Bezpečnější i s delší životností. Grafenových baterií se dočkáme již letos

11
Bezpečnější i s delší životností. Grafenových baterií se dočkáme již letos
  • Grafenové baterie se nabíjí rychleji a mají delší životnost
  • Společnost Real Graphene by ráda dodávala baterie nejen do smartphonů, ale také do elektromobilů

Podle nejnovějších informací digitaltrends.com bychom se mohli dočkat nástupu revolučních grafenových baterií ještě letos. Americká společnost Real Graphene v rozhovoru prozradila, že je v současnosti připravena oslovit výrobce smartphonů s tímto novým druhem baterií a podle dostupných informací dokonce již někteří (nejmenovaní) výrobci grafenové baterie testují.

CEO společnosti, Samuel Gong, ilustroval výhodu grafenové technologie na příkladu nabíjení 3 000mAh baterie. Při použití grafenového článku se baterie o této kapacitě nabije z 0 na 100 % (výkonem 60 W) za 20 minut, zatímco běžné nabíjení dnešních smartphonů s lithiovou baterií může zabrat až hodinu a půl.

Další nesporná výhoda grafenových článků spočívá v delší životnosti. Takovéto baterie totiž údajně zvládnou až 1 500 nabíjecích cyklů, aniž by došlo k úbytku kapacity, zatímco u běžných baterií lze sledovat výraznější opotřebení už někde mezi 300 až 500 nabíjecími cykly. Při nabíjení grafenové baterie zároveň nedochází k přílišnému zahřívání, díky čemuž je nabíjení také bezpečnější. Výhodou řešení společnosti Real Graphene je také to, že případní výrobci grafenových baterií, kteří by využívali postupu Real Graphene, nemusí nijak výrazně upravovat dosavadní výrobní proces.

Grafen je opravdu fantastický vodič elektřiny a tepla. Aplikovali jsme jej dvěma různými způsoby – kombinujeme jej s lithiem a navíc na baterii přidáváme kompozitní vrstvu, kterou si můžete představit jako tenký plátek. Tento plátek působí jako elektrický vodič a navíc negeneruje tolik tepla,“ vysvětluje Samuel Gong.

Lepší technologie baterií se však také nepochybně projeví i na ceně. Kilogram grafenu (supertenká forma uhlíku) měl stát před několika lety zhruba 300 tisíc amerických dolarů (tedy přibližně 6,8 milionu korun). Dobrou zprávou je, že u každé baterie je grafenu potřeba pouze velmi malé množství. Podle předpokladů tak cena současných baterií vzroste přibližně o 30 %.

Společnost Real Graphene má poměrně velké ambice a ráda by své baterie viděla nejen ve smartphonech, ale také v chytrých hodinkách a dokonce i elektromobilech. Prvních zařízení s touto baterií bychom se podle CEO společnosti měli dočkat ještě letos.

Diskuze ke článku
Pavel Kapoun
Rozhodně se letos nedočkáme. Už teď by musel být představen funkční prototyp, aby se to vůbec dostalo do sériové výroby aspoň v příštím roce. Nemůžete věřit všemu co si přečtete na zahraničních fórech...
David S.
V článku není to nejdůležitější a sice energetická hustota. Mmj. CEO uvedl příklad na 3000mAh při 60W za 20min a ,,běžnou,, bateri až za hodinu a půl. :D To je asi jako říct, že za 24 hodin jich vyrobí 10.000 a konkurenční společnost za 12 hodin jen 5.000 :D :D
icybox
takže zase nic...
Allname
A který LETOS máte na mysli? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze