Apple prodá denně více iPadů než RIM PlayBooků za celé čtvrtletí

O tom, že je iPad suverénně nejprodávanějším tabletem dnešní doby a zatím i poměrně krátké historie těchto zařízení není pochyb. Ovšem způsob, kterým "válcuje" trh je až neuvěřitelný.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Je již tradicí, že Apple prodává měsíčně několik milionů svých tabletů (11,8 milionů v prvním čtvrtletí, 17 milionů v druhém čtvrtletí roku 2012), což je mnohokrát vyšší číslo, než na jaké jsme zvyklí u ostatních společností, z nichž některé radši ani nezveřejňují čísla týkající se prodejnosti jejich tabletů.

Kanadská společnost Reserach In Motion (RIM) se rozhodla postavit čelem a tyto informace sdílet. V posledních třech měsících výrobce prodal jen 130 000 PlayBooků BlackBerry. Porovnání prodejnosti se společnostní Apple je až zarážející. To, co trvalo společnosti RIM celé tři měsíce, zvládl Apple se svými iPady za necelých 17 hodin svého průměrného dne a zbylých 7 hodin už pracoval jen na zvýšení rozdílu.

TIP: RECENZE: BlackBerry PlayBook po půlroce používání

Je nutné poznamenat, že oba modely jsou jinak zaměřené. Zatímco iPad je vhodný pro všechy společenské skupiny, PlayBook společnosti RIM je zaměřen hlavně na firemní zákazníky, zejména na ty, kteří již využívají služeb chytrých telefonů BlackBerry. I přes tento fakt, který lehce zmírňuje porážku společnosti RIM, se jedná doopravdy o propastný rozdíl mezi Applem a ostatními výrobci.

Podle nedávno zveřejněných údajů má Apple iPad stále většinový podíl mezi tablety v USA, zatímco necelá polovina koláče připadá na tablety s Androidem. Z toho však většinu zabírají tablety, které jsou sice postavené na Androidu, ale nevyužívají řady služeb Googlu a systém je tak do značné míry uzavřený. Řeč je především o tabletu Kindle Fire, který je zdaleka nejúspěšnějším Android tabletem. Paradoxem ale je, že na něm nespustíte obchod Google Play nebo další služby, které známe z jiných Androidích přístrojů. Bude zajímavé sledovat, jak zamíchají s kartami tablety s Windows 8.

Zdroj: Tabletowo