubí ani odolným sklem, předpokládáme však, že alespoň částečně tvrzené sklo displeje nabízí. Pochválit musíme maximální jas. Ten dokonce v přímém srovnání překonává i některé vlajkové lodě – o pohodlné čtení na přímém slunci se obávat nemusíte. Samsung do prostředí navíc integroval „Režim Venku“. Ten po dobu 15 minut zvedne maximální jas ještě přes povolenou hranici a displej je tedy opravdu extrémně jasný a skvěle čitelný za jakýchkoli situací.

Dodáme, že Samsung neimplementoval žádné funkce, které by zjednodušily ovládání větší úhlopříčky, a chybí rovněž notifikační LED dioda, což trochu kazí celkově velmi dobrý dojem.

Líbilo se nám:

  • syté barevné podání
  • možnost přizpůsobení odstínu displeje
  • výborný jas displeje

Nelíbilo se nám:

  • chybí notifikační LED dioda

Baterie a výdrž: den a půl jistotou

Uživatelsky vyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 600 mAh. Její výdrž neohromí, přesto se na dva dny dostanete vcelku bez problému, a to především díky velmi průměrnému výkonu. V testu výdrže jsme za den vyřídili zhruba desítku hovorů, komunikovali skrze instant messenger a pořídili několik snímků.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Samozřejmě jsme také využívali internetový prohlížeč a velmi zřídka GPS. V takovém případě jsou dva dny reálné, ale běžně stejně budete pro jistotu nabíjet každý večer. Pokud totiž kupříkladu budete GPS využívat na delší cestu, večer vám zbude zhruba 25 až 35 % baterie, což je na další den již poměrně limitní hodnota. Co se týče výdrže streamování videa, dostali jsme se na hodnotu 7 hodin a 29 minut. Na 80 % se Samsung dobije během 1 hodiny a 47 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších 39 minut.

Líbilo se nám:

  • reálná dvoudenní výdrž
  • možnost výměny baterie

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení

Zvuk: střílím to od boku

Samsung Galaxy J3 (2016) nabídne pouze jeden hlasitý reproduktor, který je umístěn na zádech. Vzhledem k jejich poměrně plochému povrchu je reproduktor při položení na podložku odstíněn, což může způsobovat problémy například se zkreslením. Reproduktor je ale naštěstí poměrně hlasitý a výrazný, a tak příchozí notifikace s největší pravděpodobností nepřeslechnete. Kvalita výstupu pak působí poměrně syrovým dojmem. Pro běžné posluchače bude postačovat, avšak absence basů a „plechovost“ náročnější posluchače dozajista odradí. Výstup do přibalených peckových sluchátek je kvalitnější, ale stále se bavíme jen o průměrných výsledcích.

Líbilo se nám:

  • dostatečná maximální hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • umístění hlasitého reproduktoru
  • plechové podání

Hardware a uživatelské prostředí: klasika podle Samsungu

Že jsme v nižší střední třídě, napoví už samotný procesor, v tomto případě čtyřjádrový Spreadtrum Communications SC8830 s taktem 1,5 GHz. Jako grafický akcelerátor zde figuruje Mali-400. Samsung Galaxy J3 (2016) nabídne 1,5 GB paměti RAM (pro uživatele je dostupná polovina) a v závislosti na verzi 8 nebo 16 GB interní paměti. U nás se běžně prodává varianta s podporou Dual SIM a 8 GB, kde pro uživatele běžně zůstane dostupných zhruba 4,4 GB. Příjemným benefitem Dual SIM varianty je to, že nabídne trojici slotů, tedy dva na microSIM karty a jeden na microSD kartu. Nejedná se tedy o hybridní slot, kde se uživatel musí rozhodnout, co má v jeho případě přednost. Nepříjemné je snad jen to, že pro výměnu SIM karet je nutné vyjmout také baterii. Paměťovou kartu však vložíte i za chodu.

Výsledky benchmark testů

Aby Samsung ještě trochu vykompenzoval mizivou kapacitu úložiště, nabízí jako dárek 100 GB úložného prostoru na OneDrive zdarma. Jak je na tom ale novinka po výkonnostní stránce? Dle očekávání, tedy velmi průměrně. To dokazuje i výsledek testu AnTuTu, kde Galaxy J3 (2016) získal 26 105 bodů. Výkon by se dal rozdělit do dvou částí. Pokud s telefonem provádíte jednu věc (například píšete SMS, anebo prohlížíte internet), vše je na pohled idylické. Telefon krásně vykresluje animace, chod je plynulý a ani nadstavba TouchWiz telefon nikterak neomezuje. Jakmile se ale pustíte do multitaskingu, případně vám dochází volné místo, projeví se odvrácená stránka. Náročné animace jsou na telefon již moc, vše je rázem trhané. V takovém případě pomůže jen pročištění paměti RAM, případně odinstalace nepotřebných aplikací. Data některých aplikací lze uložit na paměťovou kartu a můžete tak ulehčit chodu samotného systému.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Jsme přesvědčeni, že zrovna na paměti by se nemělo šetřit ani u nižší střední třídy. Cena lze stáhnout různými faktory, například horšími materiály, anebo fotoaparátem. Bohužel, nízká paměť je vždy strašákem, který se dříve či později stejně projeví na plynulosti chodu zařízení.

Líbilo se nám:

  • dostatečná paměť RAM
  • částečná optimalizace TouchWizu

Nelíbilo se nám:

  • záseky při zatížení
  • minimální interní paměť

TouchWiz na scénu

Uživatelská nadstavba pro nás nebyla překvapením – Samsung sáhl po osvědčené klasice TouchWiz. Ta je stále velmi náročná na paměť, a tak Samsung osekal některé možnosti, například již zmíněné režimy pro snazší ovládání jednoruč. Ponechal však obchod s motivy (schématy) a také speciální režimy, konkrétně Snadný režim a Soukromý režim. Z dalších funkcí bohužel postrádáme například odemknutí dvojitým poklepáním nebo inteligentní pohotovostní režim.

Ukázka uživatelského prostředí

Líbilo se nám:

  • prostředí působí uceleným dojmem

Nelíbilo se nám:

  • chybí nadstandardní softwarové „vychytávky“

Fotoaparát: na momentky

Pokud se zaměříme na fotoaparát, ten je dle papírových specifikací poměrně schopný: rozlišení 8 Mpx, možnost autofokusu a přítomnost přisvětlovací LED diody. Kvalita snímků však spadá do průměru. Chválit můžeme poměrně věrné zachycení barev a rychlé ostření, čip má však problémy s protisvětlem. Pokud nepoužíváte stativ, nepotěší ani kvalita makro snímků. Ostření bohužel trvá příliš dlouho. Co se týče ostrosti, snímky většinou vypadají dobře jen na malém displeji, a proto je i zde důležité zajistit ideální světelné podmínky. Pak jsou výsledky alespoň ucházející.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Video lze nahrávat v rozlišení až 1 280 × 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a jeho kvalita je lehce nadprůměrná. Potěšilo nás, že se video nezasekává a poměrně věrně reprodukuje barvy. Přední kamera, která nabídne rozlišení 5 Mpx, je dostačující jak pro videohovory, tak i na fotografování vaší maličkosti. Hodně se pak povedlo prostředí aplikace. To se opírá o prostředí dospělejších smartphonů od Samsungu, takže nechybí ani vychytávka v podobě předního přisvícení i bez dedikované přisvětlovací LED. Pokud tedy fotografujete selfie, displej se na okamžik rozsvítí na maximum a tím ji nahradí. Snímky se zapnutým přisvětlením jsou pak logicky příjemnější na pohled. Dodáme, že ani Galaxy J3 (2016) nechybí režim rychlého spuštění aplikace fotoaparát, kdy stačí dvakrát stisknout domovské tlačítko.

Líbilo se nám:

  • věrné barevné podání
  • režim rychlého spuštění
  • přisvětlení selfie snímků za pomocí displeje

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší ostření
  • horší makrosnímky
  • ztráta detailů při záznamu ve tmě

Konektivita: LTE a Dual SIM...

Co se týká konektivity, Samsung nabídne jak HSPA, tak také rychlé LTE (včetně všech tuzemských frekvencí) a samozřejmě Wi-Fi. Nechybí nízkoenergetické Bluetooth 4.1, avšak chybí podpora NFC. Z dalších funkcí můžeme vyzdvihnout podporu Dual SIM. Infračervený port novinka nenabízí.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • Dual SIM
  • nízkoenergetické Bluetooth

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC
  • chybí infračervený port

Jak se povedl?

Samsung Galaxy J3 (2016) nás bezesporu překvapil, avšak nejen v pozitivním, ale také negativním smyslu. Bohužel, design a použité materiály nepříjemně, stejně tak jsme rozčarováni z nízké interní paměti, což bohužel nezachrání ani podpora paměťových karet microSD. Naopak radost Samsung udělal displejem. Ten je téměř perfektní a v nižší střední třídě bude tak kvalitní zobrazovač hledat dosti marně. Displej nabídne příkladné pozorovací úhly, barevné podání je možné korigovat a jas je oslnivý. Jednotlivé pixely jsou již téměř neznatelné, každopádně kdyby Samsung nasadil Full HD rozlišení, klidně by mohlo jít o panel špičkového smartphonu z vyšší střední třídy.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Jen kvůli displeji si však novinku zřejmě kupovat nebudete. Samsung tedy ještě přidává podporu Dual SIM a LTE. Hezké, avšak stále si nejsme jisti, jestli to je dost za 5 tisíc. Za tuto cenu je totiž konkurence v mnoha ohledech dále, o čemž se přesvědčíme nyní.

Konkurence

Jedním z prvních konkurentů může být Xiaomi Mi4, které se aktuálně vyprodává za cenu okolo 5 tisíc. Za ně dostanete smartphone s 5palcovým Full HD displejem, 2 GB paměti RAM a 16GB interní pamětí. Potěší i kvalitní fotoaparát, zklame naopak neúplná podpora LTE. Dalším konkurentem je LG Zero, které nabídne kovové zpracování, 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a 2 050mAh baterii. Dalším konkurentem je Huawei P8 lite, který za cenu 5,5 tisíce nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a 2 GB operační paměti RAM.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Pokud vám vyhovuje větší displej, nabízí se Meizu M2 note, které za 4,5 tisíce nabídne 5,5palcový Full HD displej, 2 GB operační paměti a 13Mpx fotoaparát. Konkurencí s operačním systémem Windows 10 Mobile je pak Lumia 650. Ta nabídne 5palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát a také 16GB paměť. Cena je však bohužel trochu vyšší, konkrétně 6 tisíc.

samsung-galaxy-j3-2016
Klady
  • téměř perfektní Super AMOLED displej
  • podpora LTE a Dual SIM
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • ucelené uživatelské prostřdí
  • podpora paměťových karet microSD
  • přisvětlení selfie snímků
Zápory
  • zastaralý design
  • použité materiály
  • průměrné fotoaparáty a HD videokamera
  • cena neodpovídá kvalitě
  • absence NFC
  • záseky při zatížení
  • minimální interní paměť
Diskuze ke článku
David Novotný
David Novotný
Máte tam pár chybiček - Lumia 650 má 8Mpx fotoaparát, nikoliv 13Mpx. Dále má Lumie 16GB interní paměti, nikoliv 8GB.

Jinak mobil docela obyčejná nižší třída za plus mínus odpovídající cenu. Třeba nějaké Lenova však nabídnou více.
Jodan
Jodan
Samsung Galaxy SII Neo :D
Lenovak
Prosím vyjde v dohľadnej dobe recenzia na Lenovo Moto G??
Marduvh
Ukázky z fotoaparatu by nebyly?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze