Archos 101 XS 2: čtyřjádro, Android 4.2 a klávesnice k tomu

2

Po čase o sobě opět dává vědět francouzská společnost Archos. I když prodává i několik smartphonů, soustředí se výrobce především na výrobu cenově dostupných tabletů. Jeden nový právě dnes představil. Pod názvem 101 XS 2 se bude prodávat tablet se zajímavým designem, výbavou střední třídy a dokonce klávesnicí.

Zdařilý design

Na rozdíl od některých, které díky jejich čtvercovému tvaru nelze jednoznačně zařadit, je Archos 101 XS 2 jednoznačně horizontálně orientovaným tabletem. To znamená, že jej budete používat převážně v režimu na šířku. Určuje to jednak jeho obdélníkový tvar, ale také umístění loga výrobce a kamerky pro videohovory pod a nad displejem. Na obou stranách jsou také umístěny výdechy stereoreproduktorů, které horizontální orientaci jen dotvrzují.

Tělo tabletu je tvořeno převážně z plastu, což je vzhledem k ceně ostatně hned každému jasné. Designové křivky rozhodně nejsou neatraktivní. Na první pohled se zalíbí zvláště hezky zaoblené boky. Vzhledem k tomu, že se jedná o desetipalcový tablet, nelze očekávat žádné minimalistické rozměry. Tablet má přesně 273 × 169 × 10,1 milimetrů a váží poctivých 636 gramů.

Klávesnice 3v1

Zvláštností, která se jen tak nevidí, je klávesnice. Možná si teď klepete na čelo a říkáte si, kolikátý článek už to dnes vlastně píšu. Musím vás ale ujistit, že předchozí věta je naprosto pravdivá. Klávesnice Archosu 101 XS 2 má totiž kromě samotné funkce pohodlného psaní a dnes poměrně obvyklé funkce stojánku, také funkci krytu displeje. To znamená, že když skončíte například s editací dokumentu, odpojíte tablet z doku v klávesnici a samotnou klávesnici přiložíte na tablet tlačítky dolů. O zbytek se již postarají magnety, které oba kusy budou držet u sebe.

Výbava: zlatý střed

V úvodu jsme psali, že tablet obsahuje výbavu střední třídy. To je také pravda. Například displej nemá Full HD rozlišení, nýbrž „pouze“ 1280 × 800 pixelů. Čtyřjádrový procesor Cortex-A9 s taktem 4×1,6 GHz je tou silnější stránkou výbavy, i když ho opět nelze označit za to naprosto nejlepší „železo“, které lze do smartphonu, potažmo do tabletu dnes dostat. Zapomenout nesmíme ani na 2 GB paměti RAM, což je i dnes stále velmi dobrá hodnota, které zdaleka ne všechny tablety dnes dosahují.

Archos 101 XS 2

Vnitřní paměť tabletu činí 16 GB a lze ji rozšířit až o 64 GB paměťovou kartu standardu microSDHC. Tablet pracuje s operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean. Nad tím běží uživatelská nadstavba, která však čistý Android upravuje v zásadě jen o několik tapet a bonusových aplikací. Jednou z nich je i kancelářský balík Office Suite Pro 6, který se bude výborně hodit k již zmiňované klávesnici. Normálně stojí necelé tři stovky, ovšem čerství majitelé tabletu jej získají zcela zdarma.

V prodeji ještě do vánoc, v ČR však spíše později

Jestli má nový Archos 101 XS 2 vyloženou slabinu, pak je to nejspíše fotoaparát. Ten totiž umí fotit pouze v 2Mpx rozlišení, navíc bez autofocusu, přisvětlení a dalších vymožeností. Baterie s kapacito 7 000 mAh se bude starat o teoreticky celkem dobrou výdrž. Na závěr ještě nutno podotknut, že díky absenci slotu na SIM kartu si s tabletem nezavoláte, nenapíšete SMS zprávu a dokonce si ani neužijete mobilního internetu skrze 3G, ale pouze přes Wi-Fi.

Tablet se má začít prodávat od prosince ve Velké Británii za 249,99 liber, tedy v přepočtu asi 8000 korun. I když se v tuzemsku tablety i telefony od Archou prodávají, nelze příliš očekávat, že to novinka do Vánoc stihne i k nám.

Technické parametry Archos 101 XS 2

Kompletní specifikace
Konstrukce273 × 169 × 10,1 mm, 636 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200),
ChipsetCPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, 6 500 Kč

Zdroje: archos.com

Diskuze ke článku
Jarda
"...a dokonce s klávesnicí..."
Nechci být moc jízlivý, ale tu "dokonce klávesnici" měly už předchozí loňské verze (toto je XS 2, předtím byla XS) této řady tabletů ;-) A měly ji obě varianty tohoto modelu, tzn. jak 10", tak i 8". Takže u Archosu toto není zas taková super nečekaná novinka...

V porovnání s ostatními výrobci je to stále rarita, takže nadšení vyzařující z článku celkem chápu.
zdgtr
Xcc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze