CUBE1 V54
recenze

CUBE1 V54

Když se rádi díváte
6

Nový telefon značky Cube se snaží přinést zajímavou kombinaci výbavy a příznivé ceny. A daří se mu to. Za 3 500 Kč nabídne pár překvapivých vlastností, které jsou v dané třídě raritou. Třeba kovovou konstrukci, hezký design nebo kvalitní HD displej. Jak si novinka vede v praxi a nemá za danou cenu nějaké mouchy? To odhalíme v naší recenzi.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Cube1 V54

Kompletní specifikace
Konstrukce143,5 × 70,3 × 8,1 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,33 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnost, 3 490 Kč
Cube1 V54

Design a konstrukce: odlesk vyšší třídy

První pozitivní moment přijde ještě před zapnutím telefonu. Kovový rámeček působí luxusně, stejně tak i tloušťka 8,1 mm. Zadní skořepina má sice plastové provedení, ale textura připomínající textil to nedává na první pohled moc znát a telefon díky ní navíc neklouže. Čočka zadního fotoaparátu lehce vystupuje nad okolní povrch. Je však opatřena krycím okružím, takže se sklo nedotýká podložky. Bohužel je k sehnání pouze bílá varianta, která nemusí vyhovovat všem. Hmotnost 140 gramů už v ruce trochu poznáte.

Je to jeden z těch telefonů, co vypadají dražší, než jsou.

Další zajímavostí ohledně designu je přesun microUSB na horní stranu, kde se nachází hned vedle 3,5mm jacku. Čelní strana je pak vedle displeje osazena třemi senzorovými tlačítky, která nejsou podsvícená, ale vibrují. Nad displejem jsou přítomna čidla jasu a blízkosti, zatímco notifikační dioda bohužel chybí, což je častá nectnost levných telefonů. Boční tlačítka jsou umístěna jako obvykle, takže se dají dobře nahmatat i stisknout.

K dokončení popisu ještě nahlédněme pod zadní kryt, který navzdory uživatelské odnímatelnosti drží opravdu pevně. Nachází se zde vyměnitelná baterie s kapacitou 2 100 mAh, dvojice slotů pro SIM velikostí mini a micro a také pro paměťovou kartu microSD.

Líbilo se nám:
  • kovový rám na bocích
Nelíbilo se nám:
  • plastová záda

Displej: slušný standard

IPS panel s rozlišením 1280 × 720 bodů má úhlopříčku 5 palců, což určuje jeho jemnost 294 PPI. Vzhledem k ceně mu není moc co vytknout. Při extrémních úhlech sice barvy utíkají do šeda nebo do žluta a maximální jas by jako obvykle mohl být o něco vyšší, ale jinak příjemnému pokoukání nic nebrání. I minimální jas je příjemně nízký za úplné tmy. Navíc si můžete pohrát s teplotou barev a dalším nastavením v menu. Chybí však doplňkové funkce typu probouzení poklepáním nebo odolné krycí sklo, které se objevuje i u takto levných telefonů.

Cube1 V54
Líbilo se nám:
  • kvalita a rozlišení
Nelíbilo se nám:
  • absence pokročilých funkcí

Zvuk: jako obvykle

Hlasitý mono reproduktor hraje opravdu hlasitě, ale to je jeho jediné pozitivum. Tradičně zcela postrádá basy a na maximální hlasitost už zvuk trochu deformuje. Naopak relativně dobře hrají dodávaná špuntová sluchátka. Zvuk při telefonování pak má pouze průměrnou kvalitu.

Líbilo se nám:
  • přibalená sluchátka
Nelíbilo se nám:
  • hlasitý reproduktor nehraje kvalitně

Baterie: nabíječku do tašky

Uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 100 mAh, což by podle výrobce mělo znamenat pohotovostní výdrž až 320 hodin, tedy skoro dva týdny. Zázrak se nicméně nekoná, to by telefon musel být po celou dobu v offline režimu a s vypnutým displejem. V praxi spíše počítejte s obvyklou jednodenní výdrží, při používání dvou SIM karet se zřejmě nevyhnete nabíjení už v podvečer.

Nepřesvědčivé výkony podtrhuje i výsledek redakčního testu, při němž přehráváme streamované video s rozlišením displeje s 50% jasem a 50% hlasitostí ve sluchátkách. Při této aktivitě se baterie vybila po necelých sedmi hodinách.

Dalším neduhem levných telefonů bývá pomalé nabíjení. Zde nabití na 80 % trvá 2 hodiny 10 minut, o půlhodinu déle si pak počkáte na 100 %.

Cube1 V54
Líbilo se nám:
  • vyměnitelná baterie
Nelíbilo se nám:
  • slabší výdrž

Hardware: brzdí v rozletu

MediaTek MT6735 znamená čtyři jádra na frekvenci 1,33 GHz, což na provoz prakticky čistého Androidu dostačuje bez větších potíží. Problémy přicházejí až s velikostí pamětí. 1 GB RAM je na hraně pro pohodlné používání a nezřídka se vám tak stane, že prohlížeč musí znovu načítat stránku, zatímco jste si někam „odskočili“ při jeho používání.

Velikosti pamětí nepotěší, nejnovější Android naopak ano.

Totéž platí o vnitřní paměti: z 8 GB zbude 4,25 GB. Není to tak hrozné, některým přístrojům zbývají méně než tři, ale i tak to není žádná sláva. Máte-li potřebu instalovat desítky aplikací nebo hrát nejnovější hry, pak už tušíte, že to není přístroj pro vás. Přesun aplikací na paměťovou kartu (až do kapacity 32 GB) sice funguje, ale ne vždy a ne u celé aplikace./p>

Benchmark AnTuTu a jeho výsledky.
Nelíbilo se nám:
  • málo RAM i vnitřní paměti

Prostředí: skoro čistý Android 5.1

Je potěšující, že i u tak levného smartphonu už najdete Android 5.1, což značí, že levná produkce dohání zpoždění za dražšími zařízeními. Druhý pozitivní fakt je, že se jedná prakticky o čistý Android bez nadstavby. Tedy to záleží na chuti každého konzumenta – chybí sice fíčurky jako ovládání gesty a další, na druhou stranu systém běží hezky svižně a zabírá relativně málo paměti, které je zde nedostatek. Na telefon v průběhu testování dorazila menší aktualizace, jak to ale bude s povyšováním na další verze Androidu je ve hvězdách.

Android 5.1 bez vylepšování.

Když mluvíme o softwarové výbavě, musíme zmínit ještě dárečky, které o zakoupení asi nerozhodnou, ale rozhodně potěší. Konkrétně jde o šestiměsíční zkušební verzi ESET Mobile Security a čtvrtletní předplatné elektronické verze časopisu 100+1.

Nabídka dárků netrvá věčně.
Líbilo se nám:
  • čistý Android

Fotoaparát a videokamera: jak asi čekáte

I sám výrobce přiznává, že 13 Mpx vzniká interpolací z 8 megapixelů, alespoň že autofokus a přisvětlovací LED dioda jsou neošizené. Vepředu je situace stejná – 5 Mpx znamená ve skutečnosti 2 Mpx. Počty megapixelů možná zachraňují prodeje, ale nikoli samotné fotografie. Není to ale vyložený průšvih, kvůli kterému by telefon dostal nálepku nevyhovující.

Ukázkové snímky. Telefon hůře a pomaleji ostří a má náchylnost k přepalům. Předposlední snímek je ze tmy, poslední z předního fotoaparátu.

Podobně je na tom video. 1280 × 720 bodů při 30 FPS se nesnaží předstírat, že je Full HD. Stejně i tak postrádá detaily.

Cube1 V54 – testovací video, 720p, exteriér

Nelíbilo se nám:
  • nízká kvalita snímků

Konektivita: stydlivé LTE

Jako obvykle se musíme ptát po podpoře LTE, respektive jednotlivých pásem. Zde se jedná o B1/B3/B7/B20, tedy frekvence 2100/1800/2600/800 MHz. To není v českých podmínkách problém, tedy s jedním velkým ALE: nesmíte chtít datovat u Vodafonu, který používá také frekvenci 900 MHz.

Zbytek konektivity je zcela obvyklý. Máme tu FM rádio s RDS, Wi-Fi b/g/n nebo Bluetooth 4.0. GPS telefon umí, ale na GLONASS se nedostalo. Na rychlosti fixu nebo ochotě „udržet signál“ to ale poznat není.

Líbilo se nám:
  • umí LTE
Nelíbilo se nám:
  • chybí frekvence pro Vodafone

Zhodnocení: dělá dojem, ale jen ten první

Podobných telefonů se v poslední době vyrojilo celkem dost. Na jednu stranu vypadají skoro zázračně, když za danou cenu lákají například na kovový rám, HD IPS displej nebo vysoké počty megapixelů u fotoaparátů. Cube k nim naštěstí tak úplně nepatří. Nepotěší malou hodnotou pamětí, na druhou stranu, pokud hledáte hezky vypadající telefon s kovovým rámem a solidním displejem, který navíc nestojí moc, může být zajímavým kandidátem. Konkurence je však i v této oblasti silná.

Cube1 V54

Konkurence

Další telefon za 3,5 tisíce s kovovým rámem se jmenuje Oukitel U2. Má o něco horší displej. Asus Zenfone GO sice není kovový a chybí mu LTE, zato má větší RAM. Za 3,5 tisíce také můžete mít novou Microsoft Lumii 550 s Windows 10 Mobile, která má přibližně stejné parametry.

cube1-v54
Klady
  • nízká cena
  • slušný displej
  • kovový rámeček
Zápory
  • málo RAM i vnitřní paměti
  • neumí 900 MHz u LTE
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 30. 1. 2016 08:01
Škoda té baterie, to je velký problém. Ale u Cube1 to je skoro vždy.
jan
To je hnus uz jen z tech fotek je videt jakej to je kram. Palec dolu
Eduardo
Pani, viem ze je to stranka o mobiloch, ale prosim nabuduce vyberajte telefony, ktore nas mozu niecim zaujat. Niektore mobili nestoja za zmienku. Ved u kazdeho vyrobcu sa da najst nieco zaujimave. Tento telefon je urazkou mobilnej technologie.
mrtvá žížala
vazena redakce, cinanu s daleko lepsimi parametry a ne prestrelenou cenou je vagon, inspirace je k mani treba na alixpress.com , tak proc vybirate totalni odpad ? todle nema cenu ani litr ! verim ze kdybych v indii prosel nejake mobilni kramky, ze to tam nenajdu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze