Blackberry představilo Evolve a Evolve X – telefony bez klávesnice

6
Blackberry představilo Evolve a Evolve X – telefony bez klávesnice
  • Telefony nemají fyzickou klávesnici a nabídnou rychlé/bezdrátové nabíjení a nadstandardní výdrž
  • Zařízení budete moci odemykat otiskem prstu i pomocí rozpoznávání obličeje

BlackBerry dnes v Indii představilo smartphony Evolve a výkonnější variantu Evolve X. Oba jsou z pohledu BlackBerry nezvyklými kousky. Nejenže se jedná o výhradně dotyková zařízení bez fyzické klávesnice, ale také se chlubí baterií s nadstandardní kapacitou 4 000 mAh a rychlým nabíjením Quick Charge 3.0. Nechybí ani možnost bezdrátového nabíjení.

Oba telefony mají 5,99palcový LTPS displej s rozlišením 1 080 × 2 160 pixelů o poměru stran 18:9, který je chráněn sklem Gorilla Glass 5 proti poškrábání. Zmíněná technologie LTPS zajišťuje větší kvalitu obrazu než klasické IPS, nicméně se tak děje na úkor životnosti displeje. Na zádech telefonu je čtečka otisku prstů, která podle BlackBerry odemkne telefon za 0,3 vteřiny. Navíc je možné využít odemykání pomocí rozpoznávání obličeje, které má být pouze o desetinu vteřiny pomalejší. Evolve i Evolve X jedou na Android 8.1 Oreo s nadstavbou DTEK.

BlackBerry Evolve X
BlackBerry Evolve X

Co se týče rozdílných parametrů mezi modely, pojďme se nejdříve podívat na výkonnější Evolve X. Ten je postavený na osmijádrovém procesoru Qualcomm Snapdragon 660, který doplňuje 6 GB RAM a 64 GB úložného prostoru, jenž bude možné rozšířit pomocí microSD. Duální zadní kamera Evolve X s 12 + 13 Mpx je doplněna dvojitou LED. Čelní kamera má pak 16 Mpx a také možnost přisvícení pomocí LED.

BlackBerry Evolve

Pro nižší model Evolve si BlackBerry vybralo osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 450. K dispozici je 4 GB RAM a úložný prostor o velikosti 64 GB budete moci ještě navýšit microSD kartou. Obě zadní kamery mají 13 Mpx, z čehož doplňující kamera je pouze monochromatická. Ač to není ze stránek indického distributora jasné, předpokládáme, že i zde bude přítomen LED blesk jako v případě Evolve X. Selfie kamera má 16 Mpx a je opět doplněna o LED.

Kdy budou telefony k dispozici u nás zatím není jasné, nicméně podle cen v Indii můžeme očekávat kolem 9 tisíc korun s DPH za Evolve a zhruba 13 tisíc za Evolve X.

Technické parametry BlackBerry Evolve X

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, ?

Technické parametry BlackBerry Evolve

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 450, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ?
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
tom4as
Pre Andreja: chcelo by to viac rozhľadu a rozvahy, kým niečo napíšete
Andrej
Tak a je to tu, jediná vec, čo držala predaj BlackBerry - ospevovaná klávesnica, je preč a s ňou aj jediné ospravedlnenie inak úplne prestrelenej ceny. Už sú to len podpriemerné tuctové smartphony s Androidom (niežeby predtým neboli).
Zdenál
Vypadají zajímavě. A konečně se vrací i nápis Blackberry na přední část! Tak snad se budou dobře prodávat. Bude některý z nich i v dualsim verzi?
JK
Tak Evolve X je v tuhle chvíli asi nejhezčí "celodotykáč" vedle všech těch naleštěných kolotočářů. Tohle se designově hodně povedlo. Jenom teda ta čtečka na zádech - to je zlo. Za prvé je hnusná a kazí celkový dojem a za druhé u takového pádla jsem doufal, že alespoň BB bude používat hlavu a nechá ji vepředu. Nu což, nejsem cílovka, mě tam chybí HW klávesnice, ale kdybych se vracel k celodotykovým příšerám, tak Evolve X by byl asi na prvním místě v hledáčku. Pěkný ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze