Apple iCloud: automatická synchronizace vašeho života

Steve Jobs představil vedle operačních systémů Lion X a iOS 5 neméně významnou novinku, která se jmenuje iCloud. Jejím smyslem bude sdílení, synchronizace a zálohování dat na externích serverech a nově bude vše zdarma. Každý uživatel navíc dostane vlastní zálohovací úložiště o kapacitě 5 GB.

Hlavní myšlenkou nové služby iCloud je bezdrátová synchronizace veškerého obsahu napříč celým portfoliem zařízeních Applu. Už žádné složité přenášení dat a snaha o pokud možno stejný obsah ve všech zařízení, žádné přenášení fotografií z dovolené nebo hudby na flashce z jednoho počítače do druhého nebo opakované stahování stejného obsahu, hudby, obrázků a dokumentů do iPhonu, iPodu i iPadu z PC. Nejedná se o pouhé zálohovací řešení, ale o plnohodnotnou synchronizaci veškerého možného obsahu. Nepohodlnému přenášení dat být díky iCloudu měl být konec. Sdílení dat bude probíhat bude mezi iPadem, iPhonem, iPodem Touch, PC, Macem a Apple TV. K datům na externím uložišti bude možno přistupovat z jakéhokoliv zařízení a synchronizace bude plně v automatické režii.

TIP: Čtěte představení Apple iOS 5 oficiálně: nové vychytávky až na podzim (přehled)

Vstřícným krokem ze strany Applu je její používání zdarma (původní služba MobileMe zdarma nebyla), včetně uložiště o kapacitě 5 GB, které rovněž bez jakéhokoliv poplatku může uživatel využívat zcela zdarma. 5 GB limit je však určen pouze pro dokumenty, e-maily a osobní zálohu, zbytek dat lze synchronizovat neomezeně. Samozřejmě bude možné stávající 5GB kapacitu rozšířit o další GB, které už ale budou podléhat zpoplatnění. Na externí úložiště iCloud ale bude možno neomezeně zálohovat fotografie, hudební obsah, poznámky i magazíny, noviny a knihy, aplikace a mnoho dalšího obsahu. Ve funkci iCloud jsou čtyři hlavní okruhy sdílení o kterých si nyní povíme.

Synchronizace iTunes

V programu iTunes zakoupíme hudební obsah, ten se následně a zcela automaticky synchronizuje se službou iCloud. Vzhledem k tomu, že je hudba uložena na serverech s iTunes, není potřeba do iCloudu uploadovat fyzicky daný hudební soubor, ale synchronizuje se pouze unikátní ID skladby v databázi iTunes. Hudební obsah může být stáhnut a synchronizován do ostatních zařízení přes bezdrátové sítě Wi-Fi nebo datové pakety 3G. Služba iCloud si pamatuje již z historie námi provedené nákupy a automaticky do zařízení historicky zakoupenou hudbu pošle. Apple svou novou službu porovnal s konkurencí od Googlu a Amazonu a vyzdvihuje její rychlost. Zatímco u konkurence dochází k uploadu celého obsahu, Apple pracuje díky obrovské databázi v iTunes pouze s identifikátory skladeb a alb, což je výrazně rychlejší. Upload 40 GB hudby tak může být otázkou minut místo hodin a dnů.

iTunes synchronizace

Bezdrátová synchronizace s ostatními zařízeními

iTunes Match

Umožňuje spravovat i náš hudební obsah, který jsme nezískali zakoupením prostřednictvím klienta iTunes, ale získali jsme jej odjinud. iTunes zjistí, které songy a alba z našeho hudebního obsahu jsou v databázi iTunes a při shodě opět neuploaduje mnoho megabajtů, ale pouze ID skladby v iTunes. Obsah je poté synchronizován v bitrate 256 kb/s, a to i v případě, že vaše původní hudba byla v horší nebo lepší kvalitě, protože opět neprobíhá upload samotné hudby. Apple se dušuje, že iTunes Match by měl bez problémů rozpoznat většinu skladeb, protože v současně databázi je kolem 18 milionů songů. Jsme zvědavi, jestli služba rozpozná například i Evu a Vaška. Tato služba ale nebude zdarma a ročně bude stát 24,99 dolarů.

Historie již dříve provedených nákupů a synchronizace a vyhledání hudebního obsahu

Photo stream

Pokud budete pořizovat fotografie, budou pořízené snímky automaticky synchronizovány do všech ostatních zařízení a uloženy na externí server. Stejný princip platí i pro fotky nebo jiný obsah, který bude přenesen do Apple zařízení. Všechny fotografie budou dílem okamžiku synchronizovány ve všech zařízení. V případě mobilních zařízení umožní iCloud synchronizovat pouze posledních 1000 fotografií po dobu 30 dní. Klient na počítači pak bude stahovat všechny fotografie díky větší kapacitě disku. Pokud si však chcete v iCloudu některé snímky uchovat natrvalo i v mobilních zařízeních, stačí je přesunout do příslušného alba. Uložené snímky pak můžete zálohovat například do vašeho PC či MacBooku či jej nechat promítat na vaší Apple TV.

Synchronizace fotografií je otázkou okamžiku

Synchronizace s ostatními zařízeními - PC/Macbook/Apple TV

Sdílení aplikací, knih, dokumentů a záloh

Aplikace

Jakmile jednou stáhnete konkrétní aplikaci z AppStore, iCloud si ji zapamatuje a při jejím opětovném stažení již nebudou účtovány žádné poplatky. Pravidlo synchronizace se všemi zařízeními platí i zde. Stažená aplikace bude sdílena i s ostatními zařízeními a v u aplikací, které jste si stáhli do jiného zařízení, se v jiném přístroji se stejným účtem objeví ikonka obláčku, značící možnost stažení aplikace i do dalšího zařízení.

Sdílení aplikací
Knihy, magazíny a noviny

Stažené tituly například z iBookstore budou následně synchronizovány s dalšími zařízeními. Máte právě rozečtenou knihu na iPadu a chystáte se pokračovat na iPhonu? Nevadí, aktuálně rozečtená kniha bude uchována a synchronizována s ostatními zařízeními. To vše platí i pro jiné úpravy jako zvýraznění textu. Během několika vteřin tak díky automatické synchronizaci můžete pokračovat ve čtení tam, kde jste skončili na jiném zařízení.

Sdílení knih
Dokumenty

iCloud automaticky synchronizuje dokumenty s ostatními zařízeními. Jakákoliv změna a úprava textu je automaticky zálohována a synchronizována.

Záloha

iCloud automaticky zálohuje různá nastavení daného zařízení, vyzváněcí melodie, textové i multimediální zprávy a nastavení domovské obrazovky. Každá nově provedená změna je opět zálohována. Zálohuje se navíc jen daná změna a nikoliv opětovná kompletní záloha.

iCloud

Záloha dat

Telefonní kontakty, kalendář a e-mailová komunikace

Při založení nového účtu iCloud bude automaticky vygenerována e-mailová adresa ve tvaru xxxx@me.com. E-mailová schránka je sdílena se všemi zařízeními a zároveň i synchronizována. Zachována je její struktura a vytvořené složky napřič všemi zařízeními.

E-mailová schránka

Kalendáře, poznámky, upomínky jsou pravidelně synchronizovány, každá nově zadávaná událost je zároveň přenesena i do ostatních zařízení.

Kalendář

Telefonní seznam (ať už stávající nebo nově vytvořené kontakty) rovněž podléhají záloze a synchronizaci, a to včetně všech položek, které obsahují. Telefonní seznam všech ostatních zařízení tak bude identický.

Telefonní seznam

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
jaj
tá ich synchro je totálne prehnaná. ale ak chce mať niekto všetko o sebe kdesi zavesené, nech sa páči. moje fotky, hudba, kontakty nebudú lietať kadetade vzduchom.
kuca1982
Vazne trochu prehnany. Skvela volba pro paranoiky :-)
Radim
Něco podobného používám na Amazonu. Hudba zakoupená na Amazonu mi nezabírá místo v cloud drive. Ale musí se nechat, že synchronizace není tak propracovaná. Uvidíme, jak Amazon zareaguje a třeba to vylepší a dotáhne se tak trochu na Apple.
Jean
Nic nového. Google - iGoogle, Apple - iCloud a Microsoft má také něco podobného. Všichni hlavní hráči již dávno nabízí sdílený prostor pro data a dokonce online aplikace včetně kancelářských balíků, her atd. atd. Jen Apple v tom byl poněkud pozadu. Naštěstí pochopil, že dnešní doba už není jen o HighTech vymazlených hračkách ale především o poskytovaných službách a řešeních v mobilním prostředí. Přejme Apple úspěch. Konkurence v online službách je přesně to co bude nakonec přínosem pro všechny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze