Bizarní problém „chatové segregace“ je smutným odrazem moderní společnosti

4
Bizarní problém „chatové segregace“ je smutným odrazem moderní společnosti
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Americká senátorka cítila potřebuje se vyjádřit k chatování napříč Androidem a zařízeními od Applu
  • Barva chatovacích bublin podle ní ničí vztahy, za vše může „zlý Apple“

Již nějakou dobu jsme v mnoha oblastech svědky nezanedbatelných tlaků vyvíjených na to, aby bylo společenské prostředí dostatečně inkluzivní. Zcela běžně se tak setkáváme s tím, že na mnoha místech účelově vídáme zástupce různorodých etnik, ras, všemožných náboženských vyznání a pohlaví jen proto, aby zde byla zastoupena bez jakéhokoliv hlubšího důvodu či kontextu. Stejně tak se lze ve společnosti setkat s určitou přecitlivělostí, kdy i sebemenší podnět může zafungovat jako rozbuška, která vede k dlouhým sporům či přinejmenším diskuzím o tom, zda je něco společensky přijatelné, či nikoliv. A když k tomu všemu přidáme politiku, je zaděláno na pořádnou zábavu.

Odvěký problém barevných bublin

V tomto duchu se vede i diskuze o barevnosti mobilních telefonů. Naštěstí se (alespoň prozatím) nejedná o samotné barvy smartphonů, jako takových, kdy je snad vše povoleno (samozřejmě s výjimkou použití pravé kůže), ale o barevnou segregaci v rámci chatovacích aplikací. Jedná se o natolik diskutované téma, že o něm uslyšíte v tvorbě známého rappera Drakea a nespočtu dalších známých osobností. K barevně odlišeným bublinám se nyní měla potřebu vyjádřit i americká senátorka Elizabeth Warren, podle níž zelené bubliny „ničí vztahy“, jak upozornil 9to5mac.com.

Skutečně by měla být barva chatu námětem k celospolečenským diskuzím?

Aplikace iMessage a vcelku pochopitelné rozhodnutí Applu si ponechat iMessage (Zprávy) jako něco, co je k dispozici výlučně pro iPhony, paní senátorce stála za natočení minutového videa plného kritiky, jehož účelem je kromě publicity, které se jí nepochybně dostává, výrazná kritika Applu za to, jak ničí vztahy.


Zelené zprávy na iPhonech ničí vztahy. Přesně tak, uživatelé jiných telefonů než iPhonů jsou vyloučeni. Přicházejí o plánování a konverzace. A kdo za to může? Apple. Je to jen jedna ze špinavých taktik, které Apple používá, aby si udržel kontrolu nad trhem se smartphony. Apple využívá svého monopolu na chytré telefony k tomu, aby Američany uzamkl ke službám a nahromadil miliardy dolarů zisku,“ uvádí senátorka Warren ve videu.

Termíny jako ostrakizace (tento pojem byl v návaznosti na iMessage použit dříve) či ničení vztahů v souvislosti s barvou chatu jsou skutečně úsměvné, ale zároveň také děsivé, neboť nikdo neví, co bude příštím velkým (a hlavně bizarním) námětem k celospolečenským diskuzím. Znamená to snad, že bychom měli sjednotit veškeré komunikační standardy, umožnit komunikovat (pochopitelně pod stejnou barvou) příslušníkům různých platforem nebo snad legálním způsobem zakázat všem společnostem se odlišovat od konkurence a přinášet jakékoliv inovace, aby se některá skupina necítila ostrakizována?

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Tady přirovnání k různým rasám, náboženstvím apod., moc nepasuje. Tady jde pouze o dvě platformy, které se mezi sebou nechtějí domluvit na spolupráci, i když by to určitě šlo. Pokud by tak "ožehavé" téma vyřešila změna barvy bubliny, tak proč už to dávno někdo rozumný nezavelel. A byl by klid. Oproti tomu jak se musel Apple ohnout v rámci nařízení EU, tohle už spíš působí jako trucování.
Janek Fanek
Janek Fanek
Stále stejné téma, monopolistické chování různých gigantů, často podtržené ideologií. Kolik už bylo jednání a pokut za nekalé praktiky těchto gigantů. Tudíž nejde jen o Apple ale o řadu dalších v čele s Googlem, Microsoft, Qualcomm atd. k těm se však senátorka nevyjadřuje, proč asi? Prostě "účel světí prostředky "!
Porydge Covername
Porydge Covername
Jo no, ti s modrými bublinami jsou dementi. Všichni normální lidi mají zelené.
Jan Enter
Jan Enter
Řekl bych, že paní senártoka bude nějaká bezvýznamná figura, která se chce na takové pitomině trochu zviditelnit ... ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze