Cube1 S9
recenze

Cube1 S9

Polochytré hodinky s kamerou
20

Toto je bezesporu zvláštní kousek mezi hodinkami. Snaží se tvářit jako chytré, ale Android Wear to není. Snaží se tvářit jako luxusní, ale cena je příznivá. A umí toho hodně, například pořizovat snímky, ale také velmi málo. Ptáte se, jak je to možné? Na to odpoví následující recenze.

Chytré hodinky jsou pro mnohé synonymem pro Android Wear, popřípadě Apple Watch. Je tu však ještě jedna velká skupina, která chce také říci své slovo. Tou jsou menší výrobci, kteří sázejí na vlastní software. A to je přesně případ i Cube1 S9. Má to svá pozitiva, jako je třeba cena pod třemi tisíci korun, ale bohužel také negativa.

Cube1 S9

Technické parametry Cube1 S9

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 14 × 9 mm, 63 g, konstrukce: ?, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 1,22" (240 × 204 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), video: 176 × 144 px, 6 FPS
Chipset
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 32 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor250 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnost, 2 999 Kč

Design a konstrukce: nevypadají špatně

Vzhledově se hodinky nijak zásadně neliší od středního proudu dnešní produkce. Sázejí na kruhový tvar, který zdůrazňuje poměrně masivní rámování displeje. Displej ale tvar pravidelného kruhu nemá – ve spodní části se nachází seříznutí, s jakým přišlo například Moto 360. I zde se v tomto prostoru nachází čidlo jasu. Tělo hodinek je vyrobeno z hliníkové slitiny, je lesklé černé a vůbec nepůsobí levným dojmem. Zdali je jeho zpracování vkusné, na to si už musíte udělat názor sami. Ten můj soukromý je, že trochu ubrat nikdy nezaškodí.

Jediné tlačítko, které na hodinkách naleznete, je na pravém boku. Ale pozor, není to na obvyklém místě „v čase tři hodiny“, ale o něco níže. Tam, kde je obvykle u hodinek korunka, je schována miniaturní čočka fotoaparátu. Je to sice obyčejné VGA, neboli 0,3 Mpx, ale i tak je to v tomto segmentu zajímavá výbava.

První seznámení. V balení naleznete kromě hodinek také dobíjecí kolébku, kabel a nabíječku.

Spodní strana hodinek je z plastu a je ke kovovému tělu přišroubována čtyřmi miniaturními šrouby. Vedle pinů pro nabíjecí kolébku tu nalezneme i čidlo tepové frekvence a také neobvyklý reproduktor. Pásek si můžete vyměnit podle svého uvážení, standardně jsou hodinky dodávány s černým koženým páskem se stříbrnou kovovou sponou.

Hodinky nepůsobí vůbec špatně, a to i přes fakt, že stojí asi polovinu toho, co konkurence s Android Wear. Majitelé „skutečných“ hodinek určitě mohou mít výhrady, ale rozhodně se nejedná o plastovou záležitost z tržnice.

Za co však půjdou body dolů, je chybějící certifikace IP. Návod pouze nespecificky uvádí „Voděodolnost: ano“, ale chybí konkrétní rozsah krytí. Nelze tedy předpokládat, že by hodinky přežily ponoření do vody nebo nějakou důkladnější sprchu. To je škoda, protože tento kousek elektroniky bývá přeci jenom vystaven rizikům více než třeba mobil.

Pár detailů.
Líbilo se nám:
  • kovové tělo
  • kožený pásek
  • zajímavá výbava
Nelíbilo se nám:
  • negarantovaná odotěsnost
  • příliš výrazný design

Displej: žádná sláva

Jako displej použil výrobce dotykový 1,22 palce velký IPS zobrazovač s rozlišením 240 × 204 bodů. Ten už bohužel působí, že se na něm šetřilo. V první řadě jde o technologii – hodinkám by mnohem lépe slušel OLED displej, který by umožňoval zobrazení času trvale. Takto musíte neustále rozsvěcet displej. To jde navíc jenom bočním tlačítkem a ne poklepáním nebo gestem, takže to brzy začne být otrava.

Cube1 S9

Rozlišení mohlo být větší. Jednotlivé body sice nejsou vidět, ale i bez podrobného zkoumání si všimnete zubatých okrajů při zobrazování zaoblených objektů. Při pohledu z boku barvy mírně mění odstín do šedé. Maximální jas určitě mohl být větší a nezbyde vám, než si hodinky na přímém slunci clonit rukou.

Jako ochranné sklo se zde používá něco, co výrobce označuje jako „Nano glass“. Žádné škrábance se při běžném používání na skle nevyskytly.

Nelíbilo se nám:
  • malý displej
  • moc zapuštěný
  • horší vlastnosti

Zvuk: sluchátko na ruce

Jak jsme si řekli o pár odstavců výše, na hodinkách najdeme také reproduktor, který nebývá příliš obvyklý. Spolu s integrovaným mikrofonem ho využijete hlavně při hovorech. K hodinkám totiž můžete připojit telefon, a to hned dvěma způsoby: buď prostřednictvím aplikace, jak si povíme dále, a pak také jako bluetooth zařízení. Hovor se pak přesměruje do sluchátka na hodinkách, kde ho můžete přijmout nebo odmítnout.

Cube1 S9

Reproduktor je překvapivě hlasitý, ale třeba na rušnější ulici už si budete muset přikládat hodinky k uchu. Stejně tak mikrofon k ústům. Celé to působí trochu neohrabaně, možná i komicky, ale kdo ví, třeba si někdo takový způsob telefonování oblíbí.

Líbilo se nám:
  • přítomnost reproduktoru a mikrofonu
  • vysoká hlasitost
Nelíbilo se nám:
  • horší zvukové podání

Baterie a výdrž: obvyklý den

Výrobce hodinky osadil akumulátorem Li-Pol s kapacitou 250 mAh. To nevypadá jako nijak zázračná hodnota, zvláště pak ve srovnání s hodinkami na platformě Android Wear, které obvykle mívají kapacitu kolem 400 mAh. Jenomže tady mají dnes recenzované hodinky jasně navrch právě díky absenci otevřeného operačního systému a všech jeho možností.

Ovšem výsledek se opět rovná jednomu klasickému dnu. Čistě teoreticky by se při nízkém používání dalo dostat na dva, ale kdo by chtěl riskovat, že bude celé odpoledne nosit na ruce náramek ve tvaru hodinek?

Cube1 S9

Pro nabíjení totiž potřebujete magnetickou kolébku, která je součástí balení. Do ní připojíte kabel od nabíječky s microUSB konektorem. Pak už jen stačí hodinky položit na kolébku a díky magnetu perfektně dosednou nabíjecí plošky na piny. Nabíjení z nuly do plné kapacity trvá asi dvě hodiny.

Líbilo se nám:
  • jednoduché nabíjení v kolébce
Nelíbilo se nám:
  • nepřesvědčivá výdrž
  • dlouhé nabíjení

Hardware a výkon: kam se ztratila paměť?

V případě hodinek s uzavřeným operačním systémem není potřeba řešit čipsety nebo podobné záležitosti. Důležitý je jen fakt, že to všechno běží svižně a bez nějakých záseků.

Poněkud rozpačitý ale jsem co se pamětí týče. Oficiální specifikace uvádějí nekonkrétních 128 + 32 MB. První hodnota se asi bude vztahovat k RAM, druhá pak k vnitřnímu úložišti. Jenomže ať dělám, co dělám, po připojení k počítači se mi zobrazí úložiště, které má asi 0,5 MB.

Cube1 S9

Ve výsledku to ale moc nevadí. I kdyby bylo přístupných 32 MB, na nahrávání MP3 by to nebylo, takže vnitřní úložiště využijete pouze na fotky a videa. A vzhledem k tomu, že slibované 0,3Mpx fotografie zabírají kolem 30 kB, do paměti se jich vejdou nejvýše dvě desítky. Problém to ale znamená pro video. Deset sekund záznamu zabírá asi 340 kB, takže se toho do paměti moc nevejde; tak 15 sekund maximálně.

Líbilo se nám:
  • svižný chod systému
Nelíbilo se nám:
  • tragicky málo vnitřní paměti

Fotoaparát a videokamera: cesta do pravěku

Hodinky, které v sobě mají fotoaparát s videokamerou? Zní to jako zhmotnění snu ze špionážních filmů, ale věřte mi, vůbec nic by se nestalo, kdyby tato funkcionalita chyběla.

Ukázkové snímky. Takto začínaly fotoaparáty v mobilech.

Říct totiž o výsledných záznamech, že jsou špatné, to prostě nestačí. Začněme třeba fotografiemi. Slibované rozlišení 0,3 megapixelů znamená snímky o velikost 640 × 480 pixelů. Navíc má čočka pevné ohnisko, takže správné zaostření je spíše dílem náhody, naopak je téměř jisté rozmazání dané pohybem. A podání barev vypadá, jako byste na Instagramu aplikovali několik filtrů přes sebe. Ve výsledku tak máte často problém poznat, co se na snímku nachází.

Video ve formátu AVI má rozlišení 176 × 144 bodů při 6 (!) snímcích za sekundu. Stejně jako u fotek budete muset hodně přemýšlet nad tím, co na videu je. Ono je to ale jedno, protože se do paměti nevejde více jak 15 sekund.

Cube1 S9 – testovací video, 176 × 144, exteriér, den

Celkově mi uniká smysl implementace záznamového zařízení takové kvality. Možná je to čirý marketing mířící na ty, kteří si kupují zboží jen podle nápisu na obalu. Tady by ale rozhodně byla lepší cesta toto oželet a raději snížit cenu o pár stokorun.

Líbilo se nám:
  • přítomnost fotoaparátu
Nelíbilo se nám:
  • tragická kvalita

Vnitřní prostředí: jen pro silné nervy

Pokud jako já budete zvyklí na Android Wear a pak přesedláte na tyto hodinky, bude to jako vyměnit Rolls-Royce za Trabanta. Začněme třeba takovou drobností, jako je font menu a nabídek. Ten původní zjevně nepodporoval češtinu, a tak jsou písmena s diakritikou jiným fontem. Na funkci to nemá vliv, ale vypadá to příšerně.

Čtyři základní ciferníky.

Po stisknutí tlačítka se rozsvítí displej s ciferníkem. Na výběr máte tři druhy, další už do zařízení nedostanete. Po dalším stisku se dostanete do menu. V něm je celkem třicet položek a všechny v první úrovni. Na displej se vejdou jen čtyři položky, takže vás čeká hodně hledání, zvláště pak ze začátku.

Úplně nejhorší je ale logika ovládání. Ta připomíná spíše dávno zapomenutý Symbian na Nokiích. Pokud je potřeba něco řešit, na spodním okraji obrazovky se objeví virtuální tlačítka. Jedno otevře menu a druhé se stará o návrat zpět. Nutnost trefit přesný proužek o výšce asi 5 mm je opravdu frustrující a vedle Androidu s jeho gesty (pohybovými i dotykovými) a hlasovým ovládáním to působí opravdu nedotaženě.

Jakékoli nastavování chce pevné nervy a ruku chirurga.

Stejně tak notifikace. Po instalaci obslužné aplikace do telefonu sice budete dostávat na hodinky notifikace, ale vždy jenom jejich začátek bez možnosti jakékoli interakce.

Nelíbilo se nám:
  • těžkopádné ovládání
  • omezená práce s notifikacemi

Funkční výbava: hodně, přesto málo

Protože výbava hodinek je jednou provždy daná, pojďme společně prozkoumat menu, co všechno se v něm schovává.

Ukázky funkcí hodinek.
  • Telefon – na miniaturním číselníku můžete vytočit číslo a telefonovat pak přes připojený telefon. Hovor můžete uskutečnit na něm, anebo hodinky použít jako handsfree sluchátko, jak bylo popsáno výše.
  • Zprávy – skrze obslužnou aplikaci se dostanete k úložišti zpráv v telefonu. Zprávy můžete i psát, a to prostřednictvím miniaturní klávesnice, která má naštěstí český slovník T9.
  • Adresář – přístup k telefonnímu seznamu v mobilu.
  • Hovory – registr hovorů (zmeškané, přijaté a odchozí).
  • Bluetooth – nastavení a připojování zařízení.
  • Upozornění – nastavení notifikací z telefonu, můžete v podstatě jen blokovat vybrané aplikace.
  • BT kamera – dálkové ovládání spouště fotoaparátu mobilu.
  • Hlídání – umožňuje upozornit, pokud se vzdálíte od telefonu, anebo prozvonit ztracený telefon v dosahu
  • Krokoměr
  • Spánek – monitorování spánku.
  • Sezení – upozornění po nastavené době bez aktivity.
  • Budík
  • Kalkulačka
  • Profily – normální, ticho, schůzka.
  • Soubory – souborový manažer.
  • Audio – ovládání hudebního přehrávače telefonu.
  • Kamera – fotoaparát.
  • Nahrávání videa
  • Nahrávání zvuku
  • Měřič tepu
  • Stopky
  • Světový čas
  • Teploměr – hodinky delší dobu v místnosti se 24 °C, aplikace však ukazuje něco okolo 37.
  • UV senzor – ukazuje na stupnici intenzitu UV záření, avšak zcela bez jednotek.
Líbilo se nám:
  • mnoho funkcí
  • některé netradiční
Nelíbilo se nám:
  • chabá využitelnost většiny z nich

Zhodnocení a závěr

Nejlépe se dají hodinky přirovnat ke švýcarskému noži. Toužíte po tom, mít všechny ty jeho funkce při ruce, i když je nikdy nepoužijete. A pokud nesáhnete po nějakém prověřeném výrobci, ale dáte naopak přednost počtu funkcí, čeká na vás jenom rozčarování – s nůžkami nic neustřihnete atd.

Podobné pocity ve mě zanechává i tento výrobek. Podle popisu na krabičce by to měla být výbava Jamese Bonda v jeho dalším příběhu, ale ve skutečnosti působí spíše dojmem hračky pro odrostlejší děti. Polovinu funkcí totiž jednou vyzkoušíte a necháte být – jejich význam je akorát v dělání dojmu na okolí. V tomto ohledu už ani tak nebolí fakt, že vnitřní paměť je ve skutečnosti 0,5 MB, protože její využitelnost je opravdu mizivá.

Cube1 S9

Ještě horší dojem ale zanechalo vnitřní prostředí. Jeho schopnosti přizpůsobení jsou dosti omezené a ovládání těžkopádné. Zatímco Android Wear udělal od svých prvních verzí obrovský pokrok a ve spojení s hlasovým ovládáním je to užitečný pomocník, pro tyto hodinky je jejich nemohoucnost konečnou stanicí.

Je však potřeba vzít v potaz cenu. Hodinky se prodávají za necelé tři tisíce korun, tedy za poloviční cenu než zmiňovaná konkurence s Android Wear. A třítisícový rozdíl může být pro mnohé rozhodující. Jen je potřeba být smířen s faktem, že se jedná o jakési lepší „hodinky s kalkulačkou“ než skutečně chytré hodinky.

cube1-s9
Klady
  • kovové tělo
  • kožený pásek
  • nízká cena
  • neobvyklá a bohatá výbava
Zápory
  • propojení s telefonem je omezené
  • vnitřní paměť je nízká
  • těžkopádné ovládání
  • nepěkné vnitřní prostředí
Diskuze ke článku
Daniel
Třeba takové Sony SmartWatch 3 se dají sehnat už od 4300 Kč a nabízí android wear, který je na tom o hodně lépe než tyto hodinky. Takže si připlatit přibližně 1200 Kč není moc.
ANO
Lol pry android wear a apple watch synonymum chytrych hodinek .... pak by me zajimalo, co jsou hloupe hodinky:o)
Je vskutku velmi smutne, ze vyrobci stale nepochopili, ze stejne jako NIKDO nechce "smart" funkce v TV, ktere jsou uplne na hovno .... tak NIKDO, opravdu NIKDO nechce android v hodinkach, aby si tam mohl instalovat angry birds.
Ma to vsechno nekolik rovin problemu. Jednak je to jednoduchost, kdyz se veme nejaky HW a SW zmetek, splacaji to dohromady a daji do krabicky od hodinek a vyjde je to na par kacek. Proste s tim nemaji zadnou praci. A pak taky asi to, ze jim jde o el. odpad a doufaji, ze si pak clovek koupi novejsi model, NE-NEKOUPI! U telefonu jim to zatim vychazi, ale hodinky si clovek koupi radsi spickove timexy za polovinu ceny ...
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Tohle jsou ještě drahé hodinky.Číňani prodávají něco podobného a možná i lepšího za 500-1000kč. Jenže hodinky jsou jen příslušenství takže za ceny které za to chtějí nemůžou mít nikdy úspěch. Dokud se nebudou nejdražší prodávat za 2000kč a běžně za 1000kč nemá tohle odvětví cenu.Spoléháme na Číňani že výrazně zlevní cenu hodinek ale zůstane kvalita a systém ,tak jak to bylo u telefonu. Téměř nikdo hodinky nepotřebuje a ani nechce a za tyhle velmi předražené ceny už vůbec ne.Pokud to výrobcům nedojde tak tohle odvětví skončí nebo bude tak malé že se na to spousty výrobců vykašle.
Roy100
Tak tyhle hodinky jsou jen přebrandované No1 Sun S2, které se aktuálně prodávají za cenu okolo 50$, v akci i levněji. Takže je potřeba se na ně dívat trochu jinou optikou. Recenze se dost mýlí, senzor pro aktivaci displeje pohybem ruky samozřejmě mají, jen je třeba tuto funkci zapnout, teploměr je součást fitnes funkcí a nemá, pokud jsou hodinky na ruce, měřit teplotu v místnosti, ale teplotu těla. Na druhou stranu recenzent nezmiňuje nedostatečnou kvalitu spojení s telefonem, kdy dochází k častým výpadkům a ne vždy se spojení obnoví. Celkově je možné v ceně okolo tisícovky najít lepší kousky, za cenu za kterou je nabízí Cube jde o předražený nesmysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze