BlackBerry Z10 má za sebou rekordní start v UK a Kanadě

4

Nově představený smartphone Z10 od BlackBerry má za sebou první dny prodejů. Na některých trzích kanadská novinka zaznamenala rekordní prodejní čísla.

Představení nových smartphonů od BlackBerry, především dotykového modelu Z10, rozhodně budí velký zájem. Výrobce se totiž konečně snaží razantně odpovědět na úspěšnou konkurenci, hlavně v podobě Applu a Samsungu. Očekávání analytiků i odborných médií jsou smíšená. Někteří Kanaďanům predikují úspěch, jiní zejména kvůli vysoké konkurenci a přesycenosti trhu předpovídají spíše fiasko. Na závěry je ještě velmi brzy, ale minimálně některé prvotní zprávy zní pozitivně.

BlackBerry Z10 - oficiální fotografie

TIP! Nové BlackBerry Z10: naše první dojmy a fotografie z Amsterdamu

Jasno do celé věci nedávno vnesl CEO BlackBerry, Thorsten Heins při rozhovoru s novináři. Zde je jeho přímá citace: "V Kanadě byl pro BlackBerry včera historicky vůbec nejlepší první den uvedení nového telefonu. Ve skutečnosti to bylo o více než 50 procent lepší, než jakékoliv jiné premiéry v naší historii v Kanadě." Tato věta asi není až takovým překvapením. BlackBerry je v Kanadě doma, a vždy se zde značce dařilo lépe, než na ostatních trzích.

BlackBerry Z10 jsme si vyzkoušeli v Amsterdamu na vývojářské konferenci

Následující věta pana Heinse už ale budí o něco větší obdiv: "Ve Spojeném království jsme viděli téměř trojnásobek našeho historicky nejlepšího výkonu během prvního týdne prodeje smartphonu BlackBerry Z10." Úspěch ve Velké Británii je určitě velmi zajímavý. Nicméně nelze jej označovat za historický rekord či podobně, jelikož například výše zmiňovaný Apple se svým iPhonem, či Samsung s Galaxy S III dosáhl jistě daleko vyšších prodejů. Navíc zatím nejsou dostupná absolutní čísla. Budoucnost je ale stále před námi a kdo ví, jak to bude za měsíc, za rok a tak dále. Možná se z BlackBerry 10 opravdu vyvine životaschopná platforma.

Čtěte také - Nový operační systém BlackBerry 10: kompletní představení

Každopádně podle vyjádření šéfa BlackBerry je jasné, že se start nové platformy BlackBerry 10 vydařil. Nyní bude hodně záležet na tom, jak se firmě povede dále udržet zájem zákazníků. V následujících měsících navíc přijde do prodeje ještě druhý model Q10, po kterém jistě lačně sáhne většina hard-core fanoušků výrobce, kteří zkrátka na kvalitní klávesnici nedají dopustit. Lidí, kteří se stále nesmířili s psaním na dotykovém displeji, je však po světě určitě daleko víc. Alfou a Omegou dlouhodobého úspěchu BlackBerry tak možná bude hlavně marketing. Samotné přístroje, operační systém a aplikační základna totiž zajisté umí splnit většinu dnešních nároků. My jsme ostatně nový systém i Z10 podrobně vyzkoušeli a velmi se nám líbil.

Technické parametry BlackBerry Z10

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 65,6 × 9,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2013,

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
logo
..z hladiska dizajnu :: preco tam museli nechat :: BlackBerry..... ??? nestacilo BB alebo logo ?? tak sa mi ten telefon absolutne znepacil.. akoby som to mal napisane na cele.. ale je mi jasne, ze 98,2% populacie prahne po uznani, ze napr. waaaaaw Ty mas BB a ze Z10?? waaaw to je cool.. a Ty si cool .... mali si to odpustit.. pre mna je to preslap!!
Kostik
Když vyrobí BlackBerry smartphon do 6 000 budu uvažovat.Vic za tyhle věci nedám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze