Alcatel POP 4+
recenze

Alcatel POP 4+

Tudy cesta nepovede
12

Každý rok jsme svědky představení mnoha nových modelů s logem Alcatelu, přičemž velká část z nich míří do segmentu nižší třídy. To platí i o modelu POP 4+, který se snaží oslovit vzhledem, displejem či zdánlivě slušnou výbavou. Bohužel se nevyvaroval poměrně závažných přešlapů, které budou stát v cestě za úspěchem.

Alcatel POP 4+ si svou premiéru odbyl na barcelonském veletrhu a nějaký ten pátek již okupuje také většinu českých obchodů. Jde o zařízení, jehož cenovka začíná pod hranicí čtyř tisíc korun, a je tak určen všem méně náročným. Přesto se ve výbavě vyskytuje solidní displej s HD rozlišením, relativně velká 16GB interní paměť, nebo podpora dvou SIM karet. Dnešní recenze ukáže, že ani to nemusí vždy stačit ke štěstí.

Alcatel POP 4+

Technické parametry Alcatel POP 4+

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 77 × 8 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostčerven 2016, 3 799 Kč

Obsah balení

Základní balení je i na poměry levného telefonu klasické. Kromě samotného zařízení zde nechybí USB kabel, koncovka nabíječky a pecková sluchátka, ke kterým se ještě určitě dostaneme.

Alcatel POP 4+

Design a konstrukce: líbivý, ale nepraktický

U vzhledu výrobce nevymýšlel nic vyloženě originálního, avšak nám zapůjčená kombinace černé čelní plochy a stříbrných zad nevypadá vůbec zle, zejména přihlédneme-li k faktu, že zadní strana se poměrně úspěšně snaží imitovat kovový vzhled. Na výběr je ještě celočerná verze, která již tak působivě nevypadá.

Samozřejmostí dnes musí být malá tloušťka, která zde nepřesahuje 8 milimetrů. Telefon je tak tenký, ale přesto se dobře nedrží. Zadní strana se sice lehce zaobluje, ale hrany na čelní straně jsou vyloženě ostré. Jelikož se jedná o celkově větší telefon, často musíte prsty trošku natáhnout, a v ten moment je zmíněná hrana již značně nepříjemná. Hmotnost se zastavila na 156 gramech, což je ještě v normě, a to i navzdory použití výhradně plastových materiálů.

Alcatel POP 4+

Plast se naštěstí nijak negativně nepodepsal na celkové kvalitě zpracování. Problémy netrpí ani zadní odnímatelný kryt, který zajišťuje přístup ke dvěma slotům pro microSIM kartu a jednomu slotu pro paměťovou kartu. Rozmístění konektorů je pak tradiční, kdy na horní hraně najdeme 3,5mm jack a na spodní hraně datový microUSB konektor, prostřednictvím kterého se telefon také nabíjí.

Počáteční dojem každému okamžitě zkazí tlačítka. Stačí, když se podíváte, kam je výrobce umístil. Horší místo abychom pohledali. Velmi často používaná klávesa pro odemknutí telefonu se krčí v horní části pravého boku a nelze na ni snadno dosáhnout – vždy je nutné přehmátnout, a to zásadním způsobem. Paradoxně je na celém pravém boku spousta místa.

Nijak slavně na tom nejsou ani senzorová navigační tlačítka pod displejem, jejichž pevně dané rozestavění nebude vyhovovat především pravákům. Abychom však jen nekritizovali, celý trojlístek je podsvětlen a nepostrádá vibrační odezvu. Umístění tlačítka se šipkou zpět zcela vlevo však opravdu způsobuje nepohodlí. Rádi by za to však mohli být leváci.

Líbilo se nám:

  • líbivá stříbrná verze
  • pevná konstrukce
  • senzorová tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • rozmístění tlačítek
  • ostrá čelní strana

Displej: tak by měl vypadat

I v nižších třídách si dnes již uživatelé zaslouží slušné displeje, na kterých něco uvidí a současně se je nebudou muset stydět ukázat na veřejnosti. To Alcatel POP 4+ splňuje do posledního puntíku. Dle současných trendů jde o velký 5,5palcový displej typu IPS. Nasazeno bylo HD rozlišení, které sice zdaleka nesoupeří s těmi nejlepšími, ale to by snad nikdo neočekával. Jemnost dosahuje 267 PPI a při běžném používání si žádného rastru nemáte šanci povšimnout. Pochvalu si zaslouží rovněž pozorovací úhly i čitelnost na slunci.

Příjemně překvapí přítomnost automatické regulace jasu, která je však trochu líná a na změnu světelných podmínek reaguje s prodlevou. Rozsah jasu je nicméně velký a pokud vám nevadí si jej ručně měnit, budete spokojeni. Samotný displej by měl být chráněn odolným sklíčkem neznámého typu a při běžném používání se škrábance prozatím neobjevily.

Líbilo se nám:

  • celkově kvalitní zobrazení
  • rozsah jasu

Nelíbilo se nám:

  • líná automatická regulace jasu

Zvuk: tragická sluchátka

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně a vcelku nás překvapil. Maximální hlasitost je zcela postačující a zvuk se snaží působit hutně. V tomto ohledu jsme tak spokojeni. Výstup do sluchátek však aspiruje na nejhorší možný za poslední roky.

Dodávaná sluchátka můžete klidně rovnou z krabičky poslat do koše, jsou naprosto k ničemu. Hudba z libovolného zdroje v nich zní jednolitě. Při zapojení do tohoto telefonu se nehodí ani jako handsfree, ačkoliv na sobě mají mikrofon – druhou stranu například při hovoru venku téměř neslyšíte. Nízká hlasitost však není způsobená jen sluchátky. Když jsme je připojili k jinému telefonu, hrála mnohem hlasitěji, byť stále nekvalitně.

Připojení kvalitnějších sluchátek poukázalo na fakt, že za nekvalitní poslechový zážitek nese odpovědnost i samotný výstup. Pokud hodláte z mobilu poslouchat hudbu, tomuto telefonu se vyhněte obloukem.

Líbilo se nám:

  • slušný reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • velmi nekvalitní výstup do sluchátek
  • přibalená sluchátka hrají otřesně

Baterie a výdrž: nic než průměr

Pod zadním krytem se ukrývá baterie, kterou však nelze uživatelsky vyměnit. Její kapacita 2 500 mAh možná nepůsobí nijak slavně, ale máme zde displej s nižším rozlišením a hardware také není příliš náročný. Dlouhou výdrž však také nečekejte. Při aktivním využívání, kdy telefonu bude „viset“ na internetu, počítejte s dobíjením každý večer. Střídmějším využíváním získáte přibližně den výdrže navíc.

Při testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 720p, dosáhl Alcatel času 6 hodin a 25 minut. Nabíjení z nuly na 80 % trvá 1 hodinu a 53 minut. Na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 38 minut.

Nelíbilo se nám:

  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Hardware: nezbytný základ

V útrobách telefonu tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 210 s taktem 1,1 GHz, kterému sekunduje grafický čip Adreno 304 a 1,5GB operační paměť. Společně jde o průměrné trio, díky němuž si zahrajete většinu her, které v obchodě Google Play najdete. U těch náročnějších se však budete muset smířit buď s horší grafikou či pomalejším chodem. V benchmarku AnTuTu dosáhl telefon na 21 tisíc bodů. Interní paměť překvapí svými 16 GB, ze kterých zbývá lehce nad 10 GB místa pro vaše data. Paměťové karty jsou samozřejmě podporované, avšak výrobcem kapacitně omezené na maximum 32 GB.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • jen základní výkon

Uživatelské prostředí: za šestku chválíme

Prostředí telefonu zajišťuje Android 6.0 Marshmallow, tedy donedávna ta vůbec nejnovější verze, což u levného telefonu chválíme. Alcatel samozřejmě přidal i svou nadstavbu, která zásadně mění například vzhled ikonek, avšak jinak je prostředí přehledné a pokud jste doposud nějaký telefon s Androidem používali, budete za pár minut jako doma.

Prostředí

Některé aplikace však výrobce zbytečně duplikuje a jako příklad nám poslouží hudební přehrávač. Je zde klasická Hudba Play od Googlu a aplikace Mix. Ta v prvních chvíli působí jako alternativa Alcatelu, avšak po otevření zjistíte, že je vlastně zcela stejná jako Hudba Play. Bohužel ji nelze odinstalovat. Obdobná situace panuje u dalších aplikací.

Prostředí

Optimalizace prostředí je zdařilá a na vaše povely telefon zpravidla reaguje promptně. Drobné problémy zaznamenáte při spuštění více aplikací současně, případně při aktivaci náročné aplikace, kdy telefonu všechno trvá trochu déle. Nejde však o nic neobvyklého.

Líbilo se nám:

  • Android 6.0
  • slušná optimalizace

Nelíbilo se nám:

  • zbytečné aplikace

Fotoaparát: na momentky stačí

Integrovaný fotoaparát nijak nevyčnívá nad okolní povrch a nabízí 8megapixelové rozlišení, automatické ostření či přisvětlení. Aplikace je velmi přehledná a kromě zmíněného blesku vám dovolí připnout HDR, zvolit panorama nebo dokáže nativně číst QR kódy. Podrobnější nastavení byste však hledali marně.

Prostředí fotoaparátu

V rámci kategorie levnějších telefonů pořídíte s Alcatelem slušné snímky, a to zejména za hezkého počasí. Žehrat bychom mohli nad ostrostí, leč cena telefonu se někde projevit musela. S ubývajícím světlem se však tento nešvar prohlubuje a mnohdy například stěží udržíte telefon tak, aby snímek nebyl rozmazán.

Čelní kamerka s 5 megapixely a přisvětlením působí lákavě. O kvalitních selfies ale nemůže být řeč. Často dochází k rozmazání, což výsledný snímek degraduje.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky (druhý snímek s přisvícením)

Záznam videa je v nabídce funkcí spíše do počtu. Počítejte pouze s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a plynulostí 30 snímků za vteřinu. Rozlišení samo o sobě by možná ještě stačilo, avšak výsledná videa jsou rozmazaná a koukatelná snad jen na displeji telefonu.

Alcatel POP 4+ (testovací video) – 720p, 30 FPS

Alcatel POP 4+ (testovací video) – 720p, 30 FPS, noc

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • obstojné snímky za dobrého světla/li>

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivá čelní kamerka
  • špatná kvalita videozáznamu

Konektivita: přešlap se nekoná

Výrobci dnes mohou šetřit na mnoha místech, avšak nikoliv v případě konektivity, kde alespoň nezbytný základ nemůže chybět. K internetu se připojíte skrze sítě LTE, přičemž podporována jsou všechna u nás využívaná pásma. Alternativu samozřejmě představuje Wi-Fi 802.11b/g/n, u kterého jsme však pozorovali větší náchylnost na ztrátu signálu, než je dnes u smartphonů běžné. S okolím vás spojí Bluetooth 4.1 a dostalo se rovněž na A-GPS.

Internetový prohlížeč

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE

Závěrečné zhodnocení: příliš se nevyplatí

Alcatel zkouší se svou novinkou POP 4+ oslovit především začínající uživatele, případně by mohl mířit na děti, jejichž nároky na telefon rovněž nejsou příliš vysoké. Všemu odpovídá výbava, která papírově nevypadá zle, a samozřejmě také cena pod hranicí čtyř tisíc korun. Bohužel se výrobce nevyvaroval vážných chyb, které by dopadly i na zmíněné cílové skupiny.

Alcatel POP 4+

V prvé řadě tu máme nevhodně rozmístěná tlačítka, která znepříjemňují používání telefonu. Snad ještě mnohem horší je naprosto odfláknutý zvukový výstup. Hudbu poslouchá téměř každý, včetně nenáročných uživatelů. S tímto modelem si však hudbu neužije nikdo. Alcatelu se tak daří zaujmout jen slušným displejem, vcelku dobře optimalizovaným prostředím či podporou LTE. Jenže to dnes opravdu nestačí.

Konkurence

Velkým konkurentem je totiž například Honor 4x, který zaostává jen menší interní pamětí. Naopak vyniká lepším výkonem i fotoaparátem nebo delší výdrží. Vyjde sice o několik set korun dráž, ale rozhodně lepší si připlatit, než se s novým telefonem trápit.

Honor 4x a Huawei Y6 II

Obdobně si vede i další konkurent jménem Huawei Y6 II. Ten již nabízí shodně velké úložiště, avšak výkonnější hardware, lepší fotoaparát i delší výdrž. Znovu sice stojí o několik set korun víc, ale tentokrát skutečně platí, že je lepší si připlatit.

Po štěstí si však šlape i samotný Alcatel. Pokud totiž hledáte telefon s 5,5palcovým displejem, nabízí se model POP 4S od Alcatelu, který je samozřejmě dražší o zhruba 1 500 Kč, avšak po všech stránkách mnohem lepší. řeč je především o hardwaru, displeji či fotoaparátu. Stále se sice nevyvaruje nešťastně umístěným tlačítkům, avšak odemykací klávesu už může suplovat tlačítko pod displejem.

Alcatel POP 4S
alcatel-pop-4-plus
Klady
  • poměrně líbivá stříbrná verze
  • slušný displej
  • vcelku solidní hlasitý reproduktor
  • Android 6.0
  • velká interní paměť
Zápory
  • velmi nekvalitní výstup do sluchátek
  • spíše slabší hardware
  • ostré hrany na čelní straně
  • nekvalitní záznam videa
  • velmi nevhodně umístěná tlačítka
  • žalostná dodávaná sluchátka
Diskuze ke článku
Chuan Perverez
Další sračka ala Alcatel. Divím se že to vůbec někdo kupuje po těch letech.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 7. 9. 2016 07:41
Já čekal nějakou hrůzu, kvůli těm několika závažným pochybením. A přitom tlačítka jsou výš, než by bylo fajn a zvuk z 3.5mm. nestojí za nic. To je sice pitomé, ale děti stejně poslouchají hudbu z prskofonu přes reprák, aby to nám "důchodcům" natřely. Jinak jste hlavně chválili.
xxx
Za tři a půl tisíce výborný telefon!
Blue Sun
Blue Sun
Telefon nehodnotím, kombinace vcelku nesmyslná.
Ale... je zajímavé, že u testů Lumií byly snapdragony "dvojkové" řady podprůměrné a nedostačující a tady je to "průměrná kombinace", dovolující zahrát všechny hry... Je zajímavé, že u jiných výrobců je HD dostačující jen na 5", tady nevadí ani na displeji o půl palce větším. A tak dál...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze