Apple představil staronový iPhone SE: 4palcový displej a lepší výbava

85

Apple na dnešní tiskové konferenci představil staronový iPhone. Ten nese označení iPhone SE a svůj vzhled kompletně přebírá z iPhonu 5s, který jako poslední nabídl 4palcový displej. Ten přebírá i nový iPhone SE, přidává však lepší funkční výbavu, výkonnější procesor a také novou barevnou variantu rose gold. Bude tato kombinace stačit na úspěch?

Na dnešní tiskové konferenci Apple představil staronový iPhone s označením SE. Ten kompletně přebírá designovou linku modelu 5/5s, přidává však nové funkce a výkonnější procesor. Pojďme se tedy na všechny novinky společně podívat.

TIP: Srovnání Apple iPhone 5s, SE a 6s: přehled hlavních rozdílů

Staronový design, staronová barva

Design nového iPhonu SE je téměř totožný s iPhonem 5s, zůstávají tedy poměrně široké rámečky okolo displeje. Na druhou stranu potěší, že fotoaparát na zadní straně nikterak nevystupuje nad okolní povrch, což je už u aktuálních novinek minulostí. Co vás může překvapit, a vlastně jediná možnost, jak novinku rozlišíte oproti iPhonu 5s, je nová barevná varianta. Tou se stala barva rose gold, tedy klasická růžová, kterou již důvěrně známe.

iPhone SE

Funkce? O to tu jde...

Design se sice recykloval, nový je však vnitřek. Specifikace jsou nově mnohem zajímavější a Apple tvrdí, že nový iPhone SE bude stejně výkonný, jako je iPhone 6s. To vše na malé úhlopříčce. Obměnou prošel procesor, nyní se v těle malého iPhonu SE objevuje čip Apple A9, tedy stejný čip, který nalezneme v nejnovějších iPhonech. Nechybí ani koprocesor M9, který se bude starat o zaznamenávání vaší pohybové aktivity, nezávisle na hlavním procesoru.

TIP: Nový iPad Pro (9.7): stejná výbava s menším displejem

iPhone SE

Nový iPhone SE nabídne po vzoru nových iPhonů také funkci Always-on Hey Siri. Na iPhone tedy stačí vyslovit tuto frázi a Siri se automaticky aktivuje bez nutnosti spouštět ji manuálně. Mezi další novinky patří podpora rychlejšího Wi-Fi, volání skrze Wi-Fi, Bluetooth 4.2, a záznam až 4K videa. Fotoaparát povýšil rozlišení na 12 Mpx, iPhone 5s nabídl „pouze“ 8Mpx fotoaparát. Z doprovodných funkcí kamery potěší záznam slow-motion videa až při 240 snímcích za vteřinu a také záznam Full HD videa při 60 snímcích za vteřinu.

Inovace iPhone SE iPhone 5s
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Selfie blesk ano ne
Procesor Apple A9 Apple A7
Záznam videa 4K videa Full HD
Bluetooth 4.2 4.0
Apple Pay ano ne
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Apple iPhone SE nabídne funkci NFC, bude totiž spolupracovat s Apple Pay systémem. NFC však k ničemu jinému nevyužijete, na což jsou stejně zákazníci společnosti Apple zvyklí. Vzhledem k tomu, že u nás Apple Pay nefunguje a jen tak nebude, lze tuto inovaci považovat za méně důležitou. Displej si ponechal rozlišení 1 136 × 640 pixelů.

iPhone SE

Nový iPhone bude dostupný ve dvou paměťových variantách, konkrétně v 16 a 64GB variantě. Základní verze se bude prodávat za 399 dolarů, verze se 64GB pamětí poté za 499 dolarů. Ceny pro ČR jsou následující: 12 990 Kč za 16GB model a 16 190 Kč za 64GB model. Předobjednávky startují 29. března.

Technické parametry Apple iPhone SE

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 624 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016,
Diskuze ke článku
Leon
Overil by som tých 2GB ram. Na GSMArene je že má iba 1GB a na androidauthority píšu že má aj force touch http://www.androidauthority.com/iphone-se-specs-features-availability-681282/
iq16cm
Ten ramecek nad a pod displayem je moc robustni.
Standa
Tak za necelých 13 litrů si to svoje zákazníky určitě najde. Spousta lidí chce malé úhlopříčky a v kombinaci s tímhle výrobcem si myslím že nebude problém to prodat
Pw
Rámečky jsou pravěk :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze