Apple iPad Pro v redakci: první dojmy a videopohled

Apple před několika dny začal prodávat nekompromisní 12,9" iPad, který má cílit na profesionály, a proto jim nabídne špičkový displej, ultimátní výkon a nové příslušenství v podobě tužky a klávesnice. K nám se dostal do redakce ve vesmírně šedém provedení a nyní vám můžeme nabídnout videopohled i bohatou galerii s porovnáním velikostí všech aktuálně dostupných iOS produktů na trhu.

Do redakce nám dorazil nedávno uvedený iPad Pro s 12,9palcovým displejem a obřím výkonem. Uvnitř iPadu tepe dvoujádrový procesor A9X s taktem 2,13 GHz spolu s 4 GB operační pamětí. Už po pár minutách je člověku jasné, že výkon novému iPadu chybět nebude a přídomek PRO mu náleží po právu.

Apple iPad Pro

Ovšem více než samotný výkon vás v první řadě upoutá displej. Samozřejmě jednak kvůli velikosti, poněvadž jestli jste vnímali 10palcové tablety jako něco velkého, tak u iPadu Pro zůstanete v úžasu. Velikost displeje iPadu je srovnatelná s 13palcovými displeji MacBooků, jenže na rozdíl od notebooku, kde člověk podobnou velikost považuje za optimální, tak u tabletů si většina lidí bude jen stěží zvykat na takto obří displej. Ten je mimochodem naprosto úchvatný, rozlišení činí 2 732 × 2 048 pixelů, což dělá 264 bodů na palec, a Apple si tak udržel stejnou jemnost jako u iPadů Air. Pozorovací úhly i dostatečné podsvícení dotváří fakt, že v tomto směru nelze Applu naprosto nic vytknout.

Apple iPad Pro

Nový iPad Pro se může pochlubit dvěma páry stereo reproduktorů, které se nachází na delší straně tabletu pod pečlivě vyfrézovanými otvory v hliníkovém šasi. Zvukový výstup nás hodně překvapil, iPad Pro v pohodě dokáže ozvučit větší místnost. Opět pokud porovnáme zvuk z iPadu Air 2, který má pouze dva stereo reproduktory, tak velký iPad vítězí na celé čáře. Přesuneme-li se na levou část iPadu, tak zde najdeme nový Smart konektor. V podstatě jde o tři piny, které jsou hodně podobné těm, co používá konkurence u svých tabletů. Tento konektor slouží pro jedno ze dvou originálních příslušenství, které Apple k velkému iPadu nabízí, a to Apple Pencil a Smart keyboard. Samotný konektor poskytuje klávesnici napájení a přenáší z ní informace o tom, co právě píšete.

Apple iPad Pro – první pohled

Co se týče designu vše zůstalo při starém a iPad Pro je až na zmiňované čtyři reproduktory a nový konektor k nerozeznání od svých menších variant iPadů. Vlivem velikosti vzrostla hmotnost tabletu na 713 gramů u varianty s Wi-Fi. S modulem na SIM kartu je pak iPad ještě o 10 gramů těžší. Při své velikosti Apple svůj nový iPad udržel na velice atraktivní tloušťce 6,9 milimetrů.

Prostředí iOS je neměnné a hned po zapnutí vás zarazí rozložení ikon. To zůstalo zachováno v šachovnici 5 × 4 aplikace. A už na první pohled je vidět, jak moc Apple plýtvá u velkého iPadu místem. Volba, která by uživateli dovolovala změnit rozložení nebo velikost ikon, zde chybí. Do spodního docku pak dáte maximálně šest aplikací. Nicméně prostředí iOS 9 na iPadu Pro je bleskurychlé a pracovat se dvěma aplikacemi najednou se zdá být na větší úhlopříčce mnohem efektivnější, než tomu je u iPadu Air 2. Potěšila nás softwarová klávesnice, která je vůbec poprvé na iOS plnohodnotná včetně znaků pro psaní diakritiky a jiných symbolů. Velikost je srovnatelná s klávesnicí na MacBooku, takže po chvíli cviku lze i na iPadu Pro psát obstojně delší texty.

Prostředí iOS na iPadu Pro a klávesnice

Neduh nového a většího rozlišení však spočívá v tom, že vývojáři musí své aplikace optimalizovat na novou velikost a takových aplikací je v App Storu zatím pomálu. Situace je totožná jako před dvěma lety s příchodem iPhonu 6. Až do dnešního dne zůstaly spousty aplikací neoptimalizovány pro větší displej, a uživateli tak nepřináší ten pravý uživatelský zážitek. U iPadu Pro platí to stejné, aplikace co nejsou pro nové rozlišení připravené, jsou povětšinou rozmazané a prvky v nich jsou nepatřičně velké.

Výsledek procesoru v aplikaci Geekbench 3 a multitasking

Pro koho je tedy iPad Pro určen, jaké profesionální aplikace na něm spustíme a jaké bariéry a nástrahy si na uživatele připravilo samotné iOS? To se dozvíte v naší brzké recenzi. Apple iPad Pro v současné době začínáme testovat a vy nám můžete klást v diskuzi dotazy, na které budeme průběžně odpovídat.

Apple iPad Pro zapůjčil e-shop iWant.cz

Velikostní porovnání iPadu Pro s dalšími Apple produkty

Technické parametry Apple iPad Pro Wi-Fi

Kompletní specifikace
Konstrukce305,7 × 220,6 × 6,9 mm, 713 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,9" (2 732 × 2 048 px)
Fotoaparát8 Mpx, , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A9X,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémiOS 9
Akumulátor10 307 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:53 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 24 990 Kč
Diskuze ke článku
Tony
Dobrý den. Budete někdy dělat recenzi na iPad mini 4? Děkuji.
Peter
Máte tam pekných pár výplat na stole položených.
Michal Lipert
Michal Lipert
Njn... Stylus byl podle Apple zbytečnost, najednou když s ním má Samsung u telefonů a tabletů řady Note úspěch, tak se okopíruje... :-D Hlavně že ostatní obviňují z kopírování.
Michal Lipert
Michal Lipert
Tak ono pero S-pen také není jen kousek plastu... ;-) ale jinak souhlasím. Jen jsem si prostě musel rýpnout...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze