LG Smart Wine
recenze

LG Smart Wine

Jediný svého druhu
11

Působí jako zjevení z jiného světa. LG Smart Wine je totiž telefon tzv. véčkové konstrukce a navíc rovněž smartphone s operačním systémem Android. Má dotykový displej, ale současně také klávesnici s obřími tlačítky. Zvládá instalaci nových aplikací či her a také sítě LTE, avšak stojí zhruba tři a půl tisíce korun. Jde o povedený kousek?

LG Wine Smart

V dnešní době jsme si již všichni zvykli, že takřka není na výběr. Při nákupu nového telefonu tak volíme dle výrobce a velikosti daného zařízení. Doby rozmanitých konstrukcí jsou nenávratně pryč, zdálo se. Z ničeho nic se však na českém trhu objevil telefon, po kterém mnozí léta volali: smartphone se všemi svými výhodami a současně klasickou klávesnicí, na kterou stále někteří nedají dopustit. Jak takový pokus od LG dopadl, se dozvíte v dnešní bleskové recenzi jeho véčkového modelu Wine Smart.

Technické parametry LG Wine Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce117,7 × 58,7 × 16,6 mm, 143 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 800 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:20 hodin
Dostupnostzáří 2015, 4 990 Kč

Design a konstrukce: elegantní dlouhán

Z dnešního pohledu nemůžeme LG Wine Smart upřít jistou dávku originality. Na první pohled totiž poznáte, že jde o jiný telefon, než který pravděpodobně máte v kapse. Například už jen tím, že zvenčí nevidíte žádný displej, což je první menší neduh. U telefonu véčkové konstrukce by se vnější notifikační displej jistě hodil.

V zavřeném stavu vypadá nové véčko poměrně nenápadně

Telefon je velmi příjemný do ruky, za což mohou dobře zvolené materiály. Výrobce sáhl po imitaci kůže, která vypadá velmi zdařile a současně plní i ochrannou funkci telefonu. Současně s tím nehrozí, že by vám véčko vyklouzlo v zavřeném stavu z ruky. Pohodlí při držení pak zajišťují také rozměry 117,7 × 58,7 × 16,6 milimetrů. Zarazí asi šířka, která je nezvykle malá, a tloušťka, která je naopak netradičně velká. O mnoho tenčí však véčko už z principu být nemůže. I přesto však LG Wine Smart krásně schováte do jakékoliv kapsy a ničemu nevadí ani 143gramová hmotnost, kterou by rozhodně nikdo nehádal.

Po otevření se z LG stane pořádný dlouhán

Véčková konstrukce má však i svá úskalí. V zavřeném stavu máte krásně malinký telefon, jenže po otevření si výšku můžete přibližně vynásobit dvěma. Otevření je lepší provádět oběma rukama, neboť pokud využijete známou techniku vklínění palce mezi obě části telefonu, hrozí, že vám vyklouzne a navíc poměrně značně namáháte nepříliš bytelně se tvářící kloub. Vždy je to nicméně nutné udělat manuálně, mechanického pomocníka bychom u levného modelu hledali marně. Po otevření se z véčka stane doslova obr, a to kvůli relativně velkému displeji i rozměrné klávesnici s nevídaným počtem tlačítek.

LG Wine Smart

Velikost telefonu může demonstrovat fakt, že pokud si přiložíte sluchátko k uchu, budete mít spodní část poměrně daleko pod bradou. Jak již možná tušíte, obsluha takového dlouhána nebude snadná a výrobce navíc telefon patřičně nevyvážil. Pakliže si jej chytnete pohodlně tak, abyste obsloužili celou klávesnici, budete cítit, jak se lehce překlápí. To samozřejmě není nic, o co byste stáli. Je tudíž nutné lehce přehmátnout, čímž docílíte lepší stability, ale utrpí pohodlí při ovládání.

Celé tělo je samozřejmě plastové a tu a tam zaslechnete menší povrzávání. Zdá se, že snad LG zapomnělo, jak vyrábět telefony, na kterých jsou pohyblivé části. Nicméně máme před sebou low-endový model, kterému lze i něco odpustit.

Líbilo se nám:

  • příjemné materiály
  • pohodlné držení

Nelíbilo se nám:

  • konstrukce poplatná nižší třídě
  • při otevření je špatně vyvážený
  • nebezpečné otevírání jednou rukou

Displej: takhle už prosím ne

Véčková konstrukce si patrně vyžádala vyšší náklady a muselo se šetřit na jiných místech. Co však nikdo nechtěl, jsou úspory na displeji. Úhlopříčka 3,2 palce dnes nikoho neohromí, zejména když prostoru kolem displeje je ještě poměrně dost. Neuchvátí ani rozlišení 480 × 320 pixelů, které nás vrací do minulého desetiletí. Jinými slovy počítejte s tím, že na displeji rastr uvidíte, na což jste si již možná odvykli.

Displej nepatří ke chloubám telefonu

Snad ještě horší je však technologie displeje. Použitý TFT TN panel má mizerné pozorovací úhly a při sebemenším naklonění dochází k inverzi barev či nečitelnosti. Značné problémy má Wine Smart také s ostrým sluncem, a to i při nastavení nejvyššího jasu. Ten navíc lze regulovat jen ručně – automatika chybí. Naznačili jsme, že je displej dotykový. Reakce na dotyk jsou shodné s jinými telefony v segmentu nižší třídy. Výhodou zůstává, že je displej stále chráněn a prakticky jej nelze rozbít.

Výše jsme naznačili chybějící vnější displej. V zavřeném stavu tak nevíte, kdo vám právě volá a takřka nic nezjistíte. O pouze malou informovanost se stará informační LED dioda v levém spodním rohu v zavřeném stavu. Ta zeleným poblikáváním upozorňuje na zmeškané události. Bohužel nelze nijak nastavit a interval mezi probliknutím je zhruba 10 vteřin, což nám přijde příliš. Snadno zmeškanou událost přehlédnete.

Líbilo se nám:

  • poměrně velký displej

Nelíbilo se nám:

  • nízké rozlišení displeje
  • mizerné pozorovací úhly displeje
  • hodil by se alespoň malý vnější displej

Klávesnice: to je ale tlačítek

Na dnešních telefonech se mnohdy setkáváme sotva se dvěma klávesami, LG Wine Smart jich však nabízí 29! Po prvním otevření si možná položíte otázku, nač jich je ve spodní části tolik. Přítomnost kruhového tlačítka pro pohyb do čtyř základních směrů je nasnadě, stejně tak potvrzovací tlačítko uprostřed. Jelikož v telefonu bdí Android, nemůže chybět ani trojlístek tradičních kláves s trojúhelníčkem, kolečkem a čtvercem. Svým způsobem je nezbytná i přítomnost zeleného a červeného sluchátka, stejně jako korekční klávesy C.

Na klávesnici se píše velmi pohodlně

Jenže LG se rozhodlo, že vám ovládání zkusí usnadnit a přidalo ještě další čtyři jednoúčelové klávesy. Dostalo se tak na tlačítko pro vstup do kontaktů, zpráv, fotoaparátu a pak na klávesu s hvězdičkou, které můžete přiřadit libovolnou funkci. Níže se již nachází klasický blok alfanumerických kláves.

LG Wine Smart

Co je skutečně nutné pochválit, je zpracování klávesnice. Tlačítka jsou velká, rozestoupená a ideálně zdvihnutá. Každý stisk zřetelně cítíte. Nechybí ani bílé podsvětlení klávesnice, které lze vypnout, případně nastavit délku podsvětlení.

Přítomnost velkého počtu tlačítek lze částečně obhájit. Ovládat LG Wine Smart sice lze třeba i jen výhradně přes dotykový displej, avšak příliš pohodlné to není. Kompletní ovládání je možné i přes klávesnici, jen je to o něco pomalejší. Například pro stažení horní informační lišty postačí dlouze přidržet klávesu s hvězdičkou.

Líbilo se nám:

  • po všech směrech pohodlná klávesnice
  • regulovatelná délka podsvětlení

Nelíbilo se nám:

  • příliš mnoho různých tlačítek

Zvuk: příjemné překvapení

Hlasitý reproduktor najdete na zadní straně vedle fotoaparátu. Na první pohled to vypadá, že se Wine Smart chlubí dvěma reproduktory, avšak aktivní je pouze průduch napravo od fotoaparátu. Ten nás mile překvapil nejen svou hlasitostí, ale i poměrně kvalitním podáním zvuku, kde je patrný alespoň částečný důraz na hloubky. V balení dostanete od výrobce pecková sluchátka. S ohledem na jejich nekvalitu je ale doporučujeme používat maximálně pro účely handsfree, neboť jim nechybí mikrofon. Skrze 3,5mm jack konektor na pravém boku se po připojení alespoň průměrných sluchátek dočkáte kvalitního výstupu. Umístění to však není nejšťastnější.

Líbilo se nám:

  • slušně hrající hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: nabíjení dvakrát týdně

Zadní kryt je odnímatelný a do těchto prostor se vydáte vždy, když budete chtít vyměnit například paměťovou kartu. To je možné bez vyjmutí uživatelsky vyměnitelné baterie. Naopak microSIM karta se vkládá až pod ní. Její kapacita 1 700 mAh příliš neohromí, ale díky nevelkému výkonu a především malému displeji to bohatě stačí. Při nijak náročném využívání dosáhnete takřka čtyřdenní výdrže a i pokud si navyknete býti stále on-line, vydrží telefon dva dny v zápřahu.

Ve výdrži přehrávání streamovaného videa v kvalitě 720p se LG Wine Smart dostalo na solidních 9 hodin a 30 minut. Úplné nabití dodávanou nabíječkou pak trvá 2 hodiny a 20 minut.

Líbilo se nám:

  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • slušná výdrž

Hardware: šetřilo se všude

Po hardwarové stránce uspokojí LG Smart Wine jen ty méně náročné uživatele. Výrobce vsadil na čtyřjádrový procesor Snapdragon 210 s taktem 1,1 GHz. Operační paměť má velikost 1 GB a zhruba polovina zůstává pro uživatele volná, což je poměrně dobrý výsledek. Do dob dávno minulých vás navrátí i interní paměť, jejíž velikost dosáhla pouze 4 GB. Po prvním zapnutí na vás navíc zbude jen něco málo přes 1 GB. Naštěstí jsou podporovány až 32GB paměťové karty, na které lze přesouvat i aplikace. Samotný výkon není díky nízkému rozlišení displeje špatný a například v benchmarku AnTuTu telefon dosáhl na téměř 19 tisíc bodů.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • dostatek operační paměti

Nelíbilo se nám:

  • velmi malá interní paměť

Uživatelské prostředí: známý Android ve velkém

Pokud jste poslední dobou měli tu čest s nějakým telefonem od LG, který měl Android, budete i tady jako doma. Vše totiž zajišťuje Android ve verzi 5.1 Lollipop. Nechybí pohotovostní obrazovky, informační lišta se zástupci nebo naposledy spuštěné aplikace. Prakticky se jeví možnost nechat zavřít veškeré aplikace ve chvíli, kdy telefon zavřete. Tuto možnost však samozřejmě lze vypnout. Dostalo se také na pohybové čidlo a displej telefonu se dokáže otočit o 90°. U véčka to ale příliš využívat asi nebudete. Možná snad jen pro snadnější prohlížení fotografií.

Dříve bylo velmi populární zvedat hovory jen tím, že jste véčko otevřeli. Na to s tímto LG zapomeňte. Jelikož venku chybí displej, zvedali byste hovory naslepo. Po otevření se tedy rozsvítí displej a vy hovor teprve pomocí zeleného sluchátka přijmete. Kvalita zvuku při hovoru je zcela standardní a ani protistrana si nestěžovala, že by nás slyšela hůře.

Tvorba textu zaujme především ty z vás, kteří nedáte dopustit na klasickou klávesnici. Píše se na ni vskutku pohodlně a vhod může přijít i slovník T9. Překvapivě ale nechybí ani dotyková klávesnice v režimu na výšku či na šířku. Psaní na displeji rozevřeného véčka je však vrcholně nepohodlné.

Samotné prostředí jakoby již nebylo připraveno na telefon s nízkým rozlišením displeje. Všechny popisky jsou až neuvěřitelné velké. Také některé aplikace mají problém se „na displej vměstnat“. Optimalizace prostředí se ale jinak během testování jevila poměrně dobře. Všechno, co nainstalovalo LG, funguje korektně. Nesetkali jsme se ani se sekáním. Naopak poměrně často nám padaly doinstalované aplikace typu benchmarků, k čemuž u jiných telefonů dochází skutečně zřídkakdy.

Líbilo se nám:

  • dobře optimalizované prostředí
  • snadný režim

Nelíbilo se nám:

  • Android jakoby již nepočítal s malým displejem
  • občasné pády doinstalovaných aplikací

Fotoaparát: nic než pořízení snímku

LG Wine Smart samozřejmě nepostrádá integrovaný fotoaparát. Počítat však musíte s poměrně nízkým rozlišením 3,2 megapixelů. Zcela zapomenout musíte na automatické ostření nebo snad přisvětlovací LED diodu. Výrobce dokonce zcela vybrakoval aplikaci fotoaparátu a v nastavení se skrývá jedna jediná možnost, kterou je změna poměru stran při fotografování. Rozlišení 3,2 megapixelů je k dispozici pro poměr 4:3. Pokud preferujete širokoúhlé snímky, budete se muset spokojit se 2,8 megapixely.

Prostředí fotoaparátu a jeho velmi skromné možnosti nastavení

Kvalita fotografií je spíše špatná. Už při snímání scény vidíte obrovský šum a pomalé obnovování obrazu. Za dobrých světelných podmínek lze pořídit poměrně slušný snímek, který však trpí slabými detaily a nepříliš věrným barevným podáním. S ubývajícím světlem se z fotografií stávají mazanice. Dostalo se sice i na čelní kamerku, ale její VGA rozlišení ji předurčuje pouze pro videohovory.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Čelní VGA kamerka se pro selfie rozhodně nehodí

Záznam videa není problém, avšak stropem je velmi nízké rozlišení 800 × 480 pixelů při 29 snímcích za vteřinu. Pro přehrání krátkého videa na displeji telefonu to stačí, ale nikde jinde nemá cenu výsledný záznam pouštět. Nízké rozlišení a celková špatná kvalita záznamu sledování silně znepříjemňuje.

LG Wine Smart (testovací video) – 480p, 29 FPS

Nelíbilo se nám:

  • nulové možnosti nastavení
  • nízká kvalita fotografií i videa

Konektivita: LTE potěší

V případě konektivity si LG Wine Smart vede poměrně dobře. Nechybí Wi-Fi, které by však mohlo být citlivější a v místech se slabším signálem často a rádo zkouší vaší trpělivost s neustálým odpojováním a opětovným připojováním. I véčko může posloužit pro navigaci, neboť nechybí GPS společně s GLONASS, přičemž fixace polohy je svižná. Dostalo se i na Bluetooth 4.1, nicméně největší radost máme z přítomností sítí LTE včetně podpory všech u nás využívaných pásem. Možná si říkáte, k čemu může být tato technologie na tomto typu telefonu dobrá. My odpovídáme, že rychlé připojení se hodí vždy. Ať už posíláte e-mail s přílohou, načítáte fotky ze sociálních sítí nebo čtete zprávy. Základní aplikace pro sociální sítě či zprávy se totiž ovládají i na menším displeji díky klávesnici pohodlně.

Internetový prohlížeč

Svižný je i připravený webový prohlížeč, kterému nedělají zásadnější problémy ani běžné webové stránky. S ohledem na displej je však lepší volit mobilní verze.

Líbilo se nám:

  • přítomnost LTE
  • svižný prohlížeč

Závěrečné zhodnocení: není pro každého

LG Wine Smart je osamocený voják v poli. Mnozí by jej možná mohli nazvat cestovatelem v čase, který se do naší doby přenesl z minulosti. V současné době totiž nemá žádnou konkurenci, která by se mu mohla zpříma postavit. Bohužel to není výhoda, ale spíše nezbytná nutnost, která mu může proklestit cestu alespoň k několika málo uživatelům.

LG Wine Smart

Véčko s Androidem je totiž kombinace, po které sice mnozí volají, avšak dost možná přichází příliš pozdě. Většina uživatelů si již zvykla na smartphony s Androidem a ti, kteří i nadále využívají například klasické Nokie, osloveni patrně nebudou. Wine Smart je na ně zbytečně chytré a možné i nesmyslně drahé, byť jej pořídíte zhruba za 3 500 Kč, což opravdu není závratně moc.

Za vynaloženou částku obdržíte líbivý telefon, který by si své místo mohl najít především v dámských kabelkách. Ve výbavě potěší odladěný systém, pohodlná klávesnice či podpora sítí LTE. Naopak je nutné skousnout nepříliš kvalitní displej, jen opravdu základní výkon a fakt, že fotoaparát je spíše do počtu.

Konkurence

Již výše jsme naznačili, že konkurence pro LG Wine Smart chybí. Na trhu není žádné jiné chytré véčko, a tak se můžeme podívat jen na to, co můžete získat za částku 3 500 Kč. Nabízí se například etalon své třídy v podobě Vodafonu Smart prime 6, který za 3 200 Kč poskytne mnohem kvalitnější displej, větší výkon či lepší fotoaparát. Alternativou se systémem Windows 10 Mobile pak může být Microsoft Lumia 550, která opět tasí lepší displej i fotoaparát a přidává větší interní paměť. Mějte však na paměti, že nejde o véčka, ale o klasické smartphony s velkými dotykovými displeji.

Vodafone Smart prime 6 a Microsoft Lumia 550
lg-wine-smart
Klady
  • originální design - véčko
  • příjemné materiály
  • pohodlná klávesnice
  • slušná výdrž
  • poměrně dobře optimalizované prostředí
  • podpora LTE
Zápory
  • nekvalitní displej
  • Android "nepočítá" s tak malým displejem
  • nekvalitní fotoaparát
  • nízké rozlišení u záznamu videa
  • v otevřeném stavu špatně vyvážený
Diskuze ke článku
fghujhga
To vubec nevypadá zle
Dan
Bude recenze na LG K10?
Majk
Za véčko palec nahoru,a ta výdrž mě taky celkem překvapila na takovou malou baterii. Jiank HW je HW tady nevadí že to je LowEnd ale kdyz MS vyrábí mobily jen stímto HW a dělá znich prémiové zboží to je k pláči xD viz L650 a L550, snap210 mají mít ty 4xx Lumie.... L550 aspon snap410 a 1GBG , L650 span 610 a 2GB nebo nějakéá šestistovku a vyšší lumíě pak nějaký snap800 a 2+ GB
Michal Šandor
Michal Šandor
Osobní zkušenost,
varuji před koupí. Telefon je velmi ale opravdu velmi křehký. Cca po 14 dnech odešel display, a záruku neuznali. I když na telefonu nebylo ani škrábnutí, uzavřou to tím, že jste s ním tvrdě zacházeli.
Display tedy odešel pravděpodobně zavíráním véčka......a to by tento typ telefonu vydržet měl :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze